Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Grootste voetbaldivisies dreigen 4 miljard euro mist te lopen

'Grootste voetbaldivisies dreigen 4 miljard euro mist te lopen

AMSTERDAM (ANP) - De vijf belangrijkste voetbalcompetities van Europa dreigen zo'n 4 miljard euro aan inkomsten mis te lopen als gevolg van het coronavirus. Dat blijkt uit een analyse van accountantsbureau KPMG.

De Premier League kan het zwaarst worden getroffen. Als de Engelse competitie niet meer wordt hervat, dan missen clubs 1,1 tot 1,2 miljard euro. De Spaanse Liga verliest in zo'n geval tussen de 800 en 950 miljoen euro en voor de Duitse Bundesliga wordt het verlies tussen de 650 en 750 miljoen euro geschat. De Italiaanse Serie A zou tussen de 550 en 650 miljoen euro aan inkomsten mislopen, en voor de Franse competitie wordt het verlies geschat op een bedrag tussen de 300 en 400 miljoen euro.

De enorme schadeposten zijn opgebouwd uit inkomsten die clubs missen als gevolg van het wegvallen van stadionbezoek, uitzendrechten en merchandising.

Stadionbezoek

"Het meest directe gevolg van het annuleren van resterende wedstrijden is uiteraard het verlies aan inkomsten door stadionbezoek", constateert Paul Adriani van KPMG’s Sports Analytics Practice. "Het geld dat wordt bespaard op reiskosten voor uitwedstrijden of de kosten van de organisatie van thuiswedstrijden, zoals beveiliging, stewards en schoonmaak, is relatief beperkt."

"Als het gaat om de inkomsten uit uitzendrechten voelen de clubs de grootste pijn", weet Adriani. "Deze maken in het algemeen de helft uit van de gemiste inkomsten. Televisiestations die collectieve deals hebben met competities, kunnen geld terugeisen als wedstrijden worden geannuleerd en het seizoen niet wordt afgemaakt."

Sponsorcontracten

"En sponsorcontracten zijn vaak op maat gemaakt en gebaseerd op prestaties die een bonus of boete opleveren, zoals kwalificatie voor de Champions League of degradatie. Bovendien speelt de vraag of de clubs hun spelers volledig moeten betalen als zij niet spelen. De crisis is ook van invloed op de spelers zelf, op hun waarde en de totale transfermarkt."

Adriani benadrukt dat het belangrijk is dat alle competities voor juli zijn afgewerkt. "Want contracten van spelers lopen 30 juni af." Hij wijst ook op de gevolgen als competities helemaal niet worden afgewerkt. "Wat doe je dan met promotie, degradatie en wie mag er aan Europees voetbal deelnemen? Dan spelen er ook enorme financiële belangen."

Meer uit Voetbal

Oud-keeper Schmadtke nieuwe technisch directeur Liverpool

LIVERPOOL (ANP) - Liverpool heeft oud-doelman Jorg Schmadtke aangesteld als technisch directeur. De Duitser neemt de functie bij de Engelse topclub over van Julian Ward, die na een dienstverband van meer dan tien jaar vertrekt.

11 minuten geleden
Stadionspeaker MVV overlijdt vlak na play-offduel met NAC Breda

MAASTRICHT (ANP) - Voetbalclub MVV Maastricht heeft plotseling afscheid moeten nemen van zijn stadionspeaker Bert Bouvrie. De trouwe supporter van de club overleed zaterdagavond, vlak nadat hij nog had omgeroepen tijdens de verloren thuiswedstrijd in de play-offs om promotie/degradatie tegen NAC Breda (1-4).

12 minuten geleden
Ten Hag maant Maguire tot keuze over toekomst bij United

MANCHESTER (ANP) - Coach Erik ten Hag van Manchester United heeft centrale verdediger Harry Maguire te kennen gegeven dat hij een beslissing moet nemen over zijn toekomst bij de club. De 30-jarige Maguire, een vaste waarde in het Engelse nationale elftal, heeft bij Ten Hag geen basisplaats meer.

28 minuten geleden
Supportersvereniging Ajax: Van der Sar is clubicoon

AMSTERDAM (ANP) - Voor de supportersvereniging van Ajax is Edwin van der Sar voor altijd een clubicoon. "Eerst als doelman en ook als algemeen directeur heeft hij het jarenlang geweldig gedaan", laat directeur Fabian Nagtzaam van de fanclub weten. "Daar zijn we hem heel erg dankbaar voor."

29 minuten geleden
Rvc kon hoog of laag springen maar Van der Sar wilde weg bij Ajax

AMSTERDAM (ANP) - De raad van commissarissen wil uiterlijk begin augustus iemand met een achtergrond bij Ajax als opvolger presenteren van de vertrokken algemeen directeur Edwin van der Sar. "Daar gaan we nu naar op zoek, dat is ons streven", zei voorzitter Pier Eringa van de rvc.

30 minuten geleden
Verdedigster Wilms verlengt contract bij topclub Wolfsburg

WOLFSBURG (ANP) - Voetbalinternational Lynn Wilms heeft haar contract bij Champions League-finalist VfL Wolfsburg verlengd tot de zomer van 2025. De 22-jarige voormalig verdedigster van FC Twente is bezig aan haar tweede seizoen in Duitsland, waar ze vorig jaar de landstitel pakte. Ook won Wilms twee keer de Duitse beker.

31 minuten geleden
FC Emmen vindt in Bleeker algemeen directeur

EMMEN (ANP) - FC Emmen wil zich met Rinse Bleeker als algemeen directeur ontwikkelen tot een stabiele club in de Eredivisie. De nummer 16 van het afgelopen seizoen - de Drenten moeten zich via de nacompetitie nog verzekeren van lijfsbehoud - heeft met Bleeker per 1 juli een nieuwe topman. Voorzitter Ronald Lubbers is vanwege gezondheidsproblemen voorlopig afwezig bij Emmen.

39 minuten geleden