Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote animo voor betoging voor meer compensatie leenstelsel

Grote animo voor betoging voor meer compensatie leenstelsel

AMSTERDAM (ANP) - Studenten en sympathisanten uit het hele land zijn zaterdag in Amsterdam de straat opgegaan om een hogere compensatie te eisen voor degenen die onder het zogenoemde leenstelsel studeerden. Het nieuwe kabinet trekt geld uit voor die studenten, maar in de ogen van de demonstranten wel veel te weinig. Volgens de organisatoren zijn er 8000 mensen op de betoging afgekomen.

De actievoerders verzamelden zich rond 13.00 uur op het Museumplein en begonnen kort na 14.00 uur aan een mars door de stad. Ruim een uur later waren ze weer terug op het Museumplein.

De betogers riepen leuzen als "Wat willen wij? schuldenvrij!" en "Pechgeneratie, we eisen compensatie". De meeste betogers waren jongeren, al kwamen er ook ouderen naar het Museumplein uit solidariteit met de studenten, zoals Anita Hajee (62) en Ruud Jonker (65). "We zijn hier voor de pechgeneratie. Daar staat er een", zei Hajee, terwijl ze naar haar zoon en diens vriend wees. "En daar moeten we voor opkomen. Om ervoor te zorgen dat ze hun leven niet al met schulden beginnen."

Proefkonijn

Een 25-jarige vrouw uit Leiden liet weten dat ze naar Amsterdam was gekomen omdat haar generatie voor de overheid "het proefkonijn van het leenstelsel" is geweest. "Het leenstelsel werkt niet, dat is duidelijk."

Voorzitter Ama Boahene van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) liet weten dat de betoging zonder incidenten is verlopen. Een politiewoordvoerder zei er geen ander beeld van te hebben.

Mislukt bezuinigingsexperiment

Het leenstelsel werd van kracht in 2015. Voor die tijd kregen studenten een basisbeurs, maandelijks een paar honderd euro, die in de meeste gevallen niet hoefde te worden terugbetaald. Die basisbeurs komt vanaf 2023 weer terug. De generatie studenten die in de tussenliggende jaren geen studiefinanciering ontving, wordt volgens de plannen van het kabinet gecompenseerd voor het extra geld dat ze hebben moeten lenen.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en FNV Young & United rekenen voor dat de 1 miljard euro die het kabinet daarvoor uittrekt, neerkomt op een vergoeding van 1000 tot 2000 euro per persoon. Dat vinden de bonden veel te weinig. "Onze generatie mag niet de dupe worden van een mislukt bezuinigingsexperiment van het kabinet."

Meer uit Binnenland

RSJ: meer doen om gevangenen makkelijker te laten stemmen

DEN HAAG (ANP) - Er moet meer worden gedaan om stemmen makkelijker te maken voor gevangenen, vindt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Nu gebeurt er nog te weinig voor deze groep. "Daarmee gaan veel stemmen verloren", concludeert de raad.

5 minuten geleden
Schipper watertaxi kan zich ongeluk niet herinneren

LEEUWARDEN (ANP) - De schipper van watertaxi Stormloper kan zich de aanvaring met de snelboot Tiger op de Waddenzee niet herinneren. Hij lijdt aan een vorm van geheugenverlies. Dit bleek dinsdag bij de start van de strafzaak over de dodelijke aanvaring op de Waddenzee op 21 oktober 2022, die vier opvarenden het leven kostte.

8 minuten geleden
Nieuw kunstgras tegen hittestress sporters Amsterdam en Haarlem

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdam en Haarlem gaan nieuwe kunstgrassportvelden aanleggen die toekomstbestendig zijn. De velden worden zo gemaakt dat de bespelers minder last hebben van hitte. Onder de velden wordt regenwater opgeslagen dat in droge periodes kan worden gebruikt om bij warm weer de velden te koelen. Kunstgrasvelden kunnen in de zomer extreem warm worden, tot wel 70 graden, en regenbuien worden steeds intenser en langduriger.

22 minuten geleden
CPB: kind leert meest van leraar die langdurig bij school werkt

DEN HAAG (ANP) - Kinderen op de basisschool leren het meest wanneer hun leerkracht langdurig in dienst is van de school. Als er veel verloop is, is dat juist fnuikend voor de kinderen.

2 uur geleden
Klimaatvriendelijke investeringen in vier jaar 80 procent omhoog

DEN HAAG (ANP) - Nederland is de afgelopen jaren in rap tempo meer gaan investeren in klimaatvriendelijke technieken, van elektrische auto's tot zonnepanelen en van warmtepompen tot verzwaring van het elektriciteitsnetwerk. In 2023 telden al deze investeringen volgens het CBS op tot bijna 41 miljard euro. Daarmee bedraagt de toename bijna 80 procent ten opzichte van 2019, exclusief inflatie.

3 uur geleden
Zaak aanvaring Waddenzee begint, spreekrecht voor twee families

LEEUWARDEN (ANP) - Twee families maken gebruik van hun spreekrecht tijdens de strafzaak over de dodelijke aanvaring op de Waddenzee. De zaak tegen de twee schippers van de snelboot en de watertaxi begint dinsdag in de rechtbank in Leeuwarden.

4 uur geleden
Recordaantal uithalers opgepakt in Antwerpen, helft uit Nederland

DEN HAAG (ANP) - In de eerste helft van dit jaar zijn in het havengebied van Antwerpen 166 vermoedelijke uithalers gearresteerd, een recordaantal. De helft van hen heeft de Nederlandse nationaliteit, zo maakte de Belgische politie maandag bekend.

8 uur geleden