
Grootste groep lhbti-panel: ons land geen voorloper in acceptatie
HILVERSUM (ANP) - Een stuk minder lhbti+'ers vinden dat Nederland voorop loopt als het gaat om acceptatie van hun gemeenschap, vergeleken met een jaar eerder. Dat meldt EenVandaag op basis van een onderzoek onder 3800 leden van die gemeenschap. Vorig jaar vond 48 procent dat, nu is dat 32 procent.
"Dat waren we ja, 20 jaar geleden", is de meest gegeven reactie op de vraag of Nederland nog gidsland is. De ondervraagden vinden dat de strijd voor gelijke rechten in ons land tot stilstand is gekomen na de invoering van het homohuwelijk. Andere landen, zoals Israël, Zweden, IJsland en Malta, hebben Nederland volgens deelnemers ingehaald op het gebied van lhbti+-acceptatie.
Ook zijn negatieve reacties nog alledaags. Voor het derde jaar op rij zeggen vier op de tien ondervraagden negatief gedrag te hebben meegemaakt, omdat ze zijn wie ze zijn. Vaak gaat het om naroepen en discriminerende opmerkingen. Maar ondervraagden melden ook situaties waarin zij werden bespuugd, geslagen of geschopt.
Hand in hand lopen
Zes op de tien lhbti+'ers vinden dat het in Nederland een probleem is om uit te komen voor je geaardheid. Verder voelt de helft zich niet vrij om op straat met partner hand in hand te lopen, of een kus te geven (54 procent). Ruime meerderheden niet-lhbti+'ers ervaren daar geen problemen mee, aldus EenVandaag.
Aan het onderzoek, dat van 14 tot en met 27 juli is gedaan, deden 25.022 leden van het opiniepanel van EenVandaag mee, van wie 3817 lhbti+'ers.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Ofir Engel, de jonge Israëlisch-Nederlandse gijzelaar die woensdag door Hamas werd vrijgelaten, is gezond en verkeert in goede conditie. Dat vertelt zijn opa, Jucha Engel, donderdagochtend. "Hij heeft veel mazzel gehad."
9 minuten geledenHILVERSUM (ANP) - Edwin Evers keert na vijf jaar zonder vast programma terug op de radio met een vrijdagmiddagshow op Radio 538. De 52-jarige radiomaker presenteert vanaf 2 februari op vrijdagen het programma Evers & Co, samen met sidekick Cobus Bosscha en nieuwslezer Henk Blok.
12 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - "Henry Kissinger was de geschiedenis in eigen persoon. Een man die het internationale gezicht van de tweede helft van de 20e eeuw als geen ander bepaalde", reageert demissionair premier Mark Rutte op het overlijden van de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Die overleed woensdag op 100-jarige leeftijd.
42 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Rijkswaterstaat heeft voor het eerst landelijk gestrooid. Alle snelwegen zijn in de nacht van woensdag op donderdag voorzien van een laagje zout, omdat er gladheid werd verwacht. Volgens een woordvoerster hebben de pekelwagens in totaal 35.000 kilometer gereden en is er 2,2 miljoen kilo zout gestrooid. Dat komt neer op "één theelepeltje per vierkante meter", zegt ze.
1 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - In Leeuwarden is donderdagochtend de eerste lokale matige vorst van het winterseizoen gemeten, meldt Weeronline. Het kwik zakte daar naar -5,4 graden. Er is sprake van matige vorst bij temperaturen onder -5,0 graden, dus vanaf -5,1 graden. Vorig jaar gebeurde dit al op 19 november.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De redacties van onder andere NRC, de Volkskrant, Trouw, AD en Het Financieele Dagblad leggen donderdag van 11.00 uur tot 12.00 uur het werk neer uit onvrede met de lopende cao-onderhandelingen. Tijdens dat uur worden ook de websites van deze kranten niet bijgewerkt.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In een wereld van oorlog en conflict en van botsende grootmachten die hun eigen belang behartigen is de kans op succes op de klimaattop COP28 niet bijster groot. Dat zegt EU-klimaatonderhandelaar Wopke Hoekstra aan de vooravond van de klimaattop in Dubai in een interview met NRC.
7 uur geleden