Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grootschalige coronatests in Bunschoten en Dronten van start

Grootschalige coronatests in Bunschoten en Dronten van start

DRONTEN/BUNSCHOTEN (ANP) - De inwoners van de gemeenten Dronten (Flevoland) en Bunschoten (Utrecht) kunnen zich de komende tijd laten testen op het coronavirus. Dat moet duidelijk maken hoeveel mensen er besmet zijn, misschien wel zonder dat ze het zelf weten. In beide gemeenten duurt de proef zes weken.

In Bunschoten (bijna 22.000 inwoners) zijn alle inwoners van zes jaar en ouder uitgenodigd. Jonge kinderen krijgen een mondspoelkit, waarbij ze wat water uitspugen dat wordt getest. Deelnemers vanaf 12 jaar krijgen de veelgebruikte PCR-test met wattenstaafjes in keel en neus. In het overwegend christelijke Bunschoten zijn relatief veel besmettingen vastgesteld. Bunschoten opent testlocaties in twee kerken en een sporthal. Daarnaast staat er een testbus in het dorp Eemdijk en mensen kunnen naar de gebruikelijke testplek in een woonzorgcentrum.

De gemeente Dronten (ruim 40.000 inwoners) is juist uitgekozen omdat er niet bijzonder veel besmettingen zijn. Het is een gemiddelde gemeente met een grote testbereidheid. Elke inwoner van 12 jaar en ouder mag meedoen aan de proef. In Dronten en Swifterbant staan in totaal drie testplekken. Het dorp Biddinghuizen krijgt geen testlocatie.

De eerste grootschalige coronatest van Nederland was in de gemeente Lansingerland, na de uitbraak van de Britse variant rond een basisschool in Bergschenhoek. Die tests brachten aan het licht dat de uitbraak daar redelijk beperkt is gebleven en dat kinderen geen grote rol spelen bij de verspreiding van het coronavirus. In de Rotterdamse wijk Charlois loopt momenteel een grootschalig corona-onderzoek.

Meer uit Binnenland

Aantal dakloze mensen in Nederland vorig jaar gedaald

DEN HAAG (ANP) - Nederland telde vorig jaar naar schatting 26.600 dakloze mensen tussen de 18 en 65 jaar. Dat waren er minder dan in het jaar daarvoor, toen er nog sprake was van 32.000 daklozen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferd. Ruim 38 procent van alle daklozen staat ingeschreven in één van de vier grote steden, aldus het CBS, en acht op de tien dakloze mensen is man.

7 minuten geleden
PVV-Kamerlid vult 6 uur spreektijd over asielwet bij lange na niet

DEN HAAG (ANP) - De zes uur spreektijd die PVV-Kamerlid Gidi Markuszower had aangevraagd voor het Kamerdebat over de spreidingswet asielzoekers, heeft hij bij lange na niet benut. Na iets meer dan twee uur, inclusief enkele interrupties, hield hij het woensdag tegen middernacht voor gezien.

9 minuten geleden
Heijnen fluit NS terug om spitsheffing, Kamer nog niet gerust

DEN HAAG (ANP) - De NS moet de omstreden spitsheffing opnieuw overwegen en bovendien met alternatieven komen, zegt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Een externe partij gaat de alternatieven van de NS beoordelen. Ook mag de NS in het vervolg alleen nieuwe tarieven invoeren met goedkeuring van het kabinet en de Tweede Kamer. En voor 2026 komt er überhaupt geen spitsheffing. Heijnen komt binnenkort met een brief waarin ze de aanscherpingen verder uitwerkt.

2 uur geleden
Curaçao betaalt miljoenen voor voormalig openluchtbordeel

WILLEMSTAD (ANP) - Curaçao heeft dinsdag tijdens een veiling het voormalige openluchtbordeel Campo Alegre gekocht. Premier Gilmar 'Pik' Pisas legde namens de overheid 8 miljoen Antilliaanse gulden neer, omgerekend 4,2 miljoen euro.

3 uur geleden
Acteur Bas Muijs eerder dit jaar gegijzeld en zwaar mishandeld

ARNHEM (ANP) - Acteur Bas Muijs is in maart van dit jaar gegijzeld en zwaar mishandeld in Arnhem. Dat bevestigt zijn advocaat Petra Breukink dinsdag nadat roddelvlogger Yvonne Coldeweijer via Instagram meldde dat de acteur slachtoffer was in deze zaak. Het AD berichtte in juni al over de zaak, maar destijds was nog niet duidelijk dat het om Muijs ging.

5 uur geleden
Huurprijzen in juli 2024 waarschijnlijk met zo'n 5 procent omhoog

DEN HAAG (ANP) - De huurprijzen voor de vrije sector en de sociale huur stijgen volgend jaar naar verwachting met respectievelijk maximaal 4,9 procent en 5,8 procent. Dat meldt demissionair woonminister Hugo de Jonge dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

6 uur geleden
Kabinet wil geen jaartal koppelen aan uitbreiding EU

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil geen jaartal koppelen aan de uitbreiding van de Europese Unie. Volgens minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) moeten kandidaat-lidstaten voldoen aan de eisen voor toetreding, de zogenoemde Kopenhagen-criteria, en moet het toetredingsproces "strikt en fair" zijn. Een datum is niet leidend voor het kabinet, zegt ze.

6 uur geleden