
Grootste Britse stakingen in tien jaar in onderwijs en ov
LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - In het Verenigd Koninkrijk staken meer dan een half miljoen mensen in het onderwijs en het openbaar vervoer. Het gaat volgens Britse media om de grootste stakingen in tien jaar voor het land, waar de laatste maanden al zo veel sectoren het werk hebben neergelegd.
De Britse kranten noemen de dag al "Walkout Wednesday" (Wegloop Woensdag). Op veel trajecten rijden woensdag geen treinen en veel treinstations zijn gesloten. Het personeel is in staking en eist meer salaris om nog de eigen levensmiddelen te kunnen betalen. De meeste medewerkers kregen afgelopen jaar minder dan 5 procent loonsverhoging, terwijl de inflatie boven de 10 procent klom.
Ook de leraren zijn ontevreden over het loon dat ze krijgen. Meer dan 100.000 leraren leggen tijdelijk het werk neer en ongeveer 85 procent van de scholen in Engeland en Wales blijft woensdag gesloten, naar schatting van een vakbond. Ook op veel universiteiten en hogescholen wordt niet gewerkt.
Sunak
Omdat de kinderen thuis zitten en het openbaar vervoer grotendeels uitvalt, werken de meeste mensen in andere sectoren thuis.
Door de stakingen neemt de druk toe op premier Rishi Sunak, die woensdag precies honderd dagen de leiding heeft over de Britse regering. Eerder gingen behalve de leraren en het spoorwegpersoneel bijvoorbeeld al het ambulancepersoneel en de verpleegkundigen in staking en ook volgende week staan weer nieuwe acties gepland. De onderhandelingen met de verschillende vakbonden schieten niet op en de meeste mensen nemen dat de Conservatieve regering kwalijk.
Het Lagerhuis nam afgelopen maand een wet aan die de overlast van de stakingen moet beperken. Belangrijke openbare diensten worden verplicht een minimale dienstverlening te garanderen. Critici zeggen dat daarmee alleen de gevolgen van de stakingen worden aangepakt, niet de oorzaken.
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP/RTR) - Een Amerikaans hof van beroep zet een streep door een juridische deal met Khalid Sheikh Mohammed, die gezien wordt als het brein achter de aanslagen van 11 september 2001. Volgens het hof stond de toenmalige minister van Defensie, Lloyd Austin, in zijn recht om de deal tegen te houden.
10 minuten geledenHOUSTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump is in de Amerikaanse staat Texas gearriveerd om de schade te bekijken na de overstromingen van een week geleden. Ook spreekt hij functionarissen, hulpverleners en familieleden van de minstens 120 mensen die zijn omgekomen bij de ramp van 4 juli.
1 uur geledenNEW YORK (ANP/RTR) - Een uitgestelde conferentie van de Verenigde Naties om te werken aan een tweestatenoplossing tussen Israël en de Palestijnen staat nu gepland voor 28 en 29 juli, aldus diplomaten. De conferentie werd vorige maand afgeblazen toen Israël een militaire aanval op Iran begon.
2 uur geledenGÉNÉRAC (ANP) - In de Zuid-Franse plaats Générac is een man overleden nadat hij gewond was geraakt bij het stierenrennen. De burgemeester van het plaatsje ten zuiden van Nîmes heeft dat bekendgemaakt.
3 uur geledenLJUBLJANA (ANP) - De Sloveense regering wil af van de voorgenomen referenda over het NAVO-lidmaatschap en het bijbehorende fors hogere defensiebudget. Het parlement moet dat laatste referendum terugdraaien, vindt premier Robert Golob volgens persbureau STA. Dan kan het andere ook van tafel.
3 uur geledenJERUZALEM (ANP/AFP) - Het Israëlische leger zegt "lessen" te hebben geleerd van de incidenten bij de hulpdistributiepunten in de Gazastrook. Volgens de Verenigde Naties zijn daar sinds eind mei bijna 800 mensen omgekomen toen ze voedsel probeerden op te halen.
5 uur geledenBEIROET (ANP/AFP) - De Libanese president Joseph Aoun sluit normalisatie tussen zijn land en Israël uit. Hij hoopt wel op vreedzame betrekkingen met het zuidelijke buurland, dat nog steeds delen van Zuid-Libanon bezet.
6 uur geleden