Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grootschalige vaccinatiecampagne in Moskou begonnen

Grootschalige vaccinatiecampagne in Moskou begonnen

MOSKOU (ANP/DPA) - In de Russische hoofdstad Moskou is zaterdag begonnen met grootschalige vaccinaties tegen het coronavirus. Het door Russische wetenschappers ontwikkelde vaccin Spoetnik V wordt in zeventig klinieken toegediend. Als eersten zijn werknemers uit het onderwijs, de gezondheidszorg en de sociale dienstverlening aan de beurt. In de metropool van 12 miljoen inwoners hebben duizenden mensen hiervoor een afspraak gemaakt.

De vaccinaties zijn gratis en vrijwillig. Iedereen die veel contact heeft met anderen in zijn werk en dus aan een bepaald risico wordt blootgesteld, kan de komende tijd worden gevaccineerd. Na de eerste dosis is na 21 dagen een tweede injectie nodig. Moskou registreerde zaterdag 7993 nieuwe coronagevallen, meer dan ooit op een dag.

Deze maand moeten ongeveer twee miljoen doses worden toegediend. Rusland heeft echter problemen met de productie van het vaccin in grote hoeveelheden. Volgens het Kremlin heeft de 68-jarige president Poetin zich nog niet laten vaccineren.

Uur

De inentingen in Moskou duren volgens de autoriteiten ongeveer een uur per persoon. De eerste tien minuten is een medische controle, daarna wordt in een kwartier gewerkt aan de bereiding van het vaccin, dat in bevroren toestand wordt bewaard. De gevaccineerde personen moeten vervolgens nog ongeveer een half uur onder medisch toezicht blijven.

Vicepremier Tatiana Golikova zei vrijdag dat het 42 dagen zou duren voordat de immuniteit voor het coronavirus zich ontwikkelt na de inenting. In deze periode bestaat er nog steeds gevaar voor besmetting met het virus. Zij adviseerde om na de vaccinatie voor deze periode het contact met de buitenwereld te beperken en geen alcohol te drinken.

De eerste

Rusland is het eerste land ter wereld dat een vaccin voor wijdverbreid gebruik goedkeurde en heeft al tienduizenden vrijwilligers ingeënt. Ook ontwikkelt het land andere vaccins. De effectiviteit van Spoetnik V wordt geschat op 95 procent. Onafhankelijke studies over het vaccin zijn echter nog niet bekend.

Rusland is een van de landen die wereldwijd het meest door de pandemie worden getroffen. Zaterdag registreerde het land een recordaantal van 28.782 nieuwe besmettingen op een dag, Het totaalaantal komt daarmee op 2.431.731. Volgens de autoriteiten zijn er de afgelopen dag 508 sterfgevallen in verband met Covid-19 bijgekomen, waarmee het officiële nationale dodental op 42.684 staat.

Meer uit Buitenland

Vietnamese leider Nguyen Phu Trong (80) gestorven

HANOI (ANP/RTR) - De Vietnamese leider Nguyen Phu Trong is op 80-jarige leeftijd overleden, melden staatsmedia vrijdag. Als voorzitter van de Vietnamese Communistische Partij bekleedde hij het machtigste ambt in Vietnam meer dan tien jaar.

28 minuten geleden
Russische militaire delegatie in Noord-Korea voor gesprekken

PYONGYANG (ANP/RTR) - Een Russische militaire delegatie is in Noord-Korea om te werken aan de overeenkomsten die Moskou en Pyongyang eerder met elkaar aangingen, meldt het Kremlin vrijdag. Een delegatie onder leiding van de Russische onderminister van Defensie Aleksej Krivoroetsjko voerde volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA gesprekken met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

38 minuten geleden
Paus spreekt bij bezoek België met slachtoffers seksueel misbruik

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Paus Franciscus zal bij zijn bezoek aan België over twee maanden ook spreken met slachtoffers van seksueel misbruik. Het programma van de reis tussen 26 en 29 september is vrijdag bekendgemaakt en daarin staat dat de gesprekken "in alle discretie" zullen plaatsvinden.

1 uur geleden
Vrouw van Spaanse premier zwijgt voor rechter

MADRID (ANP) - De vrouw van de sociaaldemocratische Spaanse premier Pedro Sánchez, Begoña Gómez, heeft geen verklaringen afgelegd toen ze in Madrid moest verschijnen voor een onderzoeksrechter. Er loopt een vooronderzoek tegen haar omdat ze zich mogelijk rond 2020 schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling. Ze zou haar invloedrijke positie als echtgenote van de premier hebben misbruikt voor zakelijke belangen. Sánchez is sinds 2018 premier.

1 uur geleden
Britse regering van Keir Starmer hervat financiële hulp aan UNRWA

LONDEN (ANP/RTR) - De nieuwe Britse regering van Labourpremier Keir Starmer hervat de financiële hulp aan de VN-organisatie die sinds 1949 Palestijnse vluchtelingen bijstaat, de UNRWA. De stap betekent dat de UNRWA op bijna 25 miljoen euro Britse hulp kan rekenen.

1 uur geleden
Lange rijen op internationale vliegvelden

BERLIJN (ANP) - De grote wereldwijde computerstoring heeft voor lange rijen gezorgd op internationale luchthavens. Onder meer in Seoul, Hamburg en Sydney moeten mensen lang wachten omdat veel vluchten vertraagd zijn.

1 uur geleden
Ziekenhuizen in België getroffen door storing

BRUSSEL (ANP/BELGA) - In België zijn twee ziekenhuizen getroffen door de wereldwijde computerstoring, meldt de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid. De overheidsdienst zegt niet om welke ziekenhuizen het gaat. De zorgverlening is niet getroffen.

1 uur geleden