Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grootverbruikers gas bezorgd om stabiliteit energieleveranciers

Grootverbruikers gas bezorgd om stabiliteit energieleveranciers

WOERDEN (ANP) - Grote energieverbruikers maken zich door de sterk opgelopen gasprijzen steeds meer zorgen over de leveringszekerheid van de brandstof. Bij de gashandel overheerst onzekerheid, waardoor energieleveranciers steeds meer van hun kapitaal aan onderpand kwijt zijn. Als dat een te zware last legt op de financiën zouden leveranciers in de problemen kunnen komen en omvallen, waarschuwt directeur Hans Grünfeld van belangenorganisatie VEMW voor zakelijke energieverbruikers.

Bedrijven die op de beurs gas inkopen moeten onderpand inleggen, als waarborg dat ze hun verplichtingen aan verkopers kunnen nakomen. Maar door de sterk gestegen én schommelende prijzen worden die eisen steeds verhoogd, de zogeheten margin calls. Op een gegeven moment kan dat energieleveranciers in de problemen brengen, vreest Grünfeld.

"Het maakt dat de situatie ook wel precair is. En door de onzekerheid is er ook veel wantrouwen. Dan dreig je in een negatieve spiraal te komen en partijen juist in de problemen te brengen, doordat ze steeds hogere kosten hebben", zegt Grünfeld. Eerder deze week waarschuwde gashandelaar GasTerra Tweede Kamerleden al dat op de gasmarkt "tegen de grenzen van de financiële mogelijkheden" wordt geopereerd.

Systeem-energiebedrijven

Grünfeld trekt de vergelijking met zogeheten systeembanken, banken die zo belangrijk zijn voor de financiële stabiliteit dat ze niet mogen omvallen. In 2008 ontstond een wereldwijde crisis toen enkele banken omvielen. "Er zijn ook systeem-energiebedrijven. Je moet er niet aan denken dat die omvallen, dan zijn de gevolgen niet te overzien. Maar het zou onverstandig zijn er helemaal geen rekening mee te houden."

Ook de lange periode van historisch hoge gasprijzen is zorgwekkend. Bedrijven die zich eerder hadden ingedekt tegen duur gas zien hun contract binnenkort aflopen, waardoor ze zijn overgeleverd aan de actuele marktprijzen. Al in het afgelopen najaar maakten energie-intensieve bedrijven als zinksmelter Nyrstar en kunstmestbedrijf Yara bekend hun productie door de gestegen elektriciteits- en gasprijzen af te schalen of te stoppen.

Volgens de VEMW zijn er meer bedrijven die de productie verlagen. Daarnaast houdt de organisatie er rekening mee dat plaatselijke afdelingen van internationale concerns in Europa fabrieken stilleggen en meer gaan produceren in landen waar de gasprijzen gunstiger zijn, zoals de Verenigde Staten. De kans bestaat dat Nederlandse of andere Europese vestigingen dan voorgoed dicht blijven, denkt Grünfeld.

Meer uit Financieel

China begint onderzoek naar dumping van varkensvlees uit EU

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China begint een onderzoek naar dumping van varkensvlees vanuit de Europese Unie. Dat meldt het Chinese ministerie van Handel maandag. Het onderzoek van China komt kort na de aankondiging van de Europese Commissie dat fors hogere importheffingen op Chinese elektrische auto's vanaf 4 juli ingaan.

2 uur geleden
ING in kopgroep licht hogere AEX na strategie-update

AMSTERDAM (ANP) - ING behoorde maandag tot de sterkste stijgers in de AEX-index op het Damrak. Beleggers reageerden positief op de strategie-update die de bank voorafgaand aan zijn investeerdersdag in Londen gaf. Volgens topman Steven van Rijswijk wil ING de winstgevendheid in de periode 2024-2027 structureel verbeteren, het klantenbestand vergroten en de groei versnellen. ING verhoogde daarbij de doelstelling voor het rendement op eigen vermogen, de maatstaf die aangeeft hoeveel winst er wordt gemaakt met het vermogen van de bank, naar 14 procent. Het aandeel steeg 2,9 procent.

2 uur geleden
Britse pubs sluiten in rap tempo, 80 per maand in eerste kwartaal

LONDEN (ANP) - Het gaat steeds slechter met de pubs in Engeland en Wales. In de eerste drie maanden van dit jaar sloten maandelijks tachtig pubs de deuren, meldt persbureau Belga op basis van vastgoedadviseur Altus Group. In totaal verdwenen er in die periode 239 pubs.

2 uur geleden
DNB: vertrouwen huishoudens in financiële instellingen stabiel

AMSTERDAM (ANP) - Het vertrouwen van Nederlandse huishoudens in financiële instellingen zoals banken, verzekeraars en pensioenfondsen is het afgelopen jaar stabiel gebleven. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van onderzoek dat elk voorjaar wordt uitgevoerd.

3 uur geleden
Fors meer hypotheken met NHG-garantie afgesloten

UTRECHT (ANP) - In 2023 kozen 46 procent meer woningeigenaren ervoor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten bij de aankoop van een nieuwe woning. Dat meldt NHG in het jaarverslag. De stijging ten opzichte van een jaar eerder komt volgens de organisatie doordat meer woningen onder de NHG-grens vielen en omdat beleggers door strengere overheidsregels, waaronder de verhoogde overdrachtsbelasting, nauwelijks meer huizen kochten.

3 uur geleden
Pensioenfonds ABP steekt 420 miljoen in 1500 huurwoningen

DEN HAAG (ANP) - Ambtenarenpensioenfonds ABP gaat samen met het grote vastgoedconcern Greystar zo'n 1500 huurwoningen bouwen in de Randstad en andere grote steden. De partijen steken daar 420 miljoen euro in. Het grootste pensioenfonds van Nederland wil in totaal 5 miljard euro beleggen in woningen in Nederland.

3 uur geleden
Aandacht voor ING op Damrak na update strategie

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar ING. De bank gaf voorafgaand aan zijn beleggersdag in Londen een update van de strategie. Volgens topman Steven van Rijswijk wil de bank de winstgevendheid in de periode 2024-2027 structureel verbeteren, het klantenbestand vergroten en de groei versnellen. ING verhoogde daarbij de doelstelling voor het rendement op eigen vermogen, de maatstaf die aangeeft hoeveel winst er wordt gemaakt met het vermogen van de bank, naar 14 procent.

3 uur geleden