Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gros Nederlanders nog voorstander van mondkapjesplicht in ov

Gros Nederlanders nog voorstander van mondkapjesplicht in ov

DEN HAAG (ANP) - De binnenkort opgeheven plicht om een mondkapje te dragen in onder meer de bus, metro, tram, trein, op perrons en bij haltes geniet nog steeds steun van een meerderheid van de Nederlanders, zo blijkt uit enquête-onderzoek van ANP/LocalFocus in samenwerking met Kieskompas. Het kabinet heeft dinsdagmiddag besloten om de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer om te zetten in een advies.

Tussen 24 februari en 10 maart heeft Kieskompas een representatieve groep van ruim 6000 volwassen Nederlanders ondervraagd over het vorige kabinetsbesluit wat betreft de mondkapjesplicht in het ov. Halverwege februari besloot het kabinet nog om de plicht te handhaven. Ruim vijf op de tien Nederlanders was het in meer of mindere mate eens met dat besluit, zo blijkt uit het onderzoek.

Ruim 26 procent was het eens met het besluit en nog eens 29 procent stond hier zelfs helemaal achter. Daartegenover stond een groep van 15 procent die het pertinent oneens was met het verlengen van de mondkapjesplicht. Nog eens 14 procent was het er ook mee oneens, maar was minder uitgesproken in die mening.

Ouderen

Verder blijkt uit het onderzoek dat ouderen vaker achter het behouden van de mondkapjesplicht staan dan jongeren. Twee op de drie 65-plussers gaven aan de nu nog geldende plicht te steunen, tegenover zo’n vijftig procent van de volwassenen tussen de 18 en 50 jaar.

Het Outbreak Management Team (OMT) gaf maandag nog het advies om de mondkapjesplicht in het ov te handhaven. Het adviesorgaan gaf aan dat kwetsbaren hierdoor beter zijn beschermd, wanneer veel mensen zijn besmet met het coronavirus.

De plicht om een mondkapje te dragen wordt vanaf 23 maart omgezet in een advies. Op het niet dragen van een mondkapje in het ov staat nu nog een boete van 95 euro.

Meer uit Binnenland

Joost Klein namens Nederland naar Eurovisie Songfestival

HILVERSUM (ANP) - Joost Klein gaat namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival in Zweden. De AVROTROS heeft de kandidaat maandag bekendgemaakt. Het evenement is volgend jaar van 7 tot en met 11 mei in Malmö. De selectiecommissie had dit jaar meer dan zeshonderd nummers om uit te kiezen, een record.

1 uur geleden
Nederlanders googelden vooral Stemwijzer, ChatGPT en vrouwen-WK

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders hebben dit jaar via Google veel informatie opgezocht over de Stemwijzer, over de chatbot op kunstmatige intelligentie ChatGPT en over het WK voetbal voor vrouwen. Die drie onderwerpen voeren het jaarlijkse overzicht van de zoekmachine aan.

3 uur geleden
Dode door schietpartij in Arnhem

ARNHEM (ANP) - Door een schietpartij in Arnhem is in de nacht van zondag op maandag een man omgekomen. Het schietincident was rond 00.15 uur op de kruising van de Amerstraat met de Scheldestraat in de wijk Presikhaaf-West, meldt de politie. Het slachtoffer raakte daarbij gewond en is later aan zijn verwondingen overleden.

5 uur geleden
VN-rapporteur adequate huisvesting in Nederland voor onderzoek

DEN HAAG (ANP) - De Speciale VN-rapporteur voor het recht op adequate huisvesting is vanaf maandag voor langere tijd in ons land. De Amerikaan Balakrishnan Rajagopal zal onder meer asielzoekerscentra bezoeken. Hij gaat in ieder geval langs in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Groningen. Maar waar precies en op welk moment en of hij ook naar het aanmeldcentrum in Ter Apel gaat, is onduidelijk. Een woordvoerster kon afgelopen weekeind daarover geen duidelijkheid geven.

6 uur geleden
Plasterk brengt verslag uit over zijn verkenningen voor coalitie

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk brengt maandagmiddag verslag uit aan de Tweede Kamer over zijn verkenning voor een nieuwe regeringscoalitie. De afgelopen twee weken zocht hij met instemming van de Kamer naar partijen die mogelijk kunnen en willen samenwerken met de rechts-populistische outsider PVV. De partij van Geert Wilders werd bij de verkiezingen op 22 november verreweg de grootste, met 37 van de 150 zetels.

6 uur geleden
Nederlandse songfestivalinzending wordt bekend

HILVERSUM (ANP) - De AVROTROS maakt maandag bekend wie er volgend jaar namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival gaat. De selectiecommissie had dit jaar meer dan zeshonderd nummers om uit te kiezen, een record.

6 uur geleden
Raad: selectievere arbeidsmigratie kan helpen tegen arbeidstekort

DEN HAAG (ANP) - Arbeidsmigratie is niet per definitie een goede oplossing voor het tekort aan personeel, zegt de Adviesraad Migratie in een rapport. Maar selectievere arbeidsmigratie, "gericht op specifieke kennis en vaardigheden" kan wel een oplossing bieden voor tekorten in belangrijke sectoren. Daarbij zou het "verstandig zijn" dat de overheid nadenkt over een stevigere regierol, zegt voorzitter Monique Kremer.

7 uur geleden