Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote beleidstoespraak Von der Leyen in EU-parlement

Grote beleidstoespraak Von der Leyen in EU-parlement

BRUSSEL (ANP) - De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, houdt woensdagmorgen haar eerste grote beleidstoespraak, de Staat van de Unie genoemd. Niet alleen blikt ze op de eerste plenaire zitting na het zomerreces in het Europees Parlement terug op de maanden sinds de nieuwe commissie op 1 december aantrad. Iedereen weet dat de focus plotseling op de coronapandemie kwam te liggen, dus is Brussel vooral benieuwd naar de plannen van het dagelijks EU-bestuur voor het komende parlementaire jaar.

Het is geen geheim dat Von der Leyen de aanscherping van de Europese klimaatdoelen zal aankondigen. Verwacht wordt dat ze zal voorstellen de CO2-uitstoot in de EU in 2030 met 55 procent te verminderen in vergelijking met 1990. Nu is nog sprake van 40 procent. De EU wil in 2050 klimaatneutraal zijn en daarvoor moeten extra tussenstappen worden gezet. Donderdag presenteert vicevoorzitter Frans Timmermans, verantwoordelijk voor klimaat, de details.

Het asielbeleid in de EU zal de Duitse eveneens aan de orde stellen. Na de brand in het vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos staat de discussie over de aanpak daarvan weer op scherp. Een nieuw asiel- en migratiepact is in de maak. Sinds het begin van de migratiecrisis weet de EU zich er geen raad mee. Een beoogde herverdeling van asielzoekers over alle lidstaten is nooit van de grond gekomen.

Ook over het buitenlandbeleid, en de relaties met de grootmachten VS, Rusland en China, zal Von der Leyen naar verwachting het een en ander zeggen. Aan het begin van haar mandaat zei ze dat ze een "geopolitieke commissie" wilde, met een stem die in de wereld meetelt.

De fractieleiders van het parlement reageren na de toespraak op het werk van de commissie tot nu toe en haar prioriteiten voor de toekomst.

Meer uit Buitenland

Exitpoll: liberale PS grootste partij in Slowakije

BRATISLAVA (ANP/RTR) - Volgens de exitpoll van de Slowaakse zender RTVS is de liberale partij Progressief Slowakije zaterdag de grootste geworden bij de nationale parlementsverkiezingen. PS, geleid door Michal Simecka, komt volgens de eerste prognose uit op bijna 20 procent van de stemmen. Zijn grote rivaal en voormalig premier Robert Fico van de populistische Smer-SD zou kunnen rekenen op iets meer dan 19 procent.

2 uur geleden
Amerikaans Huis neemt voorstel McCarthy aan en voorkomt shutdown

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zaterdag ingestemd met een voorstel van de Republikein Kevin McCarthy voor een noodfinanciering. De dreigende shutdown van de overheid is daarmee voorlopig van de baan. De overbruggingsperiode is 45 dagen. Daarvoor moet ook de Senaat nog wel akkoord gaan en president Joe Biden de wet snel ondertekenen.

3 uur geleden
VN-plan aangenomen om schade door chemicaliën te verminderen

BONN (ANP/AFP) - Op een VN-conferentie is zaterdag een nieuw plan aangenomen om (milieu)risico's van chemicaliën te verminderen. Het zogenoemde Global Framework on Chemicals werd aangenomen door overheden, bedrijven en NGO's.

4 uur geleden
Tienduizenden Zwitsers eisen actie tegen klimaatverandering

BERN (ANP/DPA/RTR) - Meer dan 60.000 Zwitsers zijn zaterdag, minder dan een maand voor de nationale verkiezingen, in Bern de straat op gegaan om op de kortst mogelijke termijn strengere maatregelen tegen klimaatverandering te eisen. De activisten maakten zich massaler dan ooit sterk voor "gerechtigheid voor het milieu".

6 uur geleden
Republikein McCarthy komt met voorstel om shutdown af te wenden

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Slechts uren voordat in de Verenigde Staten een shutdown van de federale overheid dreigt in te gaan, zal het Huis van Afgevaardigden zaterdag stemmen over een noodfinancieringswet om dit te voorkomen. Met een overbruggingsfinanciering moeten de federale overheidsdiensten in ieder geval 45 dagen openblijven, zo kondigde de Republikeinse voorzitter Kevin McCarthy aan.

6 uur geleden
Libië hervat vliegverkeer op Italië na bijna tien jaar

TRIPOLI (ANP/AFP) - Libië vliegt weer op Italië. Volgens de autoriteiten in Tripoli is zaterdag een toestel opgestegen met bestemming Rome. Dat was bijna tien jaar niet mogelijk door een ban van de Europese Unie. Die verbood in 2014 vluchten van Libische maatschappijen naar de EU wegens de oorlog die het Noord-Afrikaanse land verscheurde. Onder meer het internationale vliegveld Mitiga kwam onder vuur te liggen. De gewapende strijd is nog altijd niet voorbij.

7 uur geleden
Extreme hitte in Amazonegebied noodlottig voor dolfijnen

MANAUS (ANP/DPA) - Extreme hitte in het Braziliaanse Amazonegebied is vermoedelijk een groot aantal zoetwaterdolfijnen noodlottig geworden. Volgens het onderzoeksinstituut Mamirauá zijn de voorbije dagen in Lago Tefé al meer dan honderd dode dieren aangetroffen.

8 uur geleden