Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grootste Vermeer-tentoonstelling ooit opent in Rijksmuseum

Grootste Vermeer-tentoonstelling ooit opent in Rijksmuseum

AMSTERDAM (ANP) - In het Rijksmuseum opent vrijdag de tentoonstelling Vermeer. Niet eerder waren er zoveel werken van de 17e-eeuwse meester bij elkaar te zien: 28 van de circa 37 schilderijen zijn overgekomen vanuit de hele wereld. Ook hangen er zeven werken die niet eerder in Nederland zijn getoond.

Het Rijks had zelf al vier werken van de Delftse Vermeer (1632-1675) in de collectie, zoals het wereldberoemde Melkmeisje en Het Straatje. Verder zijn er bijvoorbeeld topstukken te zien als Meisje met de parel uit het Mauritshuis in Den Haag, Vrouw met de Weegschaal uit The National Gallery of Art in Washington en de Kantwerkster uit het Louvre in Parijs.

Volgens het museum staat Vermeer vooral bekend om "zijn verstilde, introverte scènes binnenshuis, zijn ongekende gebruik van helder, kleurrijk licht en zijn overtuigende illusionisme". Hij liet een "opvallend klein" oeuvre na, dat zich in collecties over de hele wereld bevindt. Musea lenen deze topstukken zelden uit. Volgens museumdirecteur Taco Dibbits leek de wens om een overzichtstentoonstelling te maken over Vermeer daarom lang onmogelijk.

Dat niet álle werken van Vermeer te zien zijn, heeft onder meer te maken met de kwetsbaarheid van sommige doeken of het in een testament vastgelegd verbod om het schilderij te laten reizen. Ook is het schilderij Het concert nog altijd vermist nadat het in 1990 werd gestolen uit een museum in Boston.

Het Mauritshuis was het laatste museum in Nederland dat bijna dertig jaar geleden een tentoonstelling wijdde aan Vermeer. Daar kwamen toen 450.000 bezoekers op af, waarmee de expositie nog altijd de best bezochte is van dat museum.

Voor de tentoonstelling in het Rijksmuseum zijn inmiddels meer dan 200.000 kaartjes verkocht. Vanwege de grote belangstelling zijn de openingstijden op donderdag, vrijdag en zaterdag verruimd naar 22.00 uur. Vermeer is nog te zien tot en met 4 juni.

Meer uit Binnenland

Jeugdzorg en onderwijs: stop met verplaatsen asielkinderen

DEN HAAG/ (ANP) - Beroepskrachten uit jeugdgezondheidszorg en onderwijs vinden dat het afgelopen moet zijn met de in hun ogen "zinloze" verplaatsingen van kinderen in de asielopvang. Die veroorzaken in hun optiek "onnodige ontwikkelingsschade en psychosociale problematiek", maar ze zouden ook een verspilling van arbeid, tijd en geld van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en andere betrokken organisaties betekenen.

1 uur geleden
Complotdenker Micha Kat staat terecht voor opruiing en bedreiging

DEN HAAG (ANP) - Complotdenker Micha Kat (59) staat dinsdag terecht bij de rechtbank in Den Haag. Hij wordt onder meer verdacht van opruiing. Hij riep volgens het Openbaar Ministerie op tot geweld tegen de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Ook zou hij hebben opgeroepen RIVM-directeur Jaap van Dissel te ontvoeren en te bedreigen.

3 uur geleden
Relatief meer burgerhulpverleners reageren op hartstilstand

DEN HAAG (ANP) - Na "een grote opschoning" van het systeem voor reanimatie is het percentage burgerhulpverleners dat reageert wanneer er iemand in de buurt gereanimeerd moet worden, gestegen. Bij een melding van een hartstilstand reageert nu 85 procent van hen, tegenover 70 procent begin januari, meldt de Hartstichting.

7 uur geleden
Staat voor rechter om schadevergoeding na roof privédata bij GGD

DEN HAAG (ANP) - De Staat wordt voor de rechter gesleept, met als doel dat die wordt veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding na een grote roof van privégegevens uit de computersystemen van de GGD'en. Stichting ICAM, de organisatie achter een massaclaim, overhandigt dinsdag dagvaardingen aan 35 instanties, waaronder het ministerie van Volksgezondheid, de landelijke GGD GHOR Nederland, regionale GGD'en, veiligheidsregio's en de gemeenten Amsterdam en Rotterdam

7 uur geleden
Sanquin bedankt overleden PSV-perschef voor inzet bloeddonatie

AMSTERDAM (ANP) - Bloedbank Sanquin prijst de overleden perschef van PSV Thijs Slegers voor zijn hulp bij het werven van bloeddonors. "Hij vroeg aandacht voor donorschap, in de wetenschap dat hij zelf niet lang meer te leven had. Zo heeft hij Nederland in beweging gebracht", aldus Sanquin.

11 uur geleden
ProRail: dinsdag mogelijk meer duidelijk over treinverkeer Brabant

ESCH (ANP) - ProRail verwacht dinsdagmiddag meer duidelijkheid te kunnen geven over hervatting van het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel. Daar rijden dan inmiddels een week geen treinen omdat dassen burchten hadden gegraven onder het spoor. Op verschillende plekken op het traject verwijdert de spoorbeheerder de gangenstelsels.

12 uur geleden
Schikking RTL en KRO-NCRV over rechten docu Kees Momma

HILVERSUM (ANP) - RTL en KRO-NCRV staan dinsdag niet tegenover elkaar in de rechtbank in een zaak over de uitzendrechten van de documentaire Het beste voor Kees uit 2014. De partijen hebben in plaats daarvan een schikking getroffen, meldt KRO-NCRV aan het ANP. De uitkomst daarvan is dat de film over de autistische Kees Momma niet bij RTL's streamingdienst Videoland zal worden uitgebracht, maar te zien zal zijn bij KRO-NCRV en NPO Start.

14 uur geleden