'Grootste deel Nederland over 100 jaar onder water'
UTRECHT (ANP) - Het grootste deel van Nederland ligt over honderd jaar onder water. Dat denkt ruim 20 procent van de Nederlanders. Een vijfde deel van de bevolking verwacht dat Nederland in 2120 vrijwel onbewoonbaar zal zijn en dat bewoning dan alleen nog mogelijk is op hoge terpen.
Dat blijkt uit een onderzoek dat het Hoogwaterbeschermingsprogramma, een samenwerkingsverband van de waterschappen en Rijkswaterstaat, heeft laten doen onder ruim duizend volwassen Nederlanders. Veel mensen noemen klimaatverandering, zeespiegelstijging en smeltende ijskappen als reden dat Nederland zou onderlopen. Veel minder mensen denken aan watersnoodrampen door brekende dijken en stormvloed. Ze maken zich daar ook nauwelijks zorgen over, omdat ze erop rekenen dat Nederland goed wordt beschermd tegen binnenlandse overstromingen.
Het onderzoek is gedaan, omdat het deze week 25 jaar geleden is dat een kwart miljoen Nederlanders moest evacueren wegens dreigende dijkdoorbraken. Sindsdien zijn veel dijken versterkt. De komende decennia gaat nog eens 1100 kilometer dijk op de schop. Als de dijken zouden breken, loopt 60 procent van Nederland onder water. Uit het onderzoek blijkt dat 16 procent van de Nederlanders geen idee heeft wat ze dan moeten doen.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - De reisplanner van de NS kampt met een storing. De planner op de site en op de app werkt niet. Volgens een woordvoerster van de NS klopt alle reisinformatie op de stations wel. "Alleen het plannen gaat niet."
3 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De problemen in de jeugdsector zijn dit jaar eerder groter dan kleiner geworden, constateert de Jeugdautoriteit in een dinsdag gepubliceerd rapport. Volgens de toezichthouder is bij zo'n 30 procent van de aanbieders in de sector sprake van "acute financiële problematiek". Die vormt een "bedreiging voor de continuïteit en voor de toegankelijkheid van de jeugdzorg".
4 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Zelfs als alle leerkrachten van bijlesinstituten, huiswerkbegeleiding, examentrainers en privéscholen overstappen naar het onderwijs, is dat geen oplossing voor het grote tekort aan leraren op basisscholen en middelbare scholen. Dat heeft het Centraal Planbureau (CPB) berekend.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse politie heeft twee nieuwe zaken toegevoegd aan de lijst van Identify Me. Met deze campagne proberen zes landen en Interpol de identiteit te achterhalen van 46 onbekende overleden vrouwen. De nieuwe zaken gaan over een vrouw die in 2004 werd gevonden in de duinen bij Wassenaar en een die in 2013 vlak bij de Maas in Limburg werd ontdekt. De meesten zijn omgekomen door geweld of onder verdachte omstandigheden.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Na een zwaar debat over de prinsjesdagplannen in de Tweede Kamer kan premier Dick Schoof verwachten dat de Eerste Kamer dat nog eens dunnetjes overdoet. Weer moet hij verdedigen waarom het kabinet kiest voor het noodrecht om het aantal asielzoekers snel omlaag te brengen en zo de Eerste en Tweede Kamer tijdelijk buiten spel zet. De coalitie heeft geen meerderheid in de senaat en heeft steun nodig van een deel van de oppositie, die allerminst zeker is.
3 uur geledenUTRECHT (ANP) - De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma heeft het op sociale media opgenomen voor haar collega Femke Halsema na een post van Geert Wilders. Ze roept het kabinet op afstand te nemen van de uitspraak van Wilders, die maandag op X bij een foto van een pro-Palestijnse demonstratie zei dat "dat tuig" het land uit moet. "En Halsema mag mee", aldus de PVV-leider.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als het aan minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) ligt, wordt het mogelijk om een tarieflimiet voor kleinverbruikers van het warmtenet ofwel stadsverwarming in te stellen. Dat schrijft ze aan de Tweede Kamer. In het regeerprogramma had het kabinet al aangekondigd zo'n tarieflimiet te zullen onderzoeken.
7 uur geleden