Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grootste renteverhoging door ECB ooit galmt na op Damrak

Grootste renteverhoging door ECB ooit galmt na op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak kauwen vrijdag nog na op de grootste renteverhoging door de Europese Centrale Bank ooit. Centralebankpresident Christine Lagarde liet daarbij weten dat de ECB de komende tijd door zal gaan met het verder verhogen van de rente om zo de "veel te hoge inflatie" aan te pakken. Volgens Lagarde zal de inflatie voor langere tijd op een hoog niveau blijven liggen, vooral aangejaagd door de sterk gestegen prijzen voor energie en levensmiddelen.

Lagarde waarschuwde ook dat de economie volgend jaar in een recessie zou kunnen belanden als Rusland de gasleveringen aan Europa volledig stillegt. De economische groei van de eurozone zal volgens Lagarde later dit jaar en in het eerste kwartaal van 2023 stagneren. Ook de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell benadrukte door te gaan met het verhogen van de rente in de VS om de inflatie te bestrijden, ook als dat ten koste gaat van de economische groei.

Daarnaast gaat de aandacht uit naar de spoedvergadering van de EU over de energiecrisis. De Europese energieministers bespreken daar onder meer de plannen om maximumprijzen op te leggen aan olie en gas uit Rusland. Hongarije en Tsjechië hebben al laten weten tegen een prijsplafond voor Russisch gas te zijn.

Inflatie

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt nipt lager te beginnen aan de laatste dag van de week. Ook elders in Europa zullen de beurzen naar verwachting met kleine koersuitslagen openen. De belangrijkste aandelenmarkten in Azië wonnen vrijdag terrein. De Nikkei in Tokio ging 0,5 procent hoger het weekeinde in. De Hang Seng-index in Hongkong boekte een tussentijdse winst van 2,5 procent.

De beurs in Shanghai klom 0,7 procent na een onverwachte afname van de inflatie in China. De lagere inflatie geeft de autoriteiten meer ruimte om de kwakkelende economie verder te ondersteunen.

Philips

Op het Damrak gaat de aandacht uit naar Philips. Franse openbaar aanklagers hebben een vooronderzoek geopend naar het zorgtechnologieconcern vanwege de grote terugroepactie van slaapapneu-apparaten. Het aandeel Galapagos zal mogelijk bewegen op een advieswijziging. Analisten van de Amerikaanse bank Morgan Stanley haalden de biotechnoloog van hun kooplijst af.

De euro was weer meer waard dan de dollar na de flinke renteverhoging in de eurozone en noteerde op 1,0062 dollar waard, tegen 0,9953 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent duurder op 83,75 dollar per vat. Brentolie kostte 0,4 procent meer op 89,51 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Daling diefstallen van auto's en motoren zet door

DEN HAAG (ANP) - De daling van het aantal diefstallen van auto's en motoren van vorig jaar zet begin dit jaar door, meldt het Verbond van Verzekeraars. In januari zijn 1463 voertuigen gestolen, een daling van 14 procent.

33 minuten geleden
Essent verlaagt variabele tarieven stroom en gas met 10 procent

DEN BOSCH (ANP) - Essent verlaagt de tarieven voor stroom en gas met 10 procent. De nieuwe tarieven gelden voor bijna 1 miljoen huishoudens met een variabel energiecontract en gaan op 1 april in.

1 uur geleden
Rijhulpsystemen verminderen kans op ongeval met een derde

DEN HAAG (ANP) - Slimme rijhulpsystemen kunnen de kans op ongevallen in het verkeer met 30 tot 40 procent verkleinen. Dat concludeert het Verbond van Verzekeraars uit eigen onderzoek.

1 uur geleden
Opnieuw krimp economische bedrijvigheid in eurozone

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De economische bedrijvigheid in de eurozone is in februari voor de negende maand op rij gekrompen. De krimp viel wel opnieuw iets minder sterk uit dan een maand eerder. Dat kwam vooral doordat de activiteit in de dienstensector sterker toenam dan in januari. De krimp in de industrie viel daarentegen iets groter uit, meldt marktonderzoeker S&P Global.

1 uur geleden
Op hol geslagen ChatGPT slaat urenlang wartaal uit

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Gebruikers van ChatGPT kregen eerder deze week urenlang onzinnige antwoorden op eenvoudige vragen aan de chatbot. Volgens het moederbedrijf van ChatGPT, OpenAI, werd dit door een bug veroorzaakt na een softwareaanpassing.

2 uur geleden
Een op de vijf bedrijven betaalde losgeld voor gijzelsoftware

DELFT (ANP) - Criminele bendes hebben vorig jaar 147 succesvolle aanvallen met gijzelsoftware uitgevoerd op grote Nederlandse bedrijven en instellingen. In 18 procent van de gevallen werd losgeld betaald. Dat blijkt uit cijfers van de politie en beveiligingsbedrijven.

2 uur geleden
Chipbedrijven zetten AEX flink hoger na cijfers Nvidia

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is donderdag met een stevige winst geopend. Vooral de chipbedrijven lieten forse koerswinsten zien, dankzij beter dan verwachte resultaten van Nvidia. De belangrijkste speler ter wereld op het gebied van chips die worden gebruikt voor kunstmatige intelligentie (AI), wist afgelopen kwartaal opnieuw records te verbreken en de hooggespannen verwachtingen te overtreffen. Volgens topman Jensen Huang profiteert Nvidia volop van de grote vraag naar snellere computers en AI-toepassingen.

3 uur geleden