Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grootste toename coronapatiënten in ziekenhuizen sinds 29 april

Grootste toename coronapatiënten in ziekenhuizen sinds 29 april

ZEIST (ANP) - Het aantal coronapatiënten dat is opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal toegenomen met 57, de grootste stijging in één dag sinds 29 april. In totaal liggen nu 610 mensen met Covid-19 in een ziekenhuis, zo valt te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdelingen houden momenteel 464 coronapatiënten een bed bezet. Dat zijn er 53 meer dan een etmaal geleden. Er werden 51 nieuwe patiënten met Covid-19 in de klinieken opgenomen. Het kan volgens het LCPS bijvoorbeeld zijn dat er coronapatiënten van de ic's terug zijn verplaatst naar de verpleegafdelingen, waardoor het aantal opgenomen Covid-patiënten daar nog verder toenam.

Op de intensive cares liggen nu 146 coronapatiënten, een stijging van vier ten opzichte van zondag. Er werden 12 nieuwe mensen op zo'n afdeling opgenomen, maar doordat er ook mensen de ic mochten verlaten of zijn overleden nam de bezetting niet zo sterk toe.

Patroon

Afgelopen week steeg het aantal opgenomen patiënten al dagelijks. Vorige week dinsdag lagen er voor het eerst sinds 23 september meer dan 500 mensen met Covid-19 in de Nederlandse ziekenhuizen. De laatste keer dat er meer dan 600 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen lagen, was 15 september.

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) laat weten "het bekende patroon" waar te nemen in de ziekenhuizen. "De besmettingen stijgen alweer een tijdje structureel. De bezettingen beginnen dus ook te stijgen: 44 procent meer coronapatiënten in zestien dagen. We verwachten dat de bezetting aankomende week nog verder zal doorstijgen."

Verplaatsingen

Zondag bleek dat het ziekenhuis Isala in Zwolle operaties moest afbellen vanwege het grote aantal opgenomen coronapatiënten. Het ziekenhuis verplaatste vier patiënten naar een ander deel van het land. Regio's regelen dit momenteel zelf, maar het LCPS laat weten de coördinatie van de verplaatsingen weer op te pakken "als dit nodig is".

Ook andere ziekenhuizen laten weten dat het aantal coronapatiënten de laatste week toeneemt. In het Ziekenhuis Gelderse Vallei kan de reguliere zorg nog doorgaan, maar de corona-afdelingen liggen wel vol. Of en wanneer ook daar operaties afgezegd moeten worden is nog niet duidelijk. Andere ziekenhuizen, zoals het Maasstad Ziekenhuis en het Erasmus MC in Rotterdam, zeggen nog geen problematische stijging van het aantal coronapatiënten te zien.

Meer uit Gezond

Bloomberg: BNP Paribas beperkt obligatiedeals voor olie en gas

PARIJS (ANP) - BNP Paribas helpt bedrijven niet langer met het uitgeven van obligaties als ze daar nieuwe fossiele energieprojecten mee willen financieren. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde. De Franse bank beloofde vorige maand de financiering van olie- en gasprojecten verder te beperken, maar snijdt niet alle banden met die sector door.

5 uur geleden
NZa moet zorgtarieven opnieuw uitrekenen door foutje ministerie

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet allerlei zorgtarieven voor volgend jaar opnieuw berekenen omdat het ministerie van Volksgezondheid een prijsindexcijfer voor bijvoorbeeld inkoop bijna 3 procent te hoog heeft vastgesteld. De tarieven moeten dus omlaag.

9 uur geleden
Minder dan 100 coronapatiënten in ziekenhuizen

ZEIST (ANP) - Voor het eerst sinds juli 2021 liggen er minder dan honderd mensen met een coronabesmetting in het ziekenhuis. In de afgelopen dag zijn netto 28 bedden vrijgekomen, en daardoor behandelen ziekenhuizen nu 75 mensen die het coronavirus onder de leden hebben.

11 uur geleden
Dermatoloog: smeren moet meer in ons systeem komen

VENLO (ANP) - Het smeren van zonnebrandcrème zou net als tandenpoetsen en haren kammen een onderdeel moeten zijn van onze dagelijkse routine. Daarvoor pleit Karen van Poppelen, dermatoloog bij VieCuri Medisch Centrum. "Smeren zit nog niet in ons systeem, terwijl het aantal mensen met huidkanker hard toeneemt."

12 uur geleden
Raad: allemaal aan de bak voor welzijn kind bij vechtscheiding

DEN HAAG (ANP) - Kinderen van wie de ouders in een vechtscheiding liggen, mogen niet ook nog eens het slachtoffer worden van de problemen in jeugdhulp en -bescherming. Dat zegt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Het zou om zesduizend kinderen per jaar gaan die in een dergelijke situatie belanden.

21 uur geleden
Vaccin tegen RS-virus goedgekeurd voor 60-plussers

BRUSSEL (ANP) - Mensen van 60 jaar en ouder kunnen binnenkort gevaccineerd worden tegen het RS-virus. Ouderen en mensen met een verzwakte weerstand kunnen bij infectie behoorlijk benauwd worden.

1 dag geleden
Inspecties: kinderbescherming heeft duidelijkheid over geld nodig

DEN HAAG (ANP) - De kinderbescherming moet duidelijk weten hoeveel geld ze krijgt, zodat de organisatie kan investeren in personeel. Medewerkers kunnen dan beter zicht hebben en houden op de kinderen die ze moeten helpen. Daarvoor pleiten de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

2 dagen geleden