Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grootste partijen totaal oneens over aanpak problemen jeugdzorg

Grootste partijen totaal oneens over aanpak problemen jeugdzorg

DEN HAAG (ANP) - Terwijl GroenLinks-PvdA en VVD door willen gaan met de verbeterplannen voor de jeugdzorg, wil NSC van Pieter Omtzigt juist "fundamentele aspecten" van het jeugdzorgstelsel opnieuw tegen het licht houden. Hiermee staat NSC lijnrecht tegenover de twee andere partijen. De drie staan in de peilingen op gelijke hoogte en strijden erom wie op 22 november de grootste wordt.

De jeugdzorg is al jaren een hoofdpijndossier, zeker ook in politiek Den Haag. De vraag naar jeugdzorg stijgt alsmaar, de wachtlijsten zijn lang en voor de meest kwetsbare jongeren is er vaak geen geschikte hulp. Gemeenten, die sinds 2015 verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de Jeugdwet, kwamen al snel in financiƫle problemen omdat zij niet uitkwamen met het budget dat zij van het Rijk krijgen. Onder meer inspecties, kinderrechters en zorgverleners uiten al jaren hun grote zorgen over de slechte situatie in de jeugdzorg.

Om het tij te keren gingen Rijk, gemeenten, zorgaanbieders en zorgmedewerkers plannen maken over verbeteringen en besparingen in de jeugdzorg, die moesten uitmonden in de zogeheten hervormingsagenda jeugd. Na lang soebatten werden zij het in het voorjaar eens. Die agenda had er al begin 2022 moeten liggen.

Fundamentele vragen

GroenLinks-PvdA wil nu vooral tempo op de uitvoering van die plannen en de VVD wil ermee doorgaan, staat in hun verkiezingsprogramma's. NSC wil echter antwoord op vragen wie waarvoor verantwoordelijk is, welke bevoegdheden nodig zijn en hoe de jeugdzorg wordt betaald.

Met deze fundamentele vragen over het jeugdzorgstelsel volgt NSC de kritiek van de Raad van State en de Algemene Rekenkamer. Volgens de Algemene Rekenkamer gaan de verantwoordelijk bewindspersonen er onterecht van uit dat de hervormingsagenda alle grote en nijpende problemen in de jeugdzorg zullen oplossen. De Raad van State zei in april dat de overheid keuzes moet maken om het stelsel (ook financieel) houdbaar te houden.

Uithuisplaatsingen

De drie partijen zijn het er wel over eens dat het aantal uithuisplaatsingen zoveel mogelijk moet worden voorkomen. GroenLinks-PvdA wil dat een kind alleen uit huis kan worden geplaatst "in het uiterste geval dat het kind niet veilig en/of gezond thuis kan blijven wonen". De VVD hamert op betere gesprekken tussen partijen die betrokken zijn bij een uithuisplaatsing. Prioriteit bij NSC is het wettelijk vastleggen waarop een "kind met een jeugdbeschermingsmaatregel minimaal recht heeft."

Meer uit Politiek

Transportbranche blij met duidelijkheid over uitstootvrije zones

ZOETERMEER (ANP) - De transportbranche is blij met de duidelijkheid die het kabinet heeft gegeven over de invoering van uitstootvrije zones in binnensteden op 1 januari. Eerder wilde het kabinet dit nog uitstellen. "Dit speelt al jaren en ondernemers weten nu waar ze aan toe zijn", zegt een woordvoerder van Transport en Logistiek Nederland (TLN).

15 uur geleden
Gemeenten blij dat weg vrij is voor uitstootvrije zone

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten zijn verheugd dat zij verder kunnen met het invoeren van uitstootvrije zones in binnensteden op 1 januari. Het kabinet-Schoof wilde die invoering uitstellen, maar na een gesprek met staatssecretaris van Vervoer en Milieu Chris Jansen (PVV) vrijdag zal dat niet gebeuren, bevestigt een aantal gemeenten berichtgeving door de NOS.

17 uur geleden
Madlener wil dat kwart van fietsers binnen 10 jaar helm draagt

DEN HAAG (ANP) - Een kwart van de fietsers moet binnen tien jaar vrijwillig een helm dragen. Dat doel staat in een plan dat minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Op dit moment fietst zo'n 4 procent van de Nederlanders met helm.

1 dag geleden
Kabinet zet in op vrachtwagens die rijdend opladen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet zet in op vrachtwagens die kunnen opladen tijdens het rijden. Tot en met 2030 gaat 115 miljoen euro naar deze zogeheten Electric Road Systems (ERS), heeft minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) bekendgemaakt.

1 dag geleden
Kabinet vindt het niet zijn schuld als illegalen op straat komen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet vindt het niet zijn schuld als ongedocumenteerden op straat terechtkomen als de landelijke financiering voor hun opvang stopt in 2025. Premier Dick Schoof benadrukt dat het de "eigen verantwoordelijkheid is" van de betrokkenen om Nederland te verlaten. Vaak gaat het om uitgeprocedeerde asielzoekers. "Belangrijk is, ze horen niet in Nederland te zijn", zei hij in zijn wekelijkse persconferentie. Dat ze ervoor kiezen om hier toch te blijven is volgens Schoof "niet de schuld van de overheid".

1 dag geleden
Schoof spreekt coalitieleiders later gezamenlijk over asielaanpak

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft de coalitieleiders deze week afzonderlijk gesproken over de asielaanpak, maar "ongetwijfeld" spreekt hij later ook nog met alle vier tegelijk. Wanneer dat is, weet de premier nog niet, zei hij in de persconferentie na de ministerraad. Maar: "Dat moet wel snel, want we moeten uiteindelijk voor het herfstreces een besluit hebben genomen als kabinet." Dat is dus uiterlijk 25 oktober.

1 dag geleden
Schoof: kabinet houdt vast aan weigeren Afghaanse bewakers

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet zal niet meer van mening veranderen over het besluit om een afgebakende groep Afghaanse bewakers die voor Nederland heeft gewerkt te weigeren. "Er vindt nog een Kamerdebat plaats, maar het standpunt van het kabinet is helder", aldus premier Dick Schoof vrijdag.

1 dag geleden