Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grootste cryptobeurs ter wereld krijgt miljoenenboete van DNB

Grootste cryptobeurs ter wereld krijgt miljoenenboete van DNB

AMSTERDAM (ANP) - 's Werelds grootste cryptobeurs Binance, waar je kan handelen in digitale munten als de bitcoin, heeft een boete van ruim 3,3 miljoen euro gekregen van De Nederlandsche Bank (DNB). Volgens de toezichthouder bood Binance in Nederland cryptodiensten aan zonder een wettelijk vereiste registratie bij DNB, wat in dit geval een "zeer ernstige" overtreding zou zijn.

DNB zegt er bij het bepalen van de boete rekening mee gehouden te hebben dat Binance de grootste cryptopartij ter wereld is, goed voor een dagelijks handelsvolume van 13,7 miljard dollar. Binance zou in Nederland daarbij een zeer groot aantal klanten hebben. Bovendien heeft Binance volgens DNB concurrentievoordeel genoten doordat de onderneming geen heffingen aan DNB afdroeg of andere toezichtgerelateerde kosten moest maken door het ontbreken van de registratie.

In augustus vorig jaar stuurde de centrale bank al een waarschuwing uit over de illegale praktijken van Binance. Maar daar werd door de onderneming niet direct op gereageerd. Volgens DNB heeft de cryptobeurs zich heel lang niet aan de regels gehouden, van mei 2020 toen de registratieplicht werd ingevoerd tot in ieder geval begin december vorig jaar toen de toezichthouder zijn onderzoek afrondde.

Kaaimaneilanden

Toch had de boete nog hoger kunnen uitvallen. Uiteindelijk heeft DNB de geldstraf met 5 procent gematigd, onder meer omdat er inmiddels toch een registratieaanvraag is gedaan. Ook zou Binance gedurende het hele proces relatief transparant zijn geweest over zijn bedrijfsvoering.

Binance heeft de benodigde registratie nog altijd niet, want DNB is de aanvraag nog aan het beoordelen. Zolang dat proces loopt mag het bedrijf formeel geen diensten aanbieden in Nederland, al betekent dat niet dat mensen die al klant zijn bij de cryptobeurs nu opeens hun account verliezen. Voor de klanten verandert er eigenlijk niets. Binance is het overigens niet eens met de gang van zaken en heeft begin juni al bezwaar aangetekend tegen de boete. De bezwaarprocedure loopt ook nog.

Binance heeft al langer een reputatie dat het van alles doet om onder toezicht uit te komen. Zo is het bedrijf officieel gevestigd op de Kaaimaneilanden. Er is een kantoor in Singapore, maar het bedrijf heeft geen officieel hoofdkantoor. Oprichter Changpeng Zhao zei eerder dat dit is omdat het bedrijf decentraal werkt, net als de cryptomunten waar het in handelt. Meerdere toezichthouders in de wereld hebben Binance al te verstaan gegeven dat zijn werkwijzen niet door de beugel kunnen.

Meer uit Financieel

Bloomberg: EU stelt heffing handel stekkerauto's met VK 3 jaar uit

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie gaat voorstellen om de invoering van tarieven op elektrische voertuigen in de handel met het Verenigd Koninkrijk met drie jaar uit te stellen, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

47 minuten geleden
AEX buigt verlies om in winst, Duitse DAX naar recordhoogte

AMSTERDAM (ANP) - Het Damrak wist de openingsverliezen dinsdag tijdens de middaghandel om te buigen in winst, geholpen door hogere standen op Wall Street. In Duitsland klom de toonaangevende DAX-index gedurende de handel tot recordhoogte, mede door speculaties over een renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) volgend jaar.

52 minuten geleden
EU eens over verbod op vernietiging onverkochte kleding

BRUSSEL (ANP) - Onverkochte kleding en schoenen mogen in de Europese Unie binnenkort niet meer zomaar worden vernietigd. Ook tal van andere producten moeten duurzamer worden ontworpen en minder vaak op de vuilnisbelt of in de verbrandingsoven belanden, hebben de EU-landen en het Europees Parlement afgesproken.

2 uur geleden
Uitgever videogame Grand Theft Auto lager op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Computergamebedrijf Take-Two Interactive Software, de uitgever van het zeer populaire spel Grand Theft Auto, stond dinsdag bij de verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Dochteronderdeel Rockstar Games heeft maandag een eerste trailer vrijgegeven van de langverwachte game Grand Theft Auto VI. Het spel verschijnt in 2025.

3 uur geleden
Storing Rabobank verholpen

UTRECHT (ANP) - De storing bij de Rabobank waardoor klanten dinsdag onder meer geen onlinebetalingen konden doen, is verholpen. Alle systemen werken weer, laat een woordvoerder weten.

3 uur geleden
Meer geshopt in week voor pakjesavond dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Het winkelend publiek in Nederland rekende in de week voor pakjesavond vaker af dan een jaar eerder, zowel in de winkels als online. Zaterdag was in winkels de drukste dag, zegt Betaalvereniging Nederland. Naar schatting rekenden mensen die dag ruim 20 miljoen keer iets aan de kassa in de winkel af voor een totaalbedrag van 579 miljoen euro, aldus de organisatie.

3 uur geleden
GfK: minder elektronica verkocht tijdens Black Friday

AMSTELVEEN (ANP) - Nederlanders hebben in de week van koopjesfestijn Black Friday minder elektronische apparaten gekocht dan een jaar eerder, meldt marktonderzoeker GfK. De dagen waarin winkeliers stunten met grote kortingen zorgden door hogere gemiddelde prijzen wel voor een kleine omzetstijging.

4 uur geleden