Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote accountants 'op de goede weg' met verbeteren kwaliteit

Grote accountants 'op de goede weg' met verbeteren kwaliteit

AMSTERDAM (ANP) - De grootste accountantskantoren in Nederland zijn "op de goede weg" in het verbeteren van de kwaliteit van hun werkzaamheden, maar ze zijn er nog niet. Met die boodschap komt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De financiële waakhond vindt dat de inzet van kwaliteitswaarborgen om bijvoorbeeld vroegtijdig problemen op te sporen in het controlewerk van de accountants nog kan worden versterkt.

Deloitte, PwC, KPMG en EY, die ook wel de Grote Vier worden genoemd, liggen al jaren onder een vergrootglas na een reeks schandalen. Bijvoorbeeld bij de geruchtmakende boekhoudfraude bij Ahold, het faillissement van Imtech en de grote financiële problemen van woningcorporatie Vestia speelde gebrekkig toezicht op de financiële verslaglegging een sleutelrol.

De AFM ziet dat de accountantskantoren inmiddels planmatig sturen op continue kwaliteitsverbetering binnen hun organisaties. De besturen van de organisaties tonen bijvoorbeeld goed voorbeeldgedrag en nemen volgens de toezichthouder besluiten die in lijn zijn met een kwaliteitsgerichte cultuur. Afgelopen tijd heeft de AFM ook gekeken naar de wijze waarop Deloitte, PwC, KPMG en EY kwaliteitswaarborgen inzetten. Hier is ruimte voor versterking, is de conclusie. Zo kunnen de organisaties op dit vlak hun beleid aanscherpen, de uitvoering ervan versterken en besturen kunnen hun inzicht in de uitvoering vergroten.

De studie spitste zich toe op de randvoorwaarden van een goede kwaliteit. De kwaliteit van de wettelijke controles zelf is niet onderzocht. Daarmee is het onderzoek een tussenstap. De accountantsorganisaties zijn volgens de AFM al sinds 2014 gestructureerd bezig om de kwaliteit van hun wettelijke controles te verbeteren. Dat is van groot maatschappelijk belang, benadrukt de toezichthouder. Beleggers, banken en andere belanghebbenden moeten kunnen vertrouwen op jaarrekeningen die door accountants zijn gecontroleerd.

Meer uit Financieel

Bankenonrust nog niet voorbij op beurs, Deutsche Bank hard omlaag

AMSTERDAM (ANP) - Deutsche Bank was vrijdag de grote verliezer op de Europese beurzen. Ook andere banken, bijvoorbeeld ING, werden flink lager gezet door beleggers. Daarmee lijkt de recente onrust op de financiële markten over de bankensector nog niet voorbij. "Dit is weer een signaal van de kwetsbaarheid van banken", zegt Harald Benink, hoogleraar bankwezen en financiering aan de universiteit van Tilburg. "Er hoeft maar iets te gebeuren en alle bankaandelen gaan weer hard omlaag."

1 uur geleden
Voorzitter Pensioenfederatie: pak schijnzelfstandigheid aan

DEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst en andere overheidsinstanties moeten meer doen tegen schijnzelfstandigheid. Dat zegt voorzitter Ger Jaarsma van de Pensioenfederatie, de overkoepelende organisatie van pensioenfondsen.

1 uur geleden
Overname Eurocept door Mediq ten onrechte verboden

ROTTERDAM (ANP) - De concurrentiewaakhond heeft in 2021 ten onrechte een streep gezet door de overname van medisch leverancier Eurocept Homecare door branchegenoot Mediq. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vond dat de overname slecht was voor de mededinging, maar dat is niet goed onderbouwd, heeft de rechtbank in Rotterdam vrijdag bepaald.

3 uur geleden
Duitse transportminister rekent op snelle oplossing autoruzie EU

MAINZ (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse minister van Transport Volker Wissing verwacht snel tot een overeenkomst te komen met de Europese Commissie over een verbod op vervuilende auto's. De Duitse regering keerde zich in Brussel enkele weken geleden onverwachts tegen een eerder afgesproken verbod op auto's met verbrandingsmotoren, dat in 2035 in zou moeten gaan. Dat was aanleiding voor koortsachtig onderhandelen met Duitsland om het toch in te laten stemmen.

3 uur geleden
VDL groeit fors, ondanks personeelstekort en inflatie

EINDHOVEN (ANP) - De omzet van industrieconcern VDL uit Eindhoven is in het afgelopen jaar flink gestegen, ondanks tekorten aan medewerkers en materialen en stijgende kosten voor onder meer lonen en energie. Het bedrijf verwacht voor volgend jaar een verdere groei.

4 uur geleden
Banken onder druk op Wall Street na koersval Deutsche Bank

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse banken stonden vrijdag onder druk op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers bleven bezorgd over de stabiliteit van de financiële sector na de eerdere problemen bij Amerikaanse banken en de redding van de noodlijdende Zwitserse bank Credit Suisse. Hoewel de rust in de bankensector de afgelopen dagen leek te zijn teruggekeerd, laaide de onrust weer op door een koersval van Deutsche Bank en stevige verliezen in de hele Europese bankensector.

4 uur geleden
EU-leiders eensgezind: Europese bankensector is sterk en stabiel

BRUSSEL (ANP) - De bankensector in de eurozone is stabiel. Dat is de eendrachtige boodschap van de EU-leiders na afloop van de tweede dag van hun top in Brussel, waar zij onder meer spraken over de onrust op de financiële markten. De Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, Eurogroepvoorzitter Paschal Donohoe en Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) benadrukken dat de Europese banken sterk zijn. "Er dreigt in de EU geen bankencrisis", zegt ook premier Mark Rutte.

4 uur geleden