
'Grootste deel Nederland over 100 jaar onder water'
UTRECHT (ANP) - Het grootste deel van Nederland ligt over honderd jaar onder water. Dat denkt ruim 20 procent van de Nederlanders. Een vijfde deel van de bevolking verwacht dat Nederland in 2120 vrijwel onbewoonbaar zal zijn en dat bewoning dan alleen nog mogelijk is op hoge terpen.
Dat blijkt uit een onderzoek dat het Hoogwaterbeschermingsprogramma, een samenwerkingsverband van de waterschappen en Rijkswaterstaat, heeft laten doen onder ruim duizend volwassen Nederlanders. Veel mensen noemen klimaatverandering, zeespiegelstijging en smeltende ijskappen als reden dat Nederland zou onderlopen. Veel minder mensen denken aan watersnoodrampen door brekende dijken en stormvloed. Ze maken zich daar ook nauwelijks zorgen over, omdat ze erop rekenen dat Nederland goed wordt beschermd tegen binnenlandse overstromingen.
Het onderzoek is gedaan, omdat het deze week 25 jaar geleden is dat een kwart miljoen Nederlanders moest evacueren wegens dreigende dijkdoorbraken. Sindsdien zijn veel dijken versterkt. De komende decennia gaat nog eens 1100 kilometer dijk op de schop. Als de dijken zouden breken, loopt 60 procent van Nederland onder water. Uit het onderzoek blijkt dat 16 procent van de Nederlanders geen idee heeft wat ze dan moeten doen.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het succes van de nieuwe maximumsnelheid in Amsterdam hangt af van de inrichting van de wegen zelf, zegt het nationaal wetenschappelijk onderzoeksbureau voor verkeersveiligheid SWOV. Dan gaat het bijvoorbeeld om klinkers in plaats van asfalt of een aanpassing van de breedte van de weg. "Dat kan niet van de ene op de andere dag in een stad zoals Amsterdam", zegt een woordvoerder. Vrijdag ging de maximumsnelheid op de meeste wegen in de hoofdstad van 50 naar 30 kilometer per uur.
1 uur geledenDEN BOSCH (ANP) - De opvang van driehonderd asielzoekers in een hotel van Van der Valk in Uden gaat voorlopig niet door. De nieuwe bewoners zouden op 11 december er hun intrek nemen en er tot uiterlijk 1 oktober 2026 verblijven. Maar de rechtbank haalde een streep door dit voornemen van de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op de Zuidas in Amsterdam wordt maandagavond het joodse feest Chanoeka gevierd. Op het George Gershwinplein zullen onder meer demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid), voormalig vicepremier Lodewijk Asscher en Parool-columnist Debra Barraud spreken. De organisatie verwacht honderden mensen op de viering.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) heeft voor 1 januari 4000 opvangplekken nodig om de asielinstroom naar Nederland aan te kunnen, zei hij vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Hij heeft een beroep gedaan op alle commissarissen van de Koning, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), het Veiligheidsberaad en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om dit voor elkaar te krijgen.
3 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, noemt het "pijnlijk" dat RTL gaat samenwerken met Matthijs van Nieuwkerk voordat de commissie-Van Rijn zijn werk heeft voltooid. Dat laat Hamer vrijdag aan het ANP weten in een reactie op het nieuws dat Van Nieuwkerk vanaf 1 januari voor RTL gaat werken.
3 uur geledenDEN BOSCH (ANP) - Burgemeester Jack Mikkers (VVD) van Den Bosch wordt niet vervolgd voor groepsbelediging. Het Openbaar Ministerie heeft alle 27 aangiften van discriminatie tegen hem geseponeerd.
3 uur geledenBREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft vrijdag negen maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk opgelegd aan de bekende complotdenker Huig Plug (55). De rechtbank stelt dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan stalking, opruiing en smaad. De Katwijker beschuldigde slachtoffers op sociale media van kindermisbruik en kindermoord.
4 uur geleden