
Grootste chipmaker China waarschuwt voor impact Amerikaanse ban
SHANGHAI (ANP/BLOOMBERG) - SMIC, de grootste chipfabrikant van China, stelt dat de opname van het bedrijf op een Amerikaanse zwarte lijst een "grote negatieve impact" zal hebben op de ontwikkeling van geavanceerde chips. De regering van president Donald Trump voegde het Chinese concern vrijdag samen met tientallen andere Chinese bedrijven toe aan de zogeheten entiteitenlijst. Daardoor kunnen Amerikaanse leveranciers niet zomaar meer belangrijke goederen sturen naar SMIC, en wordt zakendoen erg bemoeilijkt.
Het onderzoek naar en de ontwikkeling van halfgeleiders van 10 nanometer en meer geavanceerde technologieën zullen waarschijnlijk worden geraakt, denken de Chinezen. Maar voor de korte termijn voorzien ze nog geen significante impact op de eigen activiteiten en financiën. SMIC zal in contact blijven met de Amerikaanse overheid om een oplossing te zoeken en de impact op het bedrijf zoveel mogelijk beperkt te houden.
SMIC geldt ook als een belangrijke klant van ASML. Of de recente ontwikkelingen nog gevolgen hebben voor de relatie met de Nederlandse chipmachinefabrikant, is onduidelijk. Eerder kwam al aan het licht dat de Amerikanen liever niet hebben dat ASML zijn zeer gespecialiseerde EUV-machines naar China exporteert. Voor de export van die apparaten wacht ASML nog altijd op een Nederlandse exportvergunning voor China.
Zwarte lijst
Het Amerikaanse ministerie van Handel heeft vrijdag meer dan 60 Chinese bedrijven op de zwarte lijst gezet, waarbij nationale veiligheid en mensenrechtenschendingen als redenen werden genoemd. SMIC spreekt de beschuldigingen tegen. Het bedrijf stelt dat het geen banden heeft met de Chinese strijdkrachten. Ook maakt het bedrijf naar eigen zeggen helemaal geen producten voor militair gebruik.
Het Chinese Ministerie van Handel dreigde al tegenmaatregelen te nemen tegen de Amerikaanse sancties. De stap lijkt een ultieme poging van president Trump om zijn stempel te drukken op de Chinees-Amerikaanse relaties. Volgende maand moet Trump de leiding overdragen aan zijn opvolger Joe Biden.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Nederlandse ondernemers hebben sinds 1992 te hoge transactiekosten afgedragen aan Visa en Mastercard. Dat stelt Stichting MIFC, die daarom heeft besloten rechtszaken aan te spannen tegen de creditcardmaatschappijen. Het gaat specifiek om betalingen met creditcards die buiten Europa zijn uitgegeven.
47 minuten geledenSTUTTGART (ANP/DPA) - Porsche heeft in de eerste helft van dit jaar minder auto's verkocht, mede door een lagere verkoop op de Chinese markt. In de Verenigde Staten groeide de verkoop juist.
1 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Eindhoven Airport breidt parkeerterrein P3 op de luchthaven fors uit. Er komt een extra parkeergarage met 1125 parkeerplaatsen bij, is in een persbericht naar buiten gebracht.
1 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - De wachttijden voor vrachtwagens om goederen te laden of lossen op Schiphol zijn "onacceptabel lang" geworden. Vrachtwagens wachten soms vier tot acht uur voordat ze kunnen lossen, stelt managing director Maarten van As van brancheorganisatie Air Cargo Nederland (ACN). De afhandeling van luchtvracht op Schiphol kampt volgens hem al langer met problemen.
1 uur geledenSEOUL (ANP/AFP) - De winst van het grote Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung Electronics is in het afgelopen kwartaal flink gedaald. Dit komt mede door een zwakkere vraag naar zijn chips voor toepassingen rond kunstmatige intelligentie (AI) door de Amerikaanse exportbeperkingen tegen China. Daarnaast ondervindt Samsung meer concurrentie op de AI-chipmarkt.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal Nederlandse huishoudens met een glasvezelabonnement is voor het eerst groter dan het aantal huishoudens met vast internet via de kabel. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in haar recentste Telecommonitor.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index liet dinsdag weinig beweging zien, na de kleine winstbeurt een dag eerder. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van meer duidelijkheid rond de Amerikaanse importheffingen. President Donald Trump kondigde maandag importheffingen aan voor verschillende landen, waaronder Japan, Zuid-Korea en Zuid-Afrika, die ingaan op 1 augustus. Het tarief voor de Europese Unie is nog niet bekend. Trump legde de EU begin april een tarief op van 20 procent. Die heffing werd voor negentig dagen, tot 9 juli, verlaagd naar een basistarief van 10 procent.
3 uur geleden