Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Grootste gebied sinds 1987 afgebrand in Californië'

'Grootste gebied sinds 1987 afgebrand in Californië'

NORTH FORK (ANP) - In Californië hebben natuurbranden inmiddels meer dan 8000 vierkante kilometer aan land verwoest, een record sinds 1987 volgens de brandweer. Talloze Californiërs hebben al een veilig heenkomen moeten zoeken vanwege de vuurzeeën.

"Het is voor het eerst in 33 jaar dat er meer dan 2 miljoen acres (8000 vierkante kilometer, red.) verloren zijn gegaan", aldus brandweerwoordvoerder Lynne Tolmachoff. "Het is duidelijk een record. Het einde van het bosbrandenseizoen is nog ver weg."

Maandagmiddag (lokale tijd) vochten nog altijd duizenden brandweermannen tegen de vlammen. In heel Zuid-Californië kregen mensen het bevel te evacueren en te schuilen. In Noord-Californië werden meer dan 200 mensen geëvacueerd door legerhelikopters om te ontsnappen aan een zich snel uitbreidende brand die begon in de buurt van de stad Fresno.

Gouverneur van Californië Gavin Newsom heeft zondag (lokale tijd) de noodtoestand uitgeroepen in vijf gebieden vanwege natuurbranden. Minstens acht personen zijn in de afgelopen drie weken omgekomen en zeker 3300 gebouwen zijn verwoest door de branden. Er zijn enkele tientallen gewonden, van wie sommigen ernstig.

Californië gaat gebukt onder verzengende temperaturen tot 49 graden in Woodland Hills zondag. Volgens de nationale meteorologische dienst was het de hoogste temperatuur die ooit in Los Angeles County is gemeten.

Meer uit Buitenland

Turkse kiesraad verwacht sneller uitslagen dan op 14 mei

ANKARA (ANP/DPA) - De voorzitter van de Turkse kiesraad, Ahmet Yener, verwacht dat de uitslagen van de presidentsverkiezingen van zondag sneller bekend worden dan na de eerste ronde van 14 mei. Na die stembusgang kwam de kiesraad 15 mei tegen de middag met de uitslagen. Toen waren er veel meer kandidaten die meedongen, zei Yener, en nu zijn het er maar twee, president Erdogan en de oppositieleider Kilicdaroglu. Bovendien waren er destijds ook parlementsverkiezingen wat het tellen van de stemmen heeft vertraagd.

32 minuten geleden
Dode en drie gewonden door luchtaanval op Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - Door een Russische luchtaanval op de Oekraïense hoofdstad Kyiv zijn ten minste een dode en drie gewonden gevallen, melden de Oekraïense autoriteiten. Er zouden zeker twintig drones zijn neergehaald door het afweergeschut.

1 uur geleden
Regionale verkiezingen beproeven linkse regering in Spanje

MADRID (ANP/DPA) - Meer dan 36 miljoen van de 48 miljoen Spanjaarden kunnen zondag stemmen in regionale en gemeenteraadsverkiezingen. Ook worden er in veel plaatsen burgemeesters gekozen. De uitslagen geven naar verwachting een beeld van de steun aan de linkse coalitieregering van de sociaal-democratische premier Pedro Sánchez en vooral van de populariteit van de sinds 2018 regerende premier zelf. De nationale parlementsverkiezingen staan in december op de agenda.

3 uur geleden
Turkse stembureaus open voor slotronde presidentsverkiezing

ANKARA (ANP) - De stembureaus zijn in Turkije geopend voor de beslissende ronde van de presidentsverkiezingen. Ze sluiten om 16.00 uur onze tijd. De eerste uitslagen worden aan het begin van de avond verwacht. Turkse media mogen eigenlijk pas vanaf 20.00 uur eigen prognoses publiceren, maar bij de eerste ronde gaf de Hoge Kiesraad toestemming er al eerder over te berichten. Toen kwamen rond 17.30 uur de eerste prognoses naar buiten.

4 uur geleden
Luchtalarm in grote delen van Oekraïne, ook in Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - In grote delen van Oekraïne loeit in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm. In Kyiv is volgens burgemeester Vitali Klitsjko de luchtverdediging actief. "Ontploffingen in Kyiv", schrijft Klitsjko op Telegram. Volgens hem komt er later meer duidelijkheid over wat er gaande is, maar zouden afweersystemen luchtdoelen hebben neergehaald.

9 uur geleden
Franse film Anatomy of a Fall wint Gouden Palm

CANNES (ANP) - De Franse film Anatomy of a Fall heeft zaterdagavond de Gouden Palm gewonnen. Regisseur Justine Triet is de derde vrouw die de prestigieuze filmprijs van het festival in Cannes ooit heeft gewonnen.

13 uur geleden
Laatste campagneactiviteiten voor presidentsverkiezingen Turkije

ANKARA/ISTANBUL (ANP) - In Turkije worden de laatste campagneactiviteiten voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen afgerond. Oppositieleider Kemal Kilicdaroglu hield zaterdagmiddag nog een rally in Ankara. President Recep Tayyip Erdogan, die op voorsprong staat in de peilingen, bracht in Istanbul hulde aan zijn in 1961 geëxecuteerde islamitische voorganger Adnan Menderes, in een laatste poging zijn achterban te mobiliseren.

18 uur geleden