Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote animo voor betoging voor meer compensatie leenstelsel

Grote animo voor betoging voor meer compensatie leenstelsel

AMSTERDAM (ANP) - Studenten en sympathisanten uit het hele land zijn zaterdag in Amsterdam de straat opgegaan om een hogere compensatie te eisen voor degenen die onder het zogenoemde leenstelsel studeerden. Het nieuwe kabinet trekt geld uit voor die studenten, maar in de ogen van de demonstranten wel veel te weinig. Volgens de organisatoren zijn er 8000 mensen op de betoging afgekomen.

De actievoerders verzamelden zich rond 13.00 uur op het Museumplein en begonnen kort na 14.00 uur aan een mars door de stad. Ruim een uur later waren ze weer terug op het Museumplein.

De betogers riepen leuzen als "Wat willen wij? schuldenvrij!" en "Pechgeneratie, we eisen compensatie". De meeste betogers waren jongeren, al kwamen er ook ouderen naar het Museumplein uit solidariteit met de studenten, zoals Anita Hajee (62) en Ruud Jonker (65). "We zijn hier voor de pechgeneratie. Daar staat er een", zei Hajee, terwijl ze naar haar zoon en diens vriend wees. "En daar moeten we voor opkomen. Om ervoor te zorgen dat ze hun leven niet al met schulden beginnen."

Proefkonijn

Een 25-jarige vrouw uit Leiden liet weten dat ze naar Amsterdam was gekomen omdat haar generatie voor de overheid "het proefkonijn van het leenstelsel" is geweest. "Het leenstelsel werkt niet, dat is duidelijk."

Voorzitter Ama Boahene van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) liet weten dat de betoging zonder incidenten is verlopen. Een politiewoordvoerder zei er geen ander beeld van te hebben.

Mislukt bezuinigingsexperiment

Het leenstelsel werd van kracht in 2015. Voor die tijd kregen studenten een basisbeurs, maandelijks een paar honderd euro, die in de meeste gevallen niet hoefde te worden terugbetaald. Die basisbeurs komt vanaf 2023 weer terug. De generatie studenten die in de tussenliggende jaren geen studiefinanciering ontving, wordt volgens de plannen van het kabinet gecompenseerd voor het extra geld dat ze hebben moeten lenen.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en FNV Young & United rekenen voor dat de 1 miljard euro die het kabinet daarvoor uittrekt, neerkomt op een vergoeding van 1000 tot 2000 euro per persoon. Dat vinden de bonden veel te weinig. "Onze generatie mag niet de dupe worden van een mislukt bezuinigingsexperiment van het kabinet."

Meer uit Binnenland

Politie stuurt demonstranten weg bij ambassade Israël in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdagmiddag een groep demonstranten weggestuurd bij de ambassade van Israël aan de Johan de Wittlaan in Den Haag. Volgens een woordvoerster heeft de politie één aanhouding verricht. De arrestant zou aanwijzingen van de politie niet hebben opgevolgd.

55 minuten geleden
Deel derdelanders verzet zich tegen uitspraak Raad van State

AMSTERDAM (ANP) - Een deel van de zogeheten derdelanders uit Oekraïne die na 4 maart geen recht meer hebben op gemeentelijke opvang in Nederland, maakt daartegen bezwaar. Advocaat Wil Eikelboom, die meerdere derdelanders bijstaat, bevestigt een bericht daarover van de NOS. "We denken een kansrijke zaak te hebben", zegt Eikelboom.

3 uur geleden
Europapa in één dag 1,2 miljoen Nederlandse streams op Spotify

DEN HAAG (ANP) - Het nummer Europapa van Joost Klein is vrijdag in Nederland meer dan 1,2 miljoen keer gestreamd. Dat blijkt uit de openbare cijfers van streamingdienst Spotify. Hiermee heeft Joost Klein mogelijk een nieuw record gevestigd. Het record stond de afgelopen jaren op naam van Duncan Laurence.

4 uur geleden
Uit voorzorg veel politie aanwezig bij uitvaart rapper Bigidagoe

AMSTERDAM (ANP) - Bij de uitvaart van de doodgeschoten rapper Bigidagoe was zaterdag veel politie aanwezig uit voorzorg. Dat was ook het geval op vrijdagavond, toen de afscheidsdienst werd gehouden. De uitvaartplechtigheid begon kort na het middaguur en was iets na 14.00 uur afgelopen.

5 uur geleden
COA: opnieuw minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1961 mensen de nacht van vrijdag op zaterdag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

6 uur geleden
Ruim 900.000 euro opgehaald met derde ALS Sunrise Walk

UTRECHT (ANP) - In de derde editie van de zogenoemde ALS Sunrise Walk in Utrecht is ruim 900.000 euro opgehaald voor onderzoek naar de dodelijke zenuw- en spierziekte. Ruim 3000 deelnemers deden mee met de wandeling die plaatsvond in de nacht van vrijdag op zaterdag, meldt de organiserende Stichting ALS Nederland.

7 uur geleden
Vrouw (23) aangehouden om bijten en schoppen beveiligers en agent

TILBURG (ANP) - In Tilburg is in de nacht van vrijdag op zaterdag een 23-jarige vrouw aangehouden omdat ze bij een uitgaansgelegenheid twee beveiligers en een politieagent had mishandeld. Ze bleek ook hard- en softdrugs bij zich te hebben. De twintiger zit nog vast.

8 uur geleden