Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grootschalige vaccinatiecampagne in Moskou begonnen

Grootschalige vaccinatiecampagne in Moskou begonnen

MOSKOU (ANP/DPA) - In de Russische hoofdstad Moskou is zaterdag begonnen met grootschalige vaccinaties tegen het coronavirus. Het door Russische wetenschappers ontwikkelde vaccin Spoetnik V wordt in zeventig klinieken toegediend. Als eersten zijn werknemers uit het onderwijs, de gezondheidszorg en de sociale dienstverlening aan de beurt. In de metropool van 12 miljoen inwoners hebben duizenden mensen hiervoor een afspraak gemaakt.

De vaccinaties zijn gratis en vrijwillig. Iedereen die veel contact heeft met anderen in zijn werk en dus aan een bepaald risico wordt blootgesteld, kan de komende tijd worden gevaccineerd. Na de eerste dosis is na 21 dagen een tweede injectie nodig. Moskou registreerde zaterdag 7993 nieuwe coronagevallen, meer dan ooit op een dag.

Deze maand moeten ongeveer twee miljoen doses worden toegediend. Rusland heeft echter problemen met de productie van het vaccin in grote hoeveelheden. Volgens het Kremlin heeft de 68-jarige president Poetin zich nog niet laten vaccineren.

Uur

De inentingen in Moskou duren volgens de autoriteiten ongeveer een uur per persoon. De eerste tien minuten is een medische controle, daarna wordt in een kwartier gewerkt aan de bereiding van het vaccin, dat in bevroren toestand wordt bewaard. De gevaccineerde personen moeten vervolgens nog ongeveer een half uur onder medisch toezicht blijven.

Vicepremier Tatiana Golikova zei vrijdag dat het 42 dagen zou duren voordat de immuniteit voor het coronavirus zich ontwikkelt na de inenting. In deze periode bestaat er nog steeds gevaar voor besmetting met het virus. Zij adviseerde om na de vaccinatie voor deze periode het contact met de buitenwereld te beperken en geen alcohol te drinken.

De eerste

Rusland is het eerste land ter wereld dat een vaccin voor wijdverbreid gebruik goedkeurde en heeft al tienduizenden vrijwilligers ingeënt. Ook ontwikkelt het land andere vaccins. De effectiviteit van Spoetnik V wordt geschat op 95 procent. Onafhankelijke studies over het vaccin zijn echter nog niet bekend.

Rusland is een van de landen die wereldwijd het meest door de pandemie worden getroffen. Zaterdag registreerde het land een recordaantal van 28.782 nieuwe besmettingen op een dag, Het totaalaantal komt daarmee op 2.431.731. Volgens de autoriteiten zijn er de afgelopen dag 508 sterfgevallen in verband met Covid-19 bijgekomen, waarmee het officiële nationale dodental op 42.684 staat.

Meer uit Buitenland

Belgische premier verdedigt gevangenenruil met Iran

BRUSSEL (ANP/BELGA/AFP) - De Belgische premier Alexander De Croo heeft de ruil met Iran verdedigd waarbij Teheran hulpverlener Olivier Vandecasteele vrijliet en België de Iraanse diplomaat Assadollah Assadi. Op het besluit kwam in en buiten België kritiek. "De toestand van Olivier Vandecasteele was na 455 dagen onmenselijke opsluiting "echt moeilijk en we wisten dat er niet veel geduld meer was aan de andere kant", verklaarde De Croo zondag op televisie.

18 minuten geleden
Schuldenplafond VS mogelijk omhoog tot na volgende verkiezingen

CAMP DAVID/WASHINGTON (ANP) - De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben in principe een akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de staat en het beperken van uitgaven van de federale overheid, volgens verscheidene media. De deal betreft de komende twee jaar en in 2024 zijn er presidentsverkiezingen.

2 uur geleden
Turkse kiesraad verwacht sneller uitslagen dan op 14 mei

ANKARA (ANP/DPA) - De voorzitter van de Turkse kiesraad, Ahmet Yener, verwacht dat de uitslagen van de presidentsverkiezingen van zondag sneller bekend worden dan na de eerste ronde van 14 mei. Na die stembusgang kwam de kiesraad 15 mei tegen de middag met de uitslagen. Toen waren er veel meer kandidaten die meedongen, zei Yener, en nu zijn het er maar twee, president Erdogan en de oppositieleider Kilicdaroglu. Bovendien waren er destijds ook parlementsverkiezingen wat het tellen van de stemmen heeft vertraagd.

3 uur geleden
Dode en drie gewonden door luchtaanval op Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - Door een Russische luchtaanval op de Oekraïense hoofdstad Kyiv zijn ten minste een dode en drie gewonden gevallen, melden de Oekraïense autoriteiten. Er zouden zeker twintig drones zijn neergehaald door het afweergeschut.

4 uur geleden
Regionale verkiezingen beproeven linkse regering in Spanje

MADRID (ANP/DPA) - Meer dan 36 miljoen van de 48 miljoen Spanjaarden kunnen zondag stemmen in regionale en gemeenteraadsverkiezingen. Ook worden er in veel plaatsen burgemeesters gekozen. De uitslagen geven naar verwachting een beeld van de steun aan de linkse coalitieregering van de sociaal-democratische premier Pedro Sánchez en vooral van de populariteit van de sinds 2018 regerende premier zelf. De nationale parlementsverkiezingen staan in december op de agenda.

6 uur geleden
Turkse stembureaus open voor slotronde presidentsverkiezing

ANKARA (ANP) - De stembureaus zijn in Turkije geopend voor de beslissende ronde van de presidentsverkiezingen. Ze sluiten om 16.00 uur onze tijd. De eerste uitslagen worden aan het begin van de avond verwacht. Turkse media mogen eigenlijk pas vanaf 20.00 uur eigen prognoses publiceren, maar bij de eerste ronde gaf de Hoge Kiesraad toestemming er al eerder over te berichten. Toen kwamen rond 17.30 uur de eerste prognoses naar buiten.

7 uur geleden
Luchtalarm in grote delen van Oekraïne, ook in Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - In grote delen van Oekraïne loeit in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm. In Kyiv is volgens burgemeester Vitali Klitsjko de luchtverdediging actief. "Ontploffingen in Kyiv", schrijft Klitsjko op Telegram. Volgens hem komt er later meer duidelijkheid over wat er gaande is, maar zouden afweersystemen luchtdoelen hebben neergehaald.

12 uur geleden