Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote accountants 'op de goede weg' met verbeteren kwaliteit

Grote accountants 'op de goede weg' met verbeteren kwaliteit

AMSTERDAM (ANP) - De grootste accountantskantoren in Nederland zijn "op de goede weg" in het verbeteren van de kwaliteit van hun werkzaamheden, maar ze zijn er nog niet. Met die boodschap komt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De financiële waakhond vindt dat de inzet van kwaliteitswaarborgen om bijvoorbeeld vroegtijdig problemen op te sporen in het controlewerk van de accountants nog kan worden versterkt.

Deloitte, PwC, KPMG en EY, die ook wel de Grote Vier worden genoemd, liggen al jaren onder een vergrootglas na een reeks schandalen. Bijvoorbeeld bij de geruchtmakende boekhoudfraude bij Ahold, het faillissement van Imtech en de grote financiële problemen van woningcorporatie Vestia speelde gebrekkig toezicht op de financiële verslaglegging een sleutelrol.

De AFM ziet dat de accountantskantoren inmiddels planmatig sturen op continue kwaliteitsverbetering binnen hun organisaties. De besturen van de organisaties tonen bijvoorbeeld goed voorbeeldgedrag en nemen volgens de toezichthouder besluiten die in lijn zijn met een kwaliteitsgerichte cultuur. Afgelopen tijd heeft de AFM ook gekeken naar de wijze waarop Deloitte, PwC, KPMG en EY kwaliteitswaarborgen inzetten. Hier is ruimte voor versterking, is de conclusie. Zo kunnen de organisaties op dit vlak hun beleid aanscherpen, de uitvoering ervan versterken en besturen kunnen hun inzicht in de uitvoering vergroten.

De studie spitste zich toe op de randvoorwaarden van een goede kwaliteit. De kwaliteit van de wettelijke controles zelf is niet onderzocht. Daarmee is het onderzoek een tussenstap. De accountantsorganisaties zijn volgens de AFM al sinds 2014 gestructureerd bezig om de kwaliteit van hun wettelijke controles te verbeteren. Dat is van groot maatschappelijk belang, benadrukt de toezichthouder. Beleggers, banken en andere belanghebbenden moeten kunnen vertrouwen op jaarrekeningen die door accountants zijn gecontroleerd.

Meer uit Financieel

Franse defensiebeurs mag Israëlische bedrijven niet weren

PARIJS (ANP/AFP) - Een Franse defensiebeurs heeft zich schuldig gemaakt aan discriminatie door Israëlische deelnemers te weren, oordeelt een rechtbank in Parijs. De vakbeurs moet het verbod voor Israëlische bedrijven om mee te mogen doen aan de vakbeurs van de rechter opheffen, laat de advocaat van de Israëlisch-Franse kamer van koophandel weten aan persbureau AFP.

32 minuten geleden
Wall Street opent voorzichtig na tegenvallende winkelverkopen

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met kleine winsten begonnen aan de nieuwe handelsdag. Beleggers reageerden op de Amerikaanse winkelverkopen, die in mei met 0,1 procent zijn toegenomen. Dat was minder dan verwacht. Het cijfer geeft meer inzicht in de kooplust van de Amerikaanse consument. Vorige week bleek nog dat het consumentenvertrouwen in de grootste economie ter wereld onverwacht is gedaald, door zorgen bij huishoudens over de inflatie en koopkracht.

56 minuten geleden
Duitsland werkt aan snellere visumprocedures werkers buitenland

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland is bezig de visumprocedures voor werknemers uit het buitenland te versnellen om zo nijpende personeelstekorten tegen te gaan. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock wordt hier extra spoed achter gezet, onder meer door digitalisering. Dat zei ze tijdens een bijeenkomst van haar politieke partij, de Groenen.

1 uur geleden
Duitsland is na 9 jaar weer 's werelds grootste hopproducent

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Duitsland is na negen jaar weer 's werelds grootste producent van hop, het belangrijke ingrediënt voor de bereiding van bier. Dat heeft de Duitse branchevereniging van hoptelers dinsdag bekendgemaakt. De hoeveelheid grond die wordt gebruikt in Duitsland voor de teelt van hop is weer groter dan het hopareaal in de VS.

1 uur geleden
Hoge inflatie gecompenseerd in veel cao's, FNV nog niet tevreden

UTRECHT (ANP) - In veel cao's hebben werknemers de gestegen inflatie inmiddels gecompenseerd gekregen, maar vakbond FNV is nog niet tevreden. " Er is echt nog wel compensatie nodig in het weer op peil brengen van de lonen voordat de inflatie hoog werd. We nemen er pas genoegen mee als alle lonen gecompenseerd zijn", zegt vicevoorzitter Zakaria Boufangacha tijdens de tussenevaluatie van dit cao-seizoen in het vakbondshuis in Utrecht.

3 uur geleden
Nieuwe invallen Europese Commissie in kartelonderzoek autobanden

BRUSSEL (ANP) - Inspecteurs van de Europese Commissie hebben dinsdag nieuwe invallen gedaan in een kartelonderzoek naar mogelijke prijsafspraken door producenten van autobanden. Het gaat nu om invallen bij een consultancybureau in twee lidstaten. Begin dit jaar waren er al doorzoekingen bij bedrijven die actief zijn in de bandenindustrie.

4 uur geleden
Duitse woningnood zet door, opnieuw minder bouwvergunningen

FRANKFURT (ANP/DPA/RTR) - Het aantal vergunningen voor de bouw van nieuwe appartementen in Duitsland is in april gekelderd. Dat meldt het Duitse federale statistiekbureau dinsdag. Er werden ruim 17.000 vergunningen afgegeven, een daling van 17 procent op jaarbasis. Ook voor de bouw van andere soorten woningen werd in april minder vaak een vergunning verleend.

5 uur geleden