Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote bedrijven wachten op kabinet voor wijziging thuiswerkbeleid

Grote bedrijven wachten op kabinet voor wijziging thuiswerkbeleid

AMSTERDAM (ANP) - Grote werkgevers zien in het oplopende aantal coronabesmettingen nog geen reden om hun thuiswerkbeleid aan te passen. Personeel werkt vaak nog op locaties buiten kantoor, zo geven ze aan. Verder wordt vooral afgewacht of de overheid richtlijnen voor op de werkvloer aanscherpt na de aanstaande coronapersconferentie van dinsdag.

Officieel luidt het advies van het kabinet dat werknemers vanuit huis moeten werken als dat kan en op locatie als dat nodig is. Daarmee is een mengvorm mogelijk.

ING, met in Nederland zo'n 20.000 werknemers, is eerder deze maand begonnen met hybride werken waarbij personeel deels op kantoor en deels thuis kan werken. Daardoor komen werknemers wel wat vaker naar kantoor, laat een woordvoerster weten. Of er aanpassingen aan het beleid nodig zijn, hangt voor de bank af van eventuele nieuwe regels die het kabinet aanstaande dinsdag kan aankondigen.

Erg rustig

"Maar er is geen verplichting om op kantoor te komen, ook door de situatie waar we nog in zitten in Nederland", legt de zegsvrouw uit. "En bij klachten als verkoudheid zeggen we: kom dan niet." Werkruimtes van ING zijn volgens haar schattingen tot maximaal een kwart van de normale capaciteit gevuld.

Concurrent ABN AMRO kijkt ook nauwlettend naar aanwijzingen van de overheid voordat het thuiswerkbeleid wordt aangepast. Maar een woordvoerder benadrukt dat het nog altijd erg rustig is in de kantoren van de bank. "Als we puur de 1,5 meterregel aanhouden, zouden we op 20 tot 25 procent van de capaciteit zitten, maar daar komen we nog lang niet aan." Rabobank geeft aan dat werken op kantoor "zeker mogelijk is" maar hanteert de regel dat medewerkers moeten thuiswerken als dat kan.

Nog veel thuis gewerkt

Chipmachinemaker ASML, met in Nederland 14.000 werknemers, laat weten dat kantoormedewerkers weleens naar hun werkplek komen zodat projecten niet stil komen te liggen. "Maar echt niet iedereen komt op kantoor. Het is nog steeds een mix. Mensen hebben in de coronamaanden gemerkt dat ze thuis kunnen werken", meldt een woordvoerster. Ze benadrukt dat ASML ook productielocaties in Nederland heeft waar vanuit huis werken sowieso nooit mogelijk is geweest.

Bij werkgeversorganisatie VNO-NCW is de snelle stijging van het aantal coronabesmettingen nog geen reden voor een hernieuwde oproep tot meer thuiswerken, zoals de lobbyclub vorig jaar weleens deed. "Mij valt op dat nog best veel thuis wordt gewerkt", aldus een woordvoerder. Vakbond FNV heeft die indruk ook als het gaat om grote bedrijven, maar houdt er rekening mee dat dit binnen het midden- en kleinbedrijf anders ligt. Bij de bond is er overigens begrip voor werknemers die wegens de thuissituatie liever naar kantoor gaan.

Meer uit Financieel

Privacywaakhond EU: OpenAI voldoet nog steeds niet aan richtlijnen

BRUSSEL (ANP/RTR) - Het Amerikaanse bedrijf OpenAI doet te weinig om verspreiding van onjuiste informatie door zijn chatbot ChatGPT te voorkomen. Volgens een taskforce van de privacywaakhond van de Europese Unie voldoet OpenAI daarom nog steeds niet aan de Europese richtlijnen.

6 minuten geleden
Schiphol ondersteunt plannen kabinet rond geluidshinder

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol steunt "vanzelfsprekend" de maatregelen die het kabinet neemt om geluidshinder rond Schiphol terug te dringen. Die "dragen bij aan een stiller Schiphol", stelt de luchthaven. Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op Schiphol. Ook worden de luidste toestellen 's nachts geweerd.

9 minuten geleden
Tarieven landelijk gastransport volgend jaar flink omhoog

DEN HAAG (ANP) - De tarieven voor landelijk gastransport stijgen volgend jaar met gemiddeld 52 procent, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Huishoudens betalen ongeveer 10 euro meer per jaar, omdat de transportkosten maar een klein deel zijn van de totale gasprijs.

12 minuten geleden
Singapore Airlines kan claims van "acht cijfers" tegemoetzien

SINGAPORE (ANP/BLOOMBERG) - Singapore Airlines moet volgens schadedeskundigen vrezen voor forse schadeclaims van passagiers die deze week gewond raakten toen een toestel van de luchtvaartmaatschappij door hevige turbulentie werd getroffen. Vrijdag lagen nog 48 mensen in drie ziekenhuizen in Bangkok.

50 minuten geleden
Tuinder hoeft geen belasting te betalen over gratis lunch

DEN HAAG (ANP) - Tuinbouwbedrijf Koppert Cress hoeft geen belasting te betalen over de gratis, gezonde lunches die het personeel heeft gekregen. Dat heeft de Hoge Raad beslist in een geschil tussen de Westlandse teler van kiemplanten en andere eetbare bloemen en planten en de Belastingdienst.

51 minuten geleden
Advocaat: misstanden bezorgers PostNL even groot als in België

DEN HAAG (ANP) - De misstanden waarvoor tegen PostNL in België een boete van ruim 24 miljoen euro is geëist, zijn in Nederland even ernstig. Dat heeft de advocaat van de Belangenvereniging voor Pakketdistributie (BVPD) gezegd in een rechtszaak tegen PostNL.

1 uur geleden
Anti-Israëlboycot begint grote Amerikaanse bedrijven pijn te doen

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Grote Amerikaanse bedrijven, zoals McDonald's, KFC, Pepsi en Coca-Cola ondervinden steeds meer de gevolgen van de oorlog in Gaza. Mensen in het Midden-Oosten, Azië en sommige delen van Europa boycotten hun producten vanwege vermeende banden met Israël.

1 uur geleden