Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote bedrijven wachten op kabinet voor wijziging thuiswerkbeleid

Grote bedrijven wachten op kabinet voor wijziging thuiswerkbeleid

AMSTERDAM (ANP) - Grote werkgevers zien in het oplopende aantal coronabesmettingen nog geen reden om hun thuiswerkbeleid aan te passen. Personeel werkt vaak nog op locaties buiten kantoor, zo geven ze aan. Verder wordt vooral afgewacht of de overheid richtlijnen voor op de werkvloer aanscherpt na de aanstaande coronapersconferentie van dinsdag.

Officieel luidt het advies van het kabinet dat werknemers vanuit huis moeten werken als dat kan en op locatie als dat nodig is. Daarmee is een mengvorm mogelijk.

ING, met in Nederland zo'n 20.000 werknemers, is eerder deze maand begonnen met hybride werken waarbij personeel deels op kantoor en deels thuis kan werken. Daardoor komen werknemers wel wat vaker naar kantoor, laat een woordvoerster weten. Of er aanpassingen aan het beleid nodig zijn, hangt voor de bank af van eventuele nieuwe regels die het kabinet aanstaande dinsdag kan aankondigen.

Erg rustig

"Maar er is geen verplichting om op kantoor te komen, ook door de situatie waar we nog in zitten in Nederland", legt de zegsvrouw uit. "En bij klachten als verkoudheid zeggen we: kom dan niet." Werkruimtes van ING zijn volgens haar schattingen tot maximaal een kwart van de normale capaciteit gevuld.

Concurrent ABN AMRO kijkt ook nauwlettend naar aanwijzingen van de overheid voordat het thuiswerkbeleid wordt aangepast. Maar een woordvoerder benadrukt dat het nog altijd erg rustig is in de kantoren van de bank. "Als we puur de 1,5 meterregel aanhouden, zouden we op 20 tot 25 procent van de capaciteit zitten, maar daar komen we nog lang niet aan." Rabobank geeft aan dat werken op kantoor "zeker mogelijk is" maar hanteert de regel dat medewerkers moeten thuiswerken als dat kan.

Nog veel thuis gewerkt

Chipmachinemaker ASML, met in Nederland 14.000 werknemers, laat weten dat kantoormedewerkers weleens naar hun werkplek komen zodat projecten niet stil komen te liggen. "Maar echt niet iedereen komt op kantoor. Het is nog steeds een mix. Mensen hebben in de coronamaanden gemerkt dat ze thuis kunnen werken", meldt een woordvoerster. Ze benadrukt dat ASML ook productielocaties in Nederland heeft waar vanuit huis werken sowieso nooit mogelijk is geweest.

Bij werkgeversorganisatie VNO-NCW is de snelle stijging van het aantal coronabesmettingen nog geen reden voor een hernieuwde oproep tot meer thuiswerken, zoals de lobbyclub vorig jaar weleens deed. "Mij valt op dat nog best veel thuis wordt gewerkt", aldus een woordvoerder. Vakbond FNV heeft die indruk ook als het gaat om grote bedrijven, maar houdt er rekening mee dat dit binnen het midden- en kleinbedrijf anders ligt. Bij de bond is er overigens begrip voor werknemers die wegens de thuissituatie liever naar kantoor gaan.

Meer uit Financieel

British Airways vermindert vluchten Heathrow met Pasen om staking

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways gaat het aantal vluchten op de grote Londense luchthaven Heathrow tijdens Pasen verminderen vanwege een staking van grondpersoneel op het vliegveld. Meer dan 1400 beveiligers op Heathrow willen volgens de vakbond Unite vanaf 31 maart het werk voor tien dagen neerleggen om hoger loon te eisen, waardoor ook het drukke paasweekend geraakt zou worden.

1 uur geleden
Toezichthouder VS spant zaak aan tegen grote cryptobeurs Binance

WASHINGTON (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De Amerikaanse financiƫle toezichthouder Commodity Futures Trading Commission (CFTC) spant een rechtszaak aan tegen 's werelds grootste handelsplatform voor cryptomunten Binance en zijn medeoprichter en topman Changpeng Zhao. Volgens de CFTC heeft Binance jarenlang meerdere regels geschonden.

2 uur geleden
Rekenkamer: 'vieze' vrachtauto blijft rijnaak en trein aftroeven

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Commissie is veel te optimistisch over het verduurzamen van het goederenvervoer, vindt de Europese Rekenkamer. De vervuilende vrachtwagen blijft voorlopig veruit het populairste vrachtvervoermiddel. De Europese Unie verwacht te veel van de binnenvaart en de trein en doet te weinig om die alternatieven aantrekkelijker te maken.

3 uur geleden
AEX-index sluit met winst, chipbedrijf ASMI sterkste stijger

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is maandag met winst gesloten, waarmee iets werd goedgemaakt van het forse koersverlies op vrijdag. Ook op de aandelenbeurzen elders in Europa waren groene cijfers te zien. Chipbedrijf ASMI was de sterkste stijger bij de hoofdfondsen op Beursplein 5, gevolgd door zorgtechnologieconcern Philips. Techinvesteerder Prosus kampte met een stevig verlies van het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent, waarvan het grootaandeelhouder is, en was de grootste daler in de hoofdindex.

3 uur geleden
Cao-partijen streekvervoer praten door, stakingen week opgeschort

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV willen deze week nog gebruiken voor de verkennende gesprekken met werkgeversvereniging VWOV. De gesprekken werden twee weken geleden opgestart onder begeleiding van twee procesbegeleiders na weken van stakingen in het streekvervoer. Nu de gesprekken deze week doorgaan, zijn de eerder geplande stakingen voor deze week opgeschort. Die stonden gepland voor woensdag en donderdag.

4 uur geleden
Duitse spoorvakbond: grote staking is noodzakelijk en gepast

POTSDAM (ANP/DPA) - De Duitse vakbond voor spoor- en transportpersoneel EVG vindt dat de grote staking die maandag het openbaar vervoer in Duitsland vrijwel heeft platgelegd "noodzakelijk en gepast" is. Volgens EVG-voorzitter Martin Burkert moet namelijk alles worden gedaan om de eisen voor hoger loon en betere arbeidsvoorwaarden ingewilligd te krijgen.

4 uur geleden
Onderhoud Zwanenburgbaan Schiphol loopt paar weken uit

SCHIPHOL (ANP) - Het groot onderhoud aan de start- en landingsbaan Zwanenburgbaan op Schiphol duurt enkele weken langer vanwege het slechte weer in de afgelopen weken, meldt de luchthaven.

5 uur geleden