Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grootste supermarkt België beperkt ook verkoop bloem en olijfolie

Grootste supermarkt België beperkt ook verkoop bloem en olijfolie

HALLE (ANP/BELGA) - Colruyt, de grootste supermarktketen in België, stelt ook beperkingen in voor de verkoop van bloem en bijvoorbeeld olijfolie om te voorkomen dat er snel een tekort ontstaat als gevolg van de oorlog in Oekraïne. In Nederland lijkt die maatregel nog niet nodig. Volgens supermarktkoepel Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zijn er nog geen signalen dat er voor andere producten dan zonnebloemolie soms restricties gelden.

Belgen kunnen bij Colruyt per keer maximaal nog maar twee pakken bloem kopen. Datzelfde geldt er voor verschillende soorten olie. Volgens Colruyt zijn er nog geen tekorten en is er genoeg aanvoer voor normale consumptie. In Nederland waren er eerder deze week al supers die met limieten kwamen voor zonnebloemolie. Het gaat om preventieve maatregelen, die per regio kunnen verschillen.

De zonnebloemolie die hier wordt verkocht komt voor een groot deel uit Oekraïne. Door de oorlog kan die niet worden geleverd en daardoor dreigen er tekorten. Oekraïne is daarnaast een groot graanland. Olijfolie is een alternatief voor zonnebloemolie en zou, zo redeneert Colruyt, ook schaarser kunnen worden als mensen in plaats van zonnebloemolie massaal olijfolie zouden gaan kopen.

Achter de schermen wordt volgens het CBL daarnaast gekeken of producten waar zonnebloemolie in is verwerkt, zoals bijvoorbeeld chips, tijdelijk met andere olie kunnen worden gemaakt. Daarover zijn de supermarkten in gesprek met fabrikanten en overheden. MVO, de branchevereniging voor bedrijven in dierlijke en plantaardige oliën, benadrukte donderdag nog dat alternatieven voor zonnebloemolie in voldoende mate beschikbaar zijn en dat er geen tekort aan oliën en vetten dreigt in Europa.

Meer uit Financieel

Europese Uber-rijders in actie tegen schijnzelfstandigheid

AMSTERDAM (ANP) - Chauffeurs die rijden voor de taxi-app Uber gaan verspreid over Europa dinsdag actie voeren tegen schijnzelfstandigheid. In Nederland zal dat gebeuren in Amsterdam, meldt vakbond FNV. Andere acties vinden plaats in Brussel, Genève, Londen en Parijs, waarmee chauffeurs handhaving van de overheid willen afdwingen.

37 minuten geleden
Bronnen: China overweegt belastingvoordelen voor fabrikanten

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid overweegt belastingvoordelen voor bepaalde fabrikanten in China om de economie te stimuleren. Daarmee wil het land inzetten op de innovatie van technologie om zo de concurrentie met de Verenigde Staten aan te kunnen gaan. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

1 uur geleden
AEX licht hoger na schuldendeal VS, Turkse beurs stijgt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag licht hoger begonnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgde voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten en niet meer aan zijn schuldverplichtingen kunnen voldoen.

1 uur geleden
Opluchting op beurzen na voorlopige schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt maandag positief te beginnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgt voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten. De deal moet nog wel worden goedgekeurd door het Amerikaanse Congres, waar het naar verwachting woensdag in stemming zal worden gebracht.

2 uur geleden
Nvidia kondigt reeks nieuwe AI-producten en -diensten aan

TAIPEI (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse chipproducent Nvidia heeft een reeks nieuwe producten en diensten bekendgemaakt rondom kunstmatige intelligentie (AI). Daaronder valt bijvoorbeeld een supercomputer waarmee techbedrijven als Microsoft en Meta Platforms opvolgers van de bekende chatbot ChatGPT kunnen ontwikkelen. Nvidia profiteert al sterk van de grote vraag naar techniek voor AI-toepassingen.

3 uur geleden
Beurzen Azië stijgen na principeakkoord schuldenplafond VS

TOKIO (ANP) - De Aziatische aandelenbeurzen gingen maandag overwegend vooruit. Beleggers reageerden opgelucht dat een crisis rond het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid lijkt te zijn afgewend. De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben zondag een definitieve versie opgesteld van het akkoord over een verhoging van het schuldenplafond.

3 uur geleden
Turkse lira daalt na herverkiezing president Erdogan

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse lira is maandag in waarde gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De daling van de Turkse munt volgde op de herverkiezing van Recep Tayyip Erdogan die zondag de tweede ronde van de presidentsverkiezingen wist te winnen. Erdogan weet daarmee zijn tijd als langstzittende leider van het land met nog eens vijf jaar te verlengen.

3 uur geleden