Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grootste druk is er na zege op Oekraïne vanaf bij Oranje

Grootste druk is er na zege op Oekraïne vanaf bij Oranje

AMSTERDAM (ANP) - De openingswedstrijd op het EK tegen Oekraïne (3-2) nam niet alle twijfels rond het Nederlands elftal weg. Maar de ploeg van bondscoach Frank de Boer liet, over het geheel gezien, wel een prima indruk achter in de Johan Cruijff ArenA. Een betere indruk dan de meeste critici en fans vooraf hadden gedacht. De EK-start verdreef de scepsis en het lichte chagrijn en zorgde ervoor dat de grootste druk er bij Oranje vanaf is, was maandag te merken in Zeist.

Na een nabespreking, die wat uitliep, verschenen de drie doelmannen en de twaalf reservespelers en invallers van zondag op het veld bij de KNVB Campus. Zij deden onder meer een aantal fanatieke partijspelletjes. Daarbij waren veel lachende gezichten te zien. De basisploeg van zondag werkte aan de rand van het veld een hersteltraining af.

De ogen van de camera's en fotocamera's waren vooral gericht op Denzel Dumfries. De rechterverdediger van PSV kopte Oranje kort voor tijd naar de zege en was ook bij de andere twee doelpunten betrokken. Dumfries speelde in het nieuwe 5-3-2-systeem als rechtsback, maar stond vaak zo 'hoog' op het veld dat hij soms meer een rechtsbuiten leek.

Nieuwe tactiek

De hoofdrol voor Dumfries was prettig voor bondscoach Frank de Boer. De internationals riepen de voorbije week vaak dat ze geloofden in de nieuwe tactiek. "Of de neuzen nu dezelfde kant opstaan? Dat stonden ze al, hoor", zei Frenkie de Jong vrijdag nog in Zeist. Davy Klaassen vulde hem aan door te zeggen: "Misschien niet in heel Nederland, maar bij ons wel."

Het klonk eensgezind en overtuigd, maar hoe gemeend was het? Dat vroeg de buitenwacht zich af na het tegenvallende experiment in de oefenwedstrijden tegen Schotland (2-2) en Georgië (3-0). Waarom niet gewoon voetballen in een systeem van 4-3-3, zeker tegen de niet hele sterke opponenten in de groepsfase?

Perfecte start

De Boer bleef bij zijn uitgestippelde plan. Het gaat te ver om te zeggen dat hij zondag zijn gelijk haalde, maar Oranje voetbalde tegen Oekraïne met een duidelijk plan en het zat allemaal stukken beter in elkaar dan tijdens de oefenduels. Alleen al in de eerste helft had Nederland, dat behoorlijk fris en gretig oogde, een keer of vier kunnen scoren.

Na rust vielen de treffers alsnog. Oranje liet na om verder afstand te nemen, viel terug en zag Oekraïne in korte tijd twee keer scoren. Dumfries voorkwam puntenverlies en bezorgde De Boer zo eigenlijk een perfecte start. Voor een bondscoach kan de stemming beter geleidelijk omslaan dan in één keer, wees het verleden wel eens uit.

Meer uit Voetbal

Egurrola hield hoofd koel in sensationele slotfase Oranje

TILBURG (ANP) - Volgens middenveldster Damaris Egurrola heeft ze door haar rustige aard Oranje aan twee cruciale treffers in de Nations League kunnen helpen. De slotfase tegen België (4-0) was knotsgek, maar daar zei de dochter van een Nederlandse moeder en een Spaanse vader weinig last van te hebben gehad. "We waren mijn eerste doelpunt nog aan het vieren toen ze zeiden dat ik nog een keer moest scoren. Met overal kramp rende ik toen maar weer naar voren."

1 uur geleden
Beerensteyn: goals in Tilburg net zo belangrijk als die op Wembley

TILBURG (ANP) - Oranje-spits Lineth Beerensteyn kon niet kiezen tussen haar twee doelpunten van vrijdag op Wembley tegen Engeland of haar twee treffers van dinsdagavond in Tilburg. "Ze waren allemaal net zo belangrijk. Ik denk dat deze hele periode me wel een tijdje bij zal blijven", reageerde de 100-voudig international na de 4-0-zege op België. Mede door haar treffers houdt het Nederlands elftal als groepswinnaar kans op de Olympische Spelen.

1 uur geleden
Recordaankoop Rice helpt Arsenal in extra tijd aan zege op Luton

LUTON (ANP) - Arsenal heeft op bezoek bij Luton Town met 4-3 gewonnen. De beslissing viel diep in de extra tijd door een doelpunt van recordaankoop Declan Rice. De koploper in de Premier League kwam zo na vijftien duels op 36 punten. Liverpool volgt op 5 punten en speelt woensdag tegen hekkensluiter Sheffield United.

3 uur geleden
Bondscoach Jonker: dit is het mooiste aan sport

TILBURG (ANP) - Andries Jonker beleefde tal van emoties en zag die ook om hem heen bij de 4-0-zege van de Nederlandse voetbalsters op België. "Het schoot van links naar rechts: tranen, vreugde, tranen, vreugde en aan het einde de polonaise", omschreef de bondscoach voor de camera van de NOS de laatste minuten waarin Oranje de groepswinst nog afsnoepte van Engeland. De ploeg blijft zodoende in de race voor deelname aan de Olympische Spelen.

3 uur geleden
Egurrola helpt Oranjevrouwen in slotfase aan cruciale groepswinst

TILBURG (ANP) - De voetbalsters van Oranje hebben zich na een krankzinnige slotfase toch nog verzekerd van de cruciale groepswinst in de Nations League. Die was nodig om kans te houden op de Olympische Spelen van volgend jaar. Dankzij twee late treffers van middenveldster Damaris Egurrola tegen België (4-0) blijft Oranje Engeland één doelpunt voor in de poule.

3 uur geleden
Engeland loopt groepswinst in Nations League ondanks 6-0 mis

GLASGOW (ANP) - Sarina Wiegman kan deelname aan de Olympische Spelen vergeten. De Nederlandse bondscoach van Engeland zag haar ploeg een ruime zege boeken bij Schotland (0-6). Nederland bleef Engeland in de strijd om de groepswinst op doelsaldo net voor door België met 4-0 te verslaan.

3 uur geleden
Voetbalsters Oranje houden kans op Spelen na 4-0 tegen België

TILBURG (ANP) - De voetbalsters van Oranje houden toch nog kans op deelname aan de Olympische Spelen na twee late treffers in het thuisduel met België (4-0). Lang lag Engeland op koers voor de groepswinst, maar door twee doelpunten van Damaris Egurrola heeft Oranje een beter doelsaldo. Dat betekent plaatsing voor de Nations League Finals, waar twee olympische tickets klaarliggen.

3 uur geleden