Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote bedrijven VS helpen werknemers bij verbod op abortus

Grote bedrijven VS helpen werknemers bij verbod op abortus

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Grote Amerikaanse bedrijven waaronder Amazon, Apple, Salesforce en Microsoft gaan werknemers helpen die een abortus willen als er een verbod komt. Het Amerikaanse Hooggerechtshof zou namelijk plannen hebben om het recht op abortus af te schaffen. Daardoor kan in veel staten in de Verenigde Staten een verbod op abortus komen.

De bedrijven gaan een vergoeding voor reis- en verblijfskosten bieden aan werknemers die een abortus willen. Die werknemers zouden naar andere staten in de VS moeten gaan voor een abortus als dat in de eigen staat niet kan. Andere bedrijven die dit soort mogelijkheden bieden zijn onder meer Citigroup, HP, Levi Strauss en Tesla. Ook bieden sommige bedrijven medische vergoedingen.

Abortus geldt als een van de kwesties die de VS sterk verdeelt. Conservatieven verzetten zich al vanaf het begin tegen de baanbrekende Roe versus Wade-uitspraak van het hof bijna een halve eeuw geleden, die vrouwen in het hele land het recht gaf op abortus. De Amerikaanse minister van Financiƫn Janet Yellen heeft al gezegd dat een verbod op abortus schadelijk is voor de economie. Volgens haar zou een verbod zorgen voor meer armoede onder vrouwen omdat zij geen onderwijs kunnen volgen. Ook hun kinderen worden benadeeld, aldus Yellen.

Softwareconcern Salesforce had eerder al gezegd werknemers en hun families te helpen verhuizen uit Texas vanwege de zeer strenge abortuswetgeving in die zuidelijke staat. De taxi-apps Uber en Lyft nemen juridische kosten voor hun rekening van chauffeurs in Texas die worden aangeklaagd omdat ze zwangere vrouwen naar een abortuskliniek hebben vervoerd. Daarnaast heeft dating-app Bumble een fonds opgericht om vrouwen in Texas die een abortus willen te helpen.

Meer uit Financieel

Chipbedrijven ASML, Besi en ASMI onderaan in lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging donderdag licht omlaag door koersverliezen bij de chipbedrijven ASML, Besi en ASMI. Door de hernieuwde rentezorgen staat de techsector onder druk. De vrees dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk toch nog niet klaar is met het verhogen van de rente laaide namelijk weer op na een onverwachte renteverhoging van de Canadese centrale bank. Hogere rentetarieven zijn met name slecht voor de waarderingen van snelgroeiende chip- en techbedrijven.

32 minuten geleden
Onderzoek: meeste Duitsers zien AI niet als gevaar voor baan

STUTTGART (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers is niet bang dat hun baan in gevaar komt omdat ze volledig worden vervangen door kunstmatige intelligentie. Dat meldt advies- en accountantsbureau E&Y op basis van onderzoek. Daaruit kwam naar voren dat 67 procent van de ondervraagden geen angst heeft dat ze worden vervangen door machines of technologie.

44 minuten geleden
Aandacht voor techbedrijven op Damrak door rentevrees

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar de techbedrijven. Door de hernieuwde rentezorgen komt de techsector mogelijk onder druk te staan. De vrees dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk toch nog niet klaar is met het verhogen van de rente laaide weer op na een onverwachte renteverhoging van de Canadese centrale bank. Hogere rentetarieven zijn met name slecht voor de waarderingen van snelgroeiende techbedrijven. De Amerikaanse techbeurs Nasdaq sloot daardoor woensdag al ruim 1 procent lager.

1 uur geleden
CNV en studentenbond willen verplichte vergoeding voor stage

UTRECHT (ANP) - Vakbond CNV en studentenorganisatie Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) willen dat studenten die stage lopen verplicht een vergoeding moeten krijgen. Dat is nu nog lang niet altijd het geval, terwijl studenten door de stage vaak geen bijbaantje meer kunnen aanhouden en er dus qua geld op achteruit gaan. Ook willen CNV en ISO dat de stagevergoeding voor studenten op het mbo, hbo en de universiteit gelijk wordt getrokken. Ze zijn een petitie gestart.

2 uur geleden
Hernieuwde rentezorgen zetten Aziatische beurzen lager

TOKIO (ANP) - De belangrijkste Aziatische aandelenbeurzen gingen donderdag omlaag. Een onverwachte renteverhoging van de Canadese centrale bank voedde de vrees dat mogelijk ook de Amerikaanse Federal Reserve nog niet klaar is met het verhogen van de rente in de strijd tegen de inflatie. Eerder deze week schroefde de Australische centrale bank de rente ook al op, terwijl economen hadden gerekend op een ongewijzigde rente.

3 uur geleden
Arriva wil trein tussen Groningen en Parijs laten rijden

GRONINGEN (ANP) - Arriva wil dagelijks een trein tussen Groningen en Parijs laten rijden. Arriva, de grootste concurrent van de NS op het spoor, heeft bij toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) een aanvraag ingediend om deze treinen vanaf juni 2026 te laten rijden.

3 uur geleden
Grootbanken: Nederlandse economie groeit dit jaar minder hard

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse economie groeit dit jaar met 0,6 procent en volgend jaar met 0,9 procent. Dat verwacht de Rabobank, nadat het eerste kwartaal van 2023 een verrassende krimp noteerde door de afzwakkende wereldhandel. Economen van ABN AMRO zijn ook minder positief geworden en rekenen op 0,7 procent groei dit jaar en 1 procent in 2024.

8 uur geleden