Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Grootste chipconcern steekt meer geld in VS, komt niet naar EU'

'Grootste chipconcern steekt meer geld in VS, komt niet naar EU'

TAIPEI (ANP) - 's Werelds grootste chipproducent Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) denkt erover om tientallen miljarden dollars extra te steken in hypermoderne chipfabrieken in de Amerikaanse staat Arizona. Tegelijkertijd ziet het ernaar uit dat er voorlopig geen grote Europese chipfabriek komt van de belangrijke toeleverancier van bijvoorbeeld Apple en autofabrikanten, meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden.

De Taiwanezen kondigen eerder al aan zo'n 10 miljard tot 12 miljard dollar uit te trekken voor een nieuwe locatie in Phoenix, Arizona. Maar dit wordt waarschijnlijk de eerste van mogelijk wel zes nieuwe fabrieken daar, aldus de bronnen van Reuters. Daarbij zou het mogelijk ook gaan om een meer geavanceerde 3-nanometerfabriek. Die zou wel 23 miljard tot 25 miljard dollar kunnen kosten.

Dat TSMC er niet voor schuwt om flink de portemonnee te trekken, bleek onlangs al. Het concern kondigde aan de komende drie jaar ongeveer 100 miljard dollar uit te trekken om zijn capaciteit voor het maken van chips uit te breiden. Met dit hoge bedrag hoopt de chipmaker de flink toenemende vraag naar chips aan te kunnen. Autobouwers kampen de laatste tijd met grote chiptekorten. Steeds meer partijen moeten daardoor noodgedwongen hun productie terugschroeven.

Een debat over hoe het maken van chips kan worden gestimuleerd, speelt ook in de Europese Unie. Bijvoorbeeld Intel heeft hiervoor al serieuze interesse getoond. Het Amerikaanse chipconcern overlegde hierover onlangs met Brussel en zou een grote subsidie kunnen ontvangen. Maar bij TSMC lijken de gesprekken met de EU "zeer slecht" te verlopen, aldus de bronnen van Reuters. Een woordvoerster van TSMC geeft aan dat het bedrijf geen enkele mogelijkheid heeft uitgesloten, maar dat er momenteel geen plannen zijn voor een fabriek in Europa.

Meer uit Financieel

IEA verwacht dat vraag naar steenkool voorlopig niet afneemt

PARIJS (ANP) - De wereldwijde vraag naar steenkool zal voorlopig niet dalen, verwacht het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Ondanks de snelle groei van hernieuwbare energiebronnen blijft de vraag naar elektriciteit in de belangrijkste economie├źn zo groot dat het verbruik van steenkool tot volgend jaar grotendeels stabiel blijft.

14 minuten geleden
Tieners geven volgens DNB-onderzoek makkelijker cash uit

AMSTERDAM (ANP) - Betalen doet pijn, maar minder als je een tiener bent en cashgeld in je portemonnee hebt. Dat concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) na onderzoek. Volgens de centrale bank hangt het onder andere af van iemands leeftijd en van de betaalwijze hoe vervelend hij of zij het vindt om geld uit te geven.

41 minuten geleden
Groei economische bedrijvigheid eurozone neemt verder af

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De economische bedrijvigheid in de eurozone is in juli opnieuw minder sterk gegroeid dan een maand eerder, meldt marktonderzoeker S&P Global. Dat kwam vooral door een onverwachte krimp in Duitsland, de grootste economie van de eurozone en de belangrijkste handelspartner van Nederland.

50 minuten geleden
ASMI zakt op Damrak na publicatie resultaten

AMSTERDAM (ANP) - ASMI ging woensdag omlaag op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf, dat systemen levert voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt, zag het aantal nieuwe orders afgelopen kwartaal flink stijgen. Ook de omzet viel hoger uit dan verwacht, dankzij de sterke vraag naar AI-gerelateerde producten. Voor de tweede jaarhelft rekent ASMI op een sterkere omzetgroei dan eerder voorzien. Het aandeel werd desondanks dik 2 procent lager gezet.

2 uur geleden
Hogere winst en meer passagiers voor easyJet

LUTON (ANP) - De Britse luchtvaartmaatschappij easyJet heeft in het afgelopen kwartaal meer winst geboekt. Ook stapten meer passagiers aan boord van de vliegtuigen van de budgetmaatschappij.

2 uur geleden
FrieslandCampina profiteert van eerder aangekondigd banenverlies

AMERSFOORT (ANP) - FrieslandCampina profiteert van het eerder aangekondigde banenverlies bij het zuivelconcern. Waar in heel 2023 nog verlies werd geleden, staat er over de eerste helft van dit jaar weer een duidelijke winst in de boeken. FrieslandCampina kondigde in december nog aan 1800 banen te schrappen om de kosten omlaag te brengen, waarvan ruim de helft in Nederland.

2 uur geleden
Aandacht voor kwartaalcijfers KPN en ASMI op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar de resultaten van telecomconcern KPN en chipbedrijf ASMI. KPN zag de omzet in het tweede kwartaal stijgen. Ook de nettowinst nam toe. Topman Joost Farwerck verklaarde erop te vertrouwen de vooruitzichten voor het hele jaar te zullen realiseren en op koers te liggen om de doelen voor de middellange termijn waar te maken.

2 uur geleden