Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote animo voor betoging voor meer compensatie leenstelsel

Grote animo voor betoging voor meer compensatie leenstelsel

AMSTERDAM (ANP) - Studenten en sympathisanten uit het hele land zijn zaterdag in Amsterdam de straat opgegaan om een hogere compensatie te eisen voor degenen die onder het zogenoemde leenstelsel studeerden. Het nieuwe kabinet trekt geld uit voor die studenten, maar in de ogen van de demonstranten wel veel te weinig. Volgens de organisatoren zijn er 8000 mensen op de betoging afgekomen.

De actievoerders verzamelden zich rond 13.00 uur op het Museumplein en begonnen kort na 14.00 uur aan een mars door de stad. Ruim een uur later waren ze weer terug op het Museumplein.

De betogers riepen leuzen als "Wat willen wij? schuldenvrij!" en "Pechgeneratie, we eisen compensatie". De meeste betogers waren jongeren, al kwamen er ook ouderen naar het Museumplein uit solidariteit met de studenten, zoals Anita Hajee (62) en Ruud Jonker (65). "We zijn hier voor de pechgeneratie. Daar staat er een", zei Hajee, terwijl ze naar haar zoon en diens vriend wees. "En daar moeten we voor opkomen. Om ervoor te zorgen dat ze hun leven niet al met schulden beginnen."

Proefkonijn

Een 25-jarige vrouw uit Leiden liet weten dat ze naar Amsterdam was gekomen omdat haar generatie voor de overheid "het proefkonijn van het leenstelsel" is geweest. "Het leenstelsel werkt niet, dat is duidelijk."

Voorzitter Ama Boahene van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) liet weten dat de betoging zonder incidenten is verlopen. Een politiewoordvoerder zei er geen ander beeld van te hebben.

Mislukt bezuinigingsexperiment

Het leenstelsel werd van kracht in 2015. Voor die tijd kregen studenten een basisbeurs, maandelijks een paar honderd euro, die in de meeste gevallen niet hoefde te worden terugbetaald. Die basisbeurs komt vanaf 2023 weer terug. De generatie studenten die in de tussenliggende jaren geen studiefinanciering ontving, wordt volgens de plannen van het kabinet gecompenseerd voor het extra geld dat ze hebben moeten lenen.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en FNV Young & United rekenen voor dat de 1 miljard euro die het kabinet daarvoor uittrekt, neerkomt op een vergoeding van 1000 tot 2000 euro per persoon. Dat vinden de bonden veel te weinig. "Onze generatie mag niet de dupe worden van een mislukt bezuinigingsexperiment van het kabinet."

Meer uit Binnenland

Rover hoopt op reizigersvriendelijke acties in treinen

AMERSFOORT (ANP) - Reizigersvereniging Rover hoopt op reizigersvriendelijke acties in treinen, nu NS de vakbonden niet tegemoet is gekomen voor een nieuwe cao. De vakbonden hebben daarop aangekondigd te zullen actievoeren en dreigen ook met stakingen. "Staken is natuurlijk hun goed recht maar het gaat hier wel om een essentiƫle sector waar vele reizigers gebruik van maken. We hopen dat ze eruit komen voordat het zover komt", aldus Freek Bos, voorzitter van Rover.

7 uur geleden
Brandweer roept op om bermen met spoed te maaien

ARNHEM (ANP) - Brandweer Nederland roept alle gemeenten, Rijkswaterstaat en de provincies op om wegbermen in de buurt van natuurgebieden met spoed te maaien en het maaisel op te ruimen. Dat is nodig omdat het risico op natuurbranden op dit moment fors verhoogd is door de aanhoudende droogte. Bermbeheerders moeten ook losliggende takken en dor hout in de wegbermen opruimen.

9 uur geleden
Politie krijgt vier tips over zedendelict 7-jarig meisje Heerenveen

HEERENVEEN (ANP) - De politie heeft vier tips ontvangen over een zedendelict waarbij een 7-jarig meisje begin augustus slachtoffer werd. Het delict vond plaats in het recreatiegebied De Heide in Heerenveen. De tips hebben nog niet geleid tot het aanhouden van een verdachte, meldt de politie vrijdag.

13 uur geleden
Meer dan 1500 mensen willen in geboortehuis Johan Cruijff wonen

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 1500 mensen hebben interesse in de woning in Amsterdam-Oost waar Johan Cruijff is opgegroeid. Volgens een woordvoerder van Ymere zijn er in totaal 1543 reacties binnengekomen op de sociale huurwoning van 62 vierkante meter in Betondorp. "Dat is ruim zeven keer meer dan gebruikelijk voor een huis als dit."

13 uur geleden
Onherstelbare natuurschade dreigt in Twente en Salland

ALMELO (ANP) - In Twente en een deel van Salland in Overijssel dreigt onherstelbare natuurschade te ontstaan door de droogte. Daarom heeft waterschap Vechtstromen vrijdag een sproeiverbod ingesteld voor de kwetsbare natuurgebieden en voor een zone van 200 meter rondom deze gebieden. Het schap kan op de hoge zandgronden geen water aanvoeren vanuit het IJsselmeer, zodat de natuur afhankelijk is van grondwater en regenval.

14 uur geleden
Eerste regionale hittegolf van het jaar een feit

HUPSEL (ANP) - De eerste regionale hittegolf van 2022 is een feit, meldt Weeronline. Om 11.30 uur werd het in Hupsel in de Achterhoek 30,1 graden en daarmee is aan de definitie van een hittegolf voldaan. De laatste regionale hittegolf dateert van half juni 2021, dat was in Limburg en delen van Brabant.

14 uur geleden
Steeds meer noodpompen om water in Nederland te verdelen

TIEL (ANP) - Waterbeheerders plaatsen steeds meer noodpompen langs rivieren en kanalen om te zorgen voor voldoende, liefst stromend water in het achterland. Door de droogte, de lage rivierwaterstanden en de hoge temperaturen vallen steeds meer beken, plassen en sloten droog. De natuur en landbouwers hebben daar ernstig onder te lijden.

14 uur geleden