Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote bedrijven voor groene insteek bij herstel uit crisis

Grote bedrijven voor groene insteek bij herstel uit crisis

DEN HAAG (ANP) - Groene ambities moeten als hoeksteen dienen voor de herstelplannen uit de coronacrisis. Daarvoor pleiten bijna 250 Nederlandse bedrijven, onder de leiding van Jan Peter Balkenende en directeuren van grote bedrijven zoals Heineken en KLM. Vrijdag overhandigen ze de ondertekende verklaring met hun wensen aan het kabinet.

"Ondanks de ongekende crisis die ons allemaal raakt, mogen we de grote maatschappelijke uitdagingen op het gebied van klimaatverandering, armoede en ongelijkheid niet vergeten", stelt Balkenende. "Bij de besteding van het geld uit de grote herstelfondsen die nu worden ingericht, kunnen de zeventien groene ambities van de Verenigde Naties leidraad zijn." De oud-premier is "blij verrast" dat zich binnen een paar dagen zoveel Nederlandse bedrijven achter de verklaring schaarden.

Concreet vraagt het Nederlandse bedrijfsleven aan de regering drie zaken. Dat de Europese Commissie groene ambities opneemt als een kernelement van het EU-herstelplan. Verder willen de bedrijven dat het kabinet inzet op duurzame investeringen die voor een betere samenleving zorgen. Daarnaast moet de Nederlandse toewijding aan het klimaatakkoord van Parijs overeind blijven staan en indien mogelijk zelfs versneld worden.

Vergelijkbare verklaring

In andere Europese landen zoals Frankrijk en Duitsland heeft het bedrijfsleven een vergelijkbare verklaring aan de regering meegegeven.

De 27 EU-leiders vergaderen vrijdag voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus over de miljarden die zij de komende zeven jaar in de unie en het economisch herstel willen steken.

Kritisch

Maatschappelijke organisaties, waaronder Milieudefensie en Greenpeace, zijn kritisch over het initiatief. "Bedrijven zoals KLM en Shell die het klimaat schaden en al jarenlang lobbyen voor minder streng beleid komen nu met vage groene beloftes. Bovendien vragen ze de belastingbetaler om mee te betalen aan hun eigen schijn-verduurzaming." De organisaties willen onder meer dat de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank (ECB) "keiharde klimaateisen" stellen aan financiering of financiële steun die ze aan bedrijven verstrekken.

Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) die de verklaring ontving: "Ik ben blij dat zoveel bedrijven zich hier uitspreken over hun eigen activiteiten en een oproep doen over hoe we echt duurzaam uit de crisis kunnen komen. Dit is iets wat we moeten gaan realiseren. Verantwoordelijkheid nemen op het moment dat het er toe doet."

Meer uit Financieel

Lidl moet Intermarché miljoenen betalen om misleidende reclame

PARIJS (ANP/AFP) - Supermarktketen Lidl moet de Franse concurrent Intermarché 43 miljoen euro betalen. Volgens een hof van beroep in Frankrijk heeft het Duitse bedrijf consumenten misleid met tv-reclames. Dat komt neer op oneerlijke concurrentie, aldus de rechter.

26 minuten geleden
Europese Commissie wil deal met VS over handel binnen paar dagen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil graag binnen enkele dagen een deal met de Verenigde Staten over handelstarieven, hoewel de VS de pauze voor verhoogde importtarieven hebben verlengd naar 1 augustus. Dat laat een woordvoerder van de Europese Commissie woensdag weten.

27 minuten geleden
Treinreizigers weten binnenkort of ze last van stakingen krijgen

UTRECHT (ANP) - Voor treinreizigers en de NS breken spannende dagen aan. De komende dagen weten vakbonden VVMC, FNV en CNV of hun leden instemmen met het eindbod van de spoorwegmaatschappij voor een nieuwe cao. Als ze de voorstellen van de NS afwijzen, is de kans groot dat personeel met stakingen het treinverkeer opnieuw platlegt.

30 minuten geleden
BP verkoopt Nederlandse tankstations aan branchegenoot Catom

ROTTERDAM (ANP) - Het Britse olieconcern BP verkoopt al zijn tankstations in Nederland aan branchegenoot Catom. Het gaat om ongeveer 300 tankstations en vijftien laadstations voor elektrische auto's, maakte BP bekend. Catom is het bedrijf achter het brandstofmerk OK.

37 minuten geleden
VW verkoopt fors minder auto's in VS door Amerikaanse heffingen

WOLFSBURG (ANP/BLOOMBERG) - Volkswagen heeft het afgelopen kwartaal in Noord-Amerika aanzienlijk minder auto's verkocht dan een jaar eerder. Het Duitse autoconcern had daarmee duidelijk last van importheffingen die de Verenigde Staten hebben ingesteld op auto's.

1 uur geleden
EU beschermt Airbus in handelsdeal met VS, melden bronnen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is dicht bij een voorlopig handelsakkoord met de Verenigde Staten dat de commerciële luchtvaart vrijstelt van bepaalde importheffingen. Vooral vliegtuigfabrikant Airbus zou daarvan profiteren, meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. Ook enkele andere belangrijke industrieën zouden worden uitgezonderd van heffingen, zoals de Duitse auto-industrie.

2 uur geleden
Nederlandse beursbedrijven evalueren diversiteitsbeleid door VS

DEN HAAG (ANP) - Verschillende Nederlandse bedrijven met een beursnotering evalueren hun diversiteitsbeleid. Het gaat om ondernemingen die ook actief zijn in de Verenigde Staten, waar sinds dit jaar nieuwe regelgeving geldt. Dat schrijft Eumedion, dat opkomt voor de belangen van institutionele beleggers.

4 uur geleden