Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote bedrijven voor groene insteek bij herstel uit crisis

Grote bedrijven voor groene insteek bij herstel uit crisis

DEN HAAG (ANP) - Groene ambities moeten als hoeksteen dienen voor de herstelplannen uit de coronacrisis. Daarvoor pleiten bijna 250 Nederlandse bedrijven, onder de leiding van Jan Peter Balkenende en directeuren van grote bedrijven zoals Heineken en KLM. Vrijdag overhandigen ze de ondertekende verklaring met hun wensen aan het kabinet.

"Ondanks de ongekende crisis die ons allemaal raakt, mogen we de grote maatschappelijke uitdagingen op het gebied van klimaatverandering, armoede en ongelijkheid niet vergeten", stelt Balkenende. "Bij de besteding van het geld uit de grote herstelfondsen die nu worden ingericht, kunnen de zeventien groene ambities van de Verenigde Naties leidraad zijn." De oud-premier is "blij verrast" dat zich binnen een paar dagen zoveel Nederlandse bedrijven achter de verklaring schaarden.

Concreet vraagt het Nederlandse bedrijfsleven aan de regering drie zaken. Dat de Europese Commissie groene ambities opneemt als een kernelement van het EU-herstelplan. Verder willen de bedrijven dat het kabinet inzet op duurzame investeringen die voor een betere samenleving zorgen. Daarnaast moet de Nederlandse toewijding aan het klimaatakkoord van Parijs overeind blijven staan en indien mogelijk zelfs versneld worden.

Vergelijkbare verklaring

In andere Europese landen zoals Frankrijk en Duitsland heeft het bedrijfsleven een vergelijkbare verklaring aan de regering meegegeven.

De 27 EU-leiders vergaderen vrijdag voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus over de miljarden die zij de komende zeven jaar in de unie en het economisch herstel willen steken.

Kritisch

Maatschappelijke organisaties, waaronder Milieudefensie en Greenpeace, zijn kritisch over het initiatief. "Bedrijven zoals KLM en Shell die het klimaat schaden en al jarenlang lobbyen voor minder streng beleid komen nu met vage groene beloftes. Bovendien vragen ze de belastingbetaler om mee te betalen aan hun eigen schijn-verduurzaming." De organisaties willen onder meer dat de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank (ECB) "keiharde klimaateisen" stellen aan financiering of financiële steun die ze aan bedrijven verstrekken.

Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) die de verklaring ontving: "Ik ben blij dat zoveel bedrijven zich hier uitspreken over hun eigen activiteiten en een oproep doen over hoe we echt duurzaam uit de crisis kunnen komen. Dit is iets wat we moeten gaan realiseren. Verantwoordelijkheid nemen op het moment dat het er toe doet."

Meer uit Financieel

TenneT sluit miljardendeal voor modernisering hoogspanningsnet

ARNHEM (ANP) - Netbeheerder TenneT heeft een raamovereenkomst getekend met een totaalwaarde van 1,9 miljard euro voor de levering van compensatiespoelen en vermogenstransformatoren aan Nederland en Duitsland. De deal is gesloten met vier leveranciers, die elk ongeveer een kwart gaan leveren. De spoelen en transformatoren zijn volgens TenneT nodig voor de optimalisatie en het onderhoud van het hoogspanningsnet.

36 minuten geleden
Staat nog voor minder dan de helft eigenaar van ABN AMRO

DEN HAAG (ANP) - Het aandelenbelang van de Staat in ABN AMRO is onder de 50 procent gezakt. Dat meldt minister Sigrid Kaag (Financiën) aan de Tweede Kamer. Zij kondigde in februari al aan dat het resterende belang van toen iets meer dan 56 procent geleidelijk zou worden afgebouwd tot net onder de 50 procent.

1 uur geleden
Rentevrees leidt tot rode koersen op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beurzen op het Damrak zijn op de eerste handelsdag van de week met verliezen geëindigd. Aanleiding lijkt de rentevrees die vorige week de kop opstak. Toen spraken drie beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank uit dat de rente van de Federal Reserve mogelijk verder omhoog moet om de inflatie terug te dringen.

1 uur geleden
EU verbiedt scrubbolletjes en rubberkorrels voor kunstgras

BRUSSEL (ANP) - Scrubbolletjes, rubberkorrels voor kunstgrasvelden en andere moedwillig toegevoegde zogeheten microplastics worden in de Europese Unie verboden. De Europese Commissie wil tegengaan dat de minuscule plasticdeeltjes in de natuur terechtkomen en de gezondheid van mens en dier schaden.

1 uur geleden
Getty komt met AI-tool voor materiaal uit eigen beeldbank

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - De aanbieder van foto- en videomateriaal Getty Images komt met een nieuwe tool die op basis van kunstmatige intelligentie (AI) afbeeldingen genereert met materiaal uit zijn eigen beeldbank. Daarmee wil het Amerikaanse bedrijf het mogelijk maken om AI-beelden te maken zonder dat mensen zich zorgen hoeven te maken over de eigendomsrechten die normaal gesproken vaak op foto's en video's zitten.

1 uur geleden
CNV: aanstaand faillissement Big Bazar harde klap voor personeel

UTRECHT (ANP) - Het bankroet dat dinsdag dreigt voor Big Bazar is "een harde klap" voor het personeel. Dat stelt vakbond CNV in een reactie op een gerechtelijke uitspraak van maandag, waardoor de koopjesketen opnieuw geen extra tijd krijgt om afspraken te maken met schuldeisers. CNV-bestuurder Erik Maas merkt op dat de ongeveer 1300 medewerkers "zich tot het laatste moment keihard hebben ingezet om hun winkel overeind te houden".

2 uur geleden
Netflix omhoog op Wall Street na akkoord Hollywood-schrijvers

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse mediabedrijf Netflix won maandag ruim 1 procent aan beurswaarde na het voorlopige akkoord tussen de stakende scriptschrijvers met de grote Hollywoodstudio's. Beleggers reageren positief. Als de 11.500 leden van schrijversvakbond WGA akkoord gaan met de deal, zullen zij na bijna 150 dagen staken weer aan het werk gaan.

3 uur geleden