Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote bedrijven moeten miljarden meebetalen in Franse begroting

Grote bedrijven moeten miljarden meebetalen in Franse begroting

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwe Franse regering wil dat grote bedrijven bij elkaar miljarden euro's meebetalen om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Ook wil het kabinet van de vorige maand aangetreden premier Michel Barnier flink gaan bezuinigen en onder meer rijke mensen meer belasting laten betalen.

Volgens donderdag gepresenteerde begrotingsplannen moet een bijzondere belastingheffing bij zo'n 440 winstgevende bedrijven met een jaaromzet van meer dan 1 miljard euro volgend jaar 8 miljard euro en in 2026 4 miljard euro opleveren. Een speciale belasting voor zeetransportbedrijven zou in diezelfde jaren 500 miljoen en 300 miljoen euro moeten bijdragen. Verder zouden ongeveer 65.000 huishoudens te maken krijgen met hogere belastingen, bedoeld om volgend jaar 2 miljard euro extra in de schatkist te krijgen.

Barnier heeft zich bij zijn aantreden voorgenomen bezuinigingen en belastingverhogingen door te voeren die meer dan 60 miljard euro moeten opleveren. Dat is nodig om te voorkomen dat het toch al grote begrotingstekort verder oploopt. De regering streeft ernaar het tekort in 2025 terug te brengen tot 5 procent van het bruto binnenlands product (bbp), van een verwachte 6,1 procent voor dit jaar. Daarmee blijft het begrotingstekort dus nog wel ruim boven de 3 procentnorm van Brussel.

Banen verloren

Op de bezuinigingen en belastingverhogingen is veel kritiek. Een motie van wantrouwen, ingediend door het linkse Nouveau Front Populaire, mislukte eerder deze week. Maar de premier en zijn team zouden vallen als Marine Le Pens extreemrechtse Rassemblement National een nieuwe poging zou steunen. Zelfs voor de presentatie op donderdag had Le Pen al kritiek op enkele voorstellen. Ze noemde een plan om de uitgaven te verminderen door de indexering van pensioenen uit te stellen tot 1 juli bijvoorbeeld "diefstal".

Het begrotingsplan van de regering wordt volgende week in het parlement besproken. Parlementariërs kunnen dan wijzigingen voorstellen. Het plan moet voor het einde van het jaar worden aangenomen. Zonder meerderheid zal de regering zich hoogstwaarschijnlijk op een artikel uit de grondwet moeten beroepen om een stemming over het wetsvoorstel te omzeilen, wat de kans op moties van afkeuring vergroot.

Bedrijven hebben al hun zorgen geuit over de gevolgen van de begroting voor de economie. Volgens de grootste werkgeversorganisatie van Frankrijk dreigen honderdduizenden banen verloren te gaan.

Meer uit Financieel

Air France-KLM wil Scandinavische maatschappij SAS overnemen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Air France-KLM wil de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS overnemen. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie heeft al een belang van bijna 20 procent, maar wil dat uitbreiden naar 60,5 procent. Op die manier lijkt het concern beter te willen kunnen concurreren met rivalen als Lufthansa en British Airways-eigenaar IAG.

35 minuten geleden
Grote uitval vluchten door staking Franse luchtverkeersleiders

PARIJS (ANP/AFP) - Door een tweedaagse staking van Franse luchtverkeersleiders zijn donderdag en vrijdag ongeveer 1500 vluchten geannuleerd en worden bijna 300.000 passagiers geraakt. De luchtverkeersleiders hebben het werk neergelegd onder meer uit protest tegen personeelstekorten en hoge werkdruk.

10 uur geleden
HAL en Boskalis kopen Nederlandse activiteiten VolkerWessels

RIJSSEN (ANP) - De Nederlandse activiteiten van bouw- en infrastructuurbedrijf VolkerWessels worden overgenomen door investeerder HAL en baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis. VolkerWessels-eigenaar Reggeborgh heeft daarover in hoofdlijnen overeenstemming bereikt.

11 uur geleden
Hoge koninklijke onderscheiding oud-DNB-president Klaas Knot

AMSTERDAM (ANP) - Oud-president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een hoge koninklijke onderscheiding gekregen voor zijn werk als centralebankpresident. Knot is benoemd tot Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd donderdag op de afscheidsreceptie van Knot op het hoofdkantoor van DNB in Amsterdam uitgereikt door minister van Financiën Eelco Heinen.

12 uur geleden
Nieuwe records voor S&P 500 en Nasdaq na sterk banenrapport VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winst gesloten, waarbij de brede S&P 500 en de technologiegraadmeter Nasdaq naar nieuwe recordniveaus stegen. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht. Donderdag werd een halve dag gehandeld in New York en op vrijdag 4 juli zijn de Amerikaanse beurzen de hele dag dicht voor de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten.

12 uur geleden
Winst voor AEX-index na sterk banenrapport VS

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is donderdag met winst gesloten. Europese beleggers verwerkten onder meer een beter dan verwacht cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt dat ook voor plussen op Wall Street zorgde. Ook bleef de aandacht uitgaan naar de ontwikkelingen aan het handelsfront. Volgende week loopt de deadline voor de tijdelijke opschorting van de Amerikaanse importheffingen af.

13 uur geleden
KLM spant kort geding aan om staking grondpersoneel te voorkomen

AMSTELVEEN (ANP) - KLM spant een kort geding aan om de door vakbonden FNV en CNV aangekondigde staking van grondpersoneel op Schiphol komende woensdag van 14.00 tot 22.00 uur te voorkomen. De luchtvaartmaatschappij zegt dat de gevolgen daarvan, zeker in de topdrukte van de zomervakantie, onacceptabel zijn vanwege onder meer operationele en veiligheidsrisico's. Bovendien zijn FNV en CNV niet met KLM tot veiligheidsafspraken gekomen over deze aangekondigde actie, aldus de maatschappij.

14 uur geleden