Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grootste stijging Duitse groothandelsprijzen sinds 1974

Grootste stijging Duitse groothandelsprijzen sinds 1974

WIESBADEN (ANP/DPA) - De Duitse groothandelsprijzen zijn vorig jaar in het snelste tempo gestegen in bijna vijftig jaar. Volgens het Duitse federale statistiekbureau stegen de prijzen voor goederen die in bulk worden verkocht aan grotere klanten of distributeurs vorig jaar met bijna 10 procent. Dat was de sterkste stijging sinds 1974 tijdens de oliecrisis toen de prijzen in een jaar tijd met bijna 13 procent stegen.

De groothandelsprijzen worden meegenomen in de berekening van het algemene prijspeil dat consumenten direct in hun portemonnee merken. Daarbij worden ook de prijzen van ingevoerde goederen en de prijzen die de fabrikanten voor hun producten ontvangen meegenomen. De gegevens worden onder andere door de Europese Centrale Bank (ECB) gebruikt bij het bepalen van het monetaire beleid.

Dat de Duitse groothandelsprijzen zo sterk opliepen heeft onder meer te maken met de grote vraag naar grondstoffen en halffabricaten nu de economie herstellende is van de crisis. Daarbij speelt mee dat een jaar eerder sprake was van een dieptepunt, waardoor het verschil nu nog groter is. De prijzen voor aardolieproducten liepen in een jaar tijd met een derde op. Voor ertsen en metalen moest in de groothandels 44 procent meer worden betaald.

Inflatie

Volgens het statistiekbureau zijn de groothandelsprijzen tussen november en december vorig jaar met slechts 0,2 procent gestegen. De prijzen lagen vorige maand echter 16,1 procent hoger dan in december 2020.

Eerder werd bekend dat de Duitse inflatie in december uitkwam op 5,3 procent. Daarmee bereikte de geldontwaarding in de grootste economie van Europa het hoogste niveau sinds 1992. Voor het hele jaar is sprake van een inflatie van gemiddeld 3,1 procent, het hoogste niveau sinds 1993. De prijsstijgingen komen onder meer door de opgelopen energieprijzen, knelpunten bij de bevoorrading en het terugdraaien van de tijdelijke verlaging van de btw.

Meer uit Financieel

ING en ABN onderuit op Damrak om verhoging bankbelasting

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.

3 uur geleden
Autovakbond VS breidt stakingen bij GM en Stellantis uit

DETROIT (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De stakingen bij autofabrieken van General Motors (GM) en Stellantis in de Verenigde Staten, die afgelopen vrijdag begonnen, worden uitgebreid. Dat heeft Shawn Fain, voorzitter van autovakbond UAW, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het werk neergelegd in nog eens 38 fabrieken, verspreid over twintig Amerikaanse staten.

3 uur geleden
KLM: belasting overstappende passagiers Schiphol zorgelijk

SCHIPHOL (AFN/BLOOMBERG) - KLM vindt het plan voor de invoering van een belasting op overstappende passagiers op luchthaven Schiphol zeer zorgelijk omdat daardoor het aantal vluchten sterk kan afnemen en veel minder passagiers gaan reizen met de luchtvaartmaatschappij. Dat verklaarde KLM nadat een CDA-motie voor de belasting werd aangenomen door een meerderheid van de Tweede Kamer. Met die belasting zouden huishoudens geholpen moeten worden met de energierekening.

4 uur geleden
KLM-piloten willen maandag een uur staken op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Piloten van KLM willen aanstaande maandag een uur het werk neerleggen op Schiphol om een betere cao af te dwingen. Dit meldt vakbond VNV vrijdag. Voorzitter Camiel Verhagen vermoedt dat de staking vijftien vertrekkende vluchten kan vertragen.

5 uur geleden
Europese Commissie: menig buitenlands bedrijf blijft in Rusland

BRUSSEL (ANP/DPA) - Een groot aantal buitenlandse investeerders doen ondanks de Russische oorlog tegen Oekraïne nog zaken in Rusland. Meer dan de helft is er nog actief, zegt de Europese Commissie.

5 uur geleden
Activision Blizzard stijgt op herstellend Wall Street

NEW YORK (ANP) - Activision Blizzard behoorde vrijdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op de verklaring van de Britse toezichthouder CMA dat de overname van het gamebedrijf door softwareconcern Microsoft waarschijnlijk zal worden goedgekeurd. De twee bedrijven kregen eerder geen toestemming van de Britten om samen te gaan uit angst voor de grote macht die ze samen zouden kunnen uitoefenen op de markt voor games in de cloud.

5 uur geleden
Sterkste daling Duitse huizenprijzen sinds 2000

WIESBADEN (ANP/RTR/DPA) - De Duitse huizenprijzen zijn in het tweede kwartaal van dit jaar in het sterkste tempo gedaald sinds het begin van de metingen in 2000. Dat meldde het Duitse federale statistiekbureau Destatis. Op jaarbasis gingen de prijzen gemiddeld met 9,9 procent omlaag.

6 uur geleden