Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grootste deel Severodonetsk in Russische handen

Grootste deel Severodonetsk in Russische handen

KIEV (ANP/RTR/AFP) - Russische troepen hebben een groot deel van de Oost-Oekraïense stad Severodonetsk onder controle gekregen, zegt de gouverneur van de regio Loehansk. Volgens hem is de stad niet volledig omsingeld, maar door de bombardementen is het onmogelijk mensen te evacueren of humanitaire hulp de stad in te krijgen.

Een opslagplaats van salpeterzuur is geraakt. Het advies aan inwoners is om vanwege de giftige dampen ondergrondse schuilplaatsen niet te verlaten.

Het hoofd van het stadsbestuur zei in de middag nog dat de stad voor de helft in Russische handen was. Eerder op de dag meldde de leider van de afvallige regio Loehansk, Leonid Pasetsjnik, al dat Russische militairen delen van de stad hadden ingenomen. De aanval duurde volgens hem wel langer dan gehoopt.

Severodonetsk is de enige grote stad in de regio Loehansk die nog niet helemaal in handen is van de Russen. De stad was al enige tijd vrijwel omsingeld en werd hevig beschoten. Het Russische leger heeft Severodonetsk grotendeels verwoest, volgens Oekraïne voor 90 procent. Voor de oorlog woonden er zo'n 100.000 mensen, maar dat zouden er nu nog zo'n 12.000 zijn.

Meer uit Buitenland

Media: ook explosieven in woning aanslagpleger Trump gevonden

BETHEL PARK (ANP) - In de woning van de 20-jarige man die zaterdag een moordaanslag pleegde op de Amerikaanse oud-president Donald Trump, zijn explosieven aangetroffen. Dat melden Amerikaanse media op basis van meerdere bronnen bij de autoriteiten. De Wall Street Journal meldde eerder al dat ook in de auto van de schutter explosieven waren gevonden.

12 minuten geleden
Oud-vicepresident Pence: in VS geen plaats voor politiek geweld

WASHINGTON (ANP) - Mike Pence, tussen 2017 en 2021 vicepresident onder Donald Trump, zei zondag dat er "in Amerika geen plaats is voor politiek geweld". Pence zei dit in reactie op de moordaanslag zaterdag op zijn voormalige baas. "Dergelijk geweld moet universeel worden veroordeeld", voegde hij toe aan zijn bericht op X.

13 minuten geleden
Premier Slowakije: aanslag Trump 'fotokopie' van aanslag op mij

BRATISLAVA (ANP/AFP) - De Slowaakse premier Robert Fico ziet grote overeenkomsten tussen de moordaanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump en de aanslag op zijn eigen leven eerder dit jaar. "Het scenario is net een fotokopie", zei Fico in een verklaring op zijn website.

29 minuten geleden
Melania Trump noemt aanslagpleger een monster

WASHINGTON (ANP) - Melania Trump, vrouw van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, heeft de man die zaterdag het vuur opende tijdens een campagnebijeenkomst van haar man een "monster" genoemd. Dat deed ze in een bericht op X, waarin ze de moordaanslag veroordeelde.

1 uur geleden
Schutter moordaanslag Trump kon geïdentificeerd worden door wapen

BETHEL PARK (ANP) - Het wapen waarmee zaterdag in Pennsylvania een moordaanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump werd gepleegd, is gebruikt om de schutter te identificeren. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN. Volgens ABC News melden bronnen bij de politie dat het wapen legaal was aangeschaft door zijn vader.

1 uur geleden
Hamas ontkent dat het zich terugtrekt uit onderhandelingen

GAZA-STAD (ANP/DPA/RTR) - Hamas ontkent dat het zich terugtrekt uit de onderhandelingen met Israël over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Dat laat Izzat El-Reshiq, een lid van het politieke bureau van Hamas, weten in een verklaring.

1 uur geleden
Israël zegt Hamas-commandant in Khan Younis te hebben gedood

TEL AVIV (ANP/RTR) - Het Israëlische leger (IDF) claimt dat Rafa Salama, brigadecommandant van Hamas in de stad Khan Younis in Gaza, zaterdag is gedood bij een luchtaanval. Volgens de IDF was die aanval ook gericht op het hoofd van de gewapende vleugel van de groep, Mohammed Deif.

2 uur geleden