Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Grootste chipconcern steekt meer geld in VS, komt niet naar EU'

'Grootste chipconcern steekt meer geld in VS, komt niet naar EU'

TAIPEI (ANP) - 's Werelds grootste chipproducent Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) denkt erover om tientallen miljarden dollars extra te steken in hypermoderne chipfabrieken in de Amerikaanse staat Arizona. Tegelijkertijd ziet het ernaar uit dat er voorlopig geen grote Europese chipfabriek komt van de belangrijke toeleverancier van bijvoorbeeld Apple en autofabrikanten, meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden.

De Taiwanezen kondigen eerder al aan zo'n 10 miljard tot 12 miljard dollar uit te trekken voor een nieuwe locatie in Phoenix, Arizona. Maar dit wordt waarschijnlijk de eerste van mogelijk wel zes nieuwe fabrieken daar, aldus de bronnen van Reuters. Daarbij zou het mogelijk ook gaan om een meer geavanceerde 3-nanometerfabriek. Die zou wel 23 miljard tot 25 miljard dollar kunnen kosten.

Dat TSMC er niet voor schuwt om flink de portemonnee te trekken, bleek onlangs al. Het concern kondigde aan de komende drie jaar ongeveer 100 miljard dollar uit te trekken om zijn capaciteit voor het maken van chips uit te breiden. Met dit hoge bedrag hoopt de chipmaker de flink toenemende vraag naar chips aan te kunnen. Autobouwers kampen de laatste tijd met grote chiptekorten. Steeds meer partijen moeten daardoor noodgedwongen hun productie terugschroeven.

Een debat over hoe het maken van chips kan worden gestimuleerd, speelt ook in de Europese Unie. Bijvoorbeeld Intel heeft hiervoor al serieuze interesse getoond. Het Amerikaanse chipconcern overlegde hierover onlangs met Brussel en zou een grote subsidie kunnen ontvangen. Maar bij TSMC lijken de gesprekken met de EU "zeer slecht" te verlopen, aldus de bronnen van Reuters. Een woordvoerster van TSMC geeft aan dat het bedrijf geen enkele mogelijkheid heeft uitgesloten, maar dat er momenteel geen plannen zijn voor een fabriek in Europa.

Meer uit Financieel

Streamingdienst Viaplay keldert na winstalarm, UMG daalt mee

AMSTERDAM (ANP) - De Zweedse videostreamingdienst Viaplay is maandag keihard gekelderd op de beurs in Stockholm. De dienst, in Nederland vooral bekend als de plek waar de Formule 1-races van Max Verstappen en voetbalwedstrijden uit de Engelse Premier League te zien zijn, verlaagde zijn verwachtingen voor dit jaar en trok de prognoses voor de langere termijn in. Ook stapte de topman op.

43 minuten geleden
Lagarde: inflatie nog steeds te hoog, meer renteverhogingen nodig

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Consumenten en bedrijven hoeven voorlopig nog niet te verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) stopt met het verhogen van de rente. Volgens president Christine Lagarde zijn er nog geen tekenen dat de hoge inflatie, zoals het duurder worden van voedsel, zijn piek heeft bereikt. Dat is wel nodig voordat de ECB gaat stoppen met zijn maatregelen om de inflatie in te dammen.

46 minuten geleden
Werknemers sociaalwerkbedrijven plannen massale staking

UTRECHT (ANP) - Werknemers van sociaalwerkbedrijven gaan woensdag staken, melden vakbonden FNV en CNV. Duizenden werknemers met een arbeidsbeperking gaan demonstreren in Utrecht, aldus de bonden, die laten weten dat zo'n 160 bussen hen vanuit heel Nederland naar de Domstad zullen vervoeren. Ze willen dat hun cao wordt opengebroken en de lonen worden verhoogd.

1 uur geleden
Scheepsbouw had moeilijk jaar, maar ontvangt weer bestellingen

ROTTERDAM (ANP) - De Nederlandse scheepsbouw heeft onder meer door leveringsproblemen en sancties tegen Rusland een uitdagend jaar achter de rug. Zowel binnenvaartschepen als zeeschepen werden in 2022 minder opgeleverd, meldt belangenbehartiger Netherlands Maritime Technology (NMT) in zijn jaarverslag. Nieuwe bestellingen, bijvoorbeeld voor luxejachten, komen wel weer goed binnen.

2 uur geleden
Apple stijgt op Wall Street en nadert beurswaarde 3 biljoen

NEW YORK (ANP) - Het aandeel Apple ging maandag licht omhoog op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers kijken uit naar de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van het Amerikaanse techconcern. Volgens geruchten zal Apple een eigen virtualrealitybril (VR) presteren, een product waar de iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe product van het concern worden sinds de Apple Watch in 2014.

2 uur geleden
Zakensite: nieuwe topvrouw Twitter nu al aan de slag

SAN FRANCISCO (ANP) - Linda Yaccarino gaat deze maandag aan de slag als nieuwe topvrouw van Twitter. Dat meldt zakensite Business Insider. Eigenlijk zou Yaccarino rond 22 juni beginnen bij het socialmediaplatform, maar dat zou nu dus vervroegd zijn.

3 uur geleden
VDL gaat in Breda fietsframes produceren

EINDHOVEN (ANP) - Industrieconcern VDL gaat zich vanaf later dit jaar bezighouden met het produceren van fietsframes. Het in Eindhoven gevestigde bedrijf zegt als alternatief te willen gaan optreden voor de producten die nu nog vooral uit Aziƫ komen. Er moeten per jaar 70.000 aluminium frames van de band in de fabriek in Breda gaan rollen.

4 uur geleden