Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Groot deel Zeeuws energiebedrijf PZEM in Tsjechische handen

Groot deel Zeeuws energiebedrijf PZEM in Tsjechische handen

MIDDELBURG (ANP) - De Zeeuwse energiemaatschappij PZEM verkoopt een groot deel van zijn activiteiten aan het Tsjechische energieconcern EPH. Dat laatste bedrijf betaalt daar ongeveer 150 miljoen euro voor. Na de deal komt onder andere de Sloecentrale bij Vlissingen volledig in Tsjechische handen. Ook de PZEM-onderdelen die energie leveren aan de zakelijke markt en energie verhandelen worden verkocht.

PZEM is nu nog in handen van de provincie Zeeland en gemeenten. Die zien het niet zitten om als publieke instellingen verder te investeren in de commerciële uitbreiding van het energiebedrijf, gezien de risico's die dat met zich meebrengt. De nieuwe eigenaar, die onder andere centrales heeft in Tsjechië, Slowakije, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk bezit, is wel van plan in de verdere groei van PZEM te investeren.

Eerder op dinsdag maakte het Franse Électricité de France (EDF) al bekend zijn belang van 50 procent in de Sloecentrale te verkopen aan EPH.

Niet alle onderdelen van het in 1919 opgerichte provinciale elektriciteitsbedrijf gaan over naar EPH. Zo blijft het Zeeuwse bedrijf voor 70 procent eigenaar van EPZ, dat de kerncentrale bij Borssele bezit. Alle overgebleven onderdelen gaan verder onder de naam Zeeuwse Energie Houdstermaatschappij (ZEH).

Meer uit Financieel

Egypte nog altijd populaire reisbestemming, ondanks oorlog Israël

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse reisbranche ervaart nog steeds een hoge vraag naar reizen richting Egypte, ondanks het conflict in buurland Israël. "Ook voor de komende meivakantie is er goed geboekt", meldt reiskoepel ANVR, die constateert dat reizigers zich goed laten voorlichten over bijvoorbeeld de afstanden ten opzichte van Israël. Jordanië, dat in het westen aan Israël grenst, lijkt daarentegen minder in trek bij toeristen.

53 minuten geleden
Dierenclub: veel meer EU-subsidies naar vlees- en zuivelreclame

AMSTERDAM (ANP) - De Europese Unie heeft vorig jaar 46 miljoen euro subsidie verstrekt voor reclamecampagnes voor vlees en zuivel, meldt dierenrechtenorganisatie Dier&Recht na onderzoek.

1 uur geleden
ASML onderuit in lagere AEX na tegenvallende bestellingen

AMSTERDAM (ANP) - ASML ging woensdag met bijna 5 procent onderuit op de Amsterdamse beurs. De chipmachinemaker zag de omzet en de winst in het eerste kwartaal dalen ten opzichte van de sterke resultaten in het laatste kwartaal van 2023. Ook kreeg het bedrijf veel minder nieuwe orders binnen dan een kwartaal eerder. In de eerste drie maanden van dit jaar bestelden klanten voor 3,6 miljard euro aan nieuwe machines. In het vierde kwartaal van 2023 was dat nog 9,2 miljard euro.

2 uur geleden
App Telegram rekent binnen een jaar op miljard gebruikers

DUBAI (ANP/RTR) - Het aantal gebruikers van berichtendienst Telegram passeert de komende twaalf maanden waarschijnlijk de 1 miljard, verwacht oprichter Pavel Durov. Na de grootschalige aanval van Rusland op Oekraïne in 2022 is de app hard gegroeid.

2 uur geleden
Aandacht voor resultaten ASML en Just Eat Takeaway op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag uit naar de resultaten van chipmachinemaker ASML en Thuisbezorgd-moeder Just Eat Takeaway. ASML zag de omzet en de winst in het eerste kwartaal dalen ten opzichte van de sterke resultaten in het laatste kwartaal van 2023. Ook kreeg het bedrijf veel minder nieuwe orders binnen dan een kwartaal eerder. ASML merkt dat de chipindustrie in een dip zit en verwacht dat de sector volgend jaar herstelt. Het bedrijf handhaafde wel de omzetverwachting voor het hele jaar.

3 uur geleden
Minder bestellingen bij moeder Thuisbezorgd.nl

AMSTERDAM (ANP) - Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, heeft in het eerste kwartaal van dit jaar minder bestellingen verwerkt dan een jaar eerder. Het aantal orders zakte met 6 procent tot ruim 214 miljoen.

4 uur geleden
Minder bestellingen voor chipmachinemaker ASML

VELDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML heeft in het eerste kwartaal minder nieuwe bestellingen binnengehaald dan kenners hadden verwacht. Het bedrijf uit Veldhoven merkt dat de chipindustrie in een dip zit en verwacht dat de sector volgend jaar herstelt.

4 uur geleden