Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grootste partij coke dit jaar in Rotterdamse haven: 4178 kilo

Grootste partij coke dit jaar in Rotterdamse haven: 4178 kilo

ROTTERDAM (ANP) - Opnieuw is een grote hoeveelheid cocaïne gevonden in containers in de Rotterdamse haven, 4178 kilo. Het is de grootste partij drugs die is aangetroffen tot nu toe dit jaar, aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM). Het OM laat zondag weten dat de drugs zaterdagavond werden gevonden. De coke zat in grote zakken soja en verspreid over twee containers.

De drugs hebben een straatwaarde van ruim 313 miljoen euro en zijn inmiddels vernietigd. De lading was afkomstig uit Paraguay, overgeladen op een ander schip in Uruguay en bestemd voor een bedrijf in Portugal.

Het HARC-team, waarin Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam samenwerken, onderzoekt de zaak.

Belangrijke smokkelplek

De Rotterdamse haven staat bekend als een belangrijke smokkelplek om drugs Europa in te krijgen. De afgelopen tijd zijn meerdere drugsvondsten in de haven gedaan. Zo werd onder meer woensdag ongeveer 600 kilo cocaïne onderschept uit een zeecontainer tussen een vracht ananassen uit Costa Rica. Dinsdag ging het om een partij cocaïne van 529 kilo, die aan boord lag van een schip dat was afgemeerd aan de Merwedehaven. En vorige week donderdag werd 930 kilo drugs gevonden die verstopt zaten in een container met gebruikt frituurvet. Die lading was afkomstig uit Curaçao.

Zondag werd bekend dat de Colombiaanse autoriteiten in Cartagena een grote partij coke (meer dan 2000 kilo) hadden onderschept in een container die naar de Rotterdamse haven zou worden verscheept. De ruim 2000 pakketten drugs zaten verstopt in tassen in een container met koelkasten. De waarde wordt geschat op 400 miljard peso, omgerekend zo'n 91 miljoen euro. Colombia is de grootste cocaïneproducent ter wereld, met Peru en Bolivia op de tweede en derde plek. De Rotterdamse haven staat bekend als een belangrijke smokkelplek om drugs Europa in te krijgen.

In buurland Panama namen de autoriteiten 3,5 ton drugs in beslag. Het ging om 3499 pakketjes die werden vervoerd op een schip uit Chili dat Nederland als bestemming had. Veiligheidsmedewerkers meldden dat er vermoedelijk niet eerder zo'n grote voorraad drugs in Panama in beslag is genomen, aldus de krant Diario Libre. De autoriteiten hebben niet bekendgemaakt om welke drugs het ging.

Meer uit Binnenland

ANWB ziet al veel vakantiedrukte op wegen in Europa

DEN HAAG (ANP) - De ANWB ziet zaterdag al veel vakantiedrukte op wegen in Europa. Volgens een woordvoerder is onder meer in Frankrijk en Duitsland sprake van veel vertraging.

1 uur geleden
Dode vrouw gevonden in water Honselersdijk

HONSELERSDIJK (ANP) - In het water bij de Boswoning in Honselersdijk, in het Westland, is een overleden vrouw gevonden. Het gaat om een 68-jarige inwoonster van die plaats. Volgens de politie, die uitgaat van een ongeluk, is ze vrijdagavond in het water terechtgekomen en vervolgens overleden.

2 uur geleden
CPNB: Dragt gaf generaties leesplezier met iconische boeken

AMSTERDAM (ANP) - Directeur Eveline Aendekerk van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) is geschrokken van het nieuws dat kinderboekenschrijfster Tonke Dragt is overleden. Dragt, bekend van onder meer De brief voor de koning, overleed vrijdag op 93-jarige leeftijd in haar woonplaats Den Haag.

3 uur geleden
Schrijver Kromhout: nieuw werk van Tonke Dragt onderweg

HILVERSUM (ANP) - Van de vrijdag overleden jeugdboekenschrijfster Tonke Dragt is een nieuw boek onderweg. Dat zei schrijver Rindert Kromhout, met wie ze recent veel samenwerkte, zaterdag.

4 uur geleden
NVJ boos over naam fotograaf Sakir Khader op terroristenlijst FBI

AMSTERDAM (ANP) - Journalistenvakbond NVJ is absoluut niet te spreken over het feit dat de Nederlands-Palestijnse fotograaf en documentairemaker Sakir Khader op een omstreden Amerikaanse terroristenlijst staat. "Het is onbegrijpelijk dat Nederland hier niet meteen werk van maakt", stelt algemeen secretaris Thomas Bruning. Follow the Money en de Volkskrant berichtten zaterdag over die lijst.

4 uur geleden
Festival Bospop sluit parkeerterreinen door hevige regenval

WEERT (ANP) - Festival Bospop in Weert heeft zaterdagochtend alle parkeerplaatsen gesloten. Er is veel regen gevallen en daardoor is het terrein onbegaanbaar. De organisatie van het festival roept bezoekers op om met het openbaar vervoer te komen of om zich af te laten zetten bij een kiss-and-ridezone vlakbij.

5 uur geleden
Jeugdboekenschrijfster Tonke Dragt (93) overleden

DEN HAAG (ANP) - Tonke Dragt is in haar woonplaats Den Haag overleden. De veelgelezen jeugdboekenschrijfster was 93 jaar, zo heeft haar uitgeverij zaterdag laten weten. Dragt overleed vrijdag.

5 uur geleden