
Grote bedrijven VS helpen werknemers bij verbod op abortus
NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Grote Amerikaanse bedrijven waaronder Amazon, Apple, Salesforce en Microsoft gaan werknemers helpen die een abortus willen als er een verbod komt. Het Amerikaanse Hooggerechtshof zou namelijk plannen hebben om het recht op abortus af te schaffen. Daardoor kan in veel staten in de Verenigde Staten een verbod op abortus komen.
De bedrijven gaan een vergoeding voor reis- en verblijfskosten bieden aan werknemers die een abortus willen. Die werknemers zouden naar andere staten in de VS moeten gaan voor een abortus als dat in de eigen staat niet kan. Andere bedrijven die dit soort mogelijkheden bieden zijn onder meer Citigroup, HP, Levi Strauss en Tesla. Ook bieden sommige bedrijven medische vergoedingen.
Abortus geldt als een van de kwesties die de VS sterk verdeelt. Conservatieven verzetten zich al vanaf het begin tegen de baanbrekende Roe versus Wade-uitspraak van het hof bijna een halve eeuw geleden, die vrouwen in het hele land het recht gaf op abortus. De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen heeft al gezegd dat een verbod op abortus schadelijk is voor de economie. Volgens haar zou een verbod zorgen voor meer armoede onder vrouwen omdat zij geen onderwijs kunnen volgen. Ook hun kinderen worden benadeeld, aldus Yellen.
Softwareconcern Salesforce had eerder al gezegd werknemers en hun families te helpen verhuizen uit Texas vanwege de zeer strenge abortuswetgeving in die zuidelijke staat. De taxi-apps Uber en Lyft nemen juridische kosten voor hun rekening van chauffeurs in Texas die worden aangeklaagd omdat ze zwangere vrouwen naar een abortuskliniek hebben vervoerd. Daarnaast heeft dating-app Bumble een fonds opgericht om vrouwen in Texas die een abortus willen te helpen.
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten en China zijn overeengekomen een "overlegstructuur" voor handel op te zetten. Dat zei de Chinese vicepremier He Lifeng zondag, na handelsbesprekingen die hij "openhartig, diepgaand en constructief" noemde. Net als de Amerikaanse delegatie eerder zondag sprak He over "grote vooruitgang".
44 minuten geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Volgens de Amerikaanse minister van Financiën, Scott Bessent, is "substantiële vooruitgang" geboekt in de gesprekken tussen zijn team en dat van de Chinese vicepremier He Lifeng in Genève. In de Zwitserse stad doen de twee grootste economieën ter wereld pogingen de door de Amerikaanse president Donald Trump aangewakkerde handelsoorlog te bezweren.
5 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Handel zegt optimistisch te zijn over onderhandelingen tussen China en de Verenigde Staten die in Zwitserland plaatsvinden. De twee grootmachten praten dit weekend in Genève over mogelijkheden om hun handelsoorlog te de-escaleren.
7 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Europa moet de Russische oliesector en financiële sector zwaardere sancties opleggen als Vladimir Poetin niet instemt met een staakt-het-vuren, zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Noël Barrot.
9 uur geledenGENÈVE (ANP) - De handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten in Genève zijn hun tweede dag ingegaan, melden Zwitserse media. Persbureau Reuters schrijft ook dat onderhandelaars zondagochtend weer bijeen zijn gekomen.
12 uur geledenDHARAN (ANP/BLOOMBERG) - Saudi Aramco heeft in de eerste drie maanden van het jaar een lagere winst geboekt dan een jaar eerder. Het energieconcern verkocht meer olie en gas, maar lagere prijzen voor die brandstoffen zaten 's werelds grootste verkoper van olie dwars. Het Saudische staatsbedrijf keert ook minder winst uit, wat een tegenvaller is voor de overheidsfinanciën. Kroonprins Mohammed bin Salman wil juist fors investeren in de modernisering van de economie van Saudi-Arabië.
14 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
1 dag geleden