Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Groot deel winkels vrijwel zeker dicht'

'Groot deel winkels vrijwel zeker dicht'

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet broedt op de sluiting van niet-essentiële winkels in de strijd tegen het coronavirus, bevestigen ingewijden berichtgeving in diverse media. Welke vorm de sluiting heeft, welke winkels er precies onder gaan vallen, wanneer de maatregel ingaat en hoe lang die zal duren, wordt nu uitgezocht. Levensmiddelenzaken en ook apotheken blijven in ieder geval open.

Het kabinet heeft haast, zo bleek zondag uit het Catshuisberaad. Aanleiding zijn de oplopende besmettingscijfers. Zondag werden bijna 10.000 mensen positief getest. Afgesproken is dat een flink aantal ministers maandag weer bijeenkomt voor crisisoverleg. Daarna zal een extra ministerraad besluiten over meerdere opties die op tafel liggen.

Het kan weer gaan om gelegenheden als bioscopen, musea, theaters, dierentuinen en zwembaden die in november ook enige tijd de deuren dicht moesten houden. Ook zouden scholen langer dicht kunnen blijven door een verlenging van de kerstvakantie, aan het begin of aan het eind. Het kan nog alle kanten op, zeggen ingewijden, die benadrukken dat er nog geen enkel besluit is genomen. Een avondklok tijdens de jaarwisseling ligt volgens ingewijden niet voor de hand. Dat zou veel moeilijker te handhaven zijn dan een vuurwerkverbod.

Persconferentie

Waarschijnlijk zullen premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge de verzwaringen maandagavond al in een persconferentie bekendmaken.

Het kabinet kijkt bij de afweging voor de extra maatregelen ook naar Duitsland, waar op woensdag 16 december een forse lockdown van kracht wordt. Ook daar gaan de meeste winkels dicht. Het kabinet wil ook voorkomen dat Duitsers in Nederland komen shoppen.

Meer uit Binnenland

Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

4 uur geleden
Henny Huisman: overlijden Jacques d'Ancona is een koud idee

DEN HAAG (ANP) - Henny Huisman en Jacques d'Ancona kenden elkaar al zo'n veertig jaar en vrijdag overleed d'Ancona plots op 86-jarige leeftijd. "Ik ben heel erg geschrokken, ik ben echt van streek", reageert zijn goede vriend en collega Henny Huisman tegenover het ANP. "Ik vind het een heel koud idee."

5 uur geleden
Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

5 uur geleden
Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona (86) overleden

PATERSWOLDE (ANP) - Journalist en Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn Dagblad van het Noorden, waarvoor D'Ancona begin deze maand zijn laatste stuk schreef.

6 uur geleden
ADO Den Haag geeft voorlopig geen interviews aan Omroep West

DEN HAAG (ANP) - ADO Den Haag honoreert voorlopig geen interviewverzoeken van Omroep West, zo meldt de voetbalclub op haar website. De aanleiding is een stuk van de omroep van 31 mei over het afgelopen seizoen van ADO, waarin volgens de club "meerdere feitelijke onjuistheden" zouden staan. De omroep mag wel aanwezig zijn bij trainingen en wedstrijden om daar verslag van te doen.

8 uur geleden
Man opgepakt voor vernielen van graven in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Een 21-jarige man wordt ervan verdacht dat hij tot twee keer toe graven heeft vernield op een begraafplaats in Utrecht. De man uit Vleuten zou in de nacht van 4 of 5 mei hebben toegeslagen op begraafplaats Daelwijck in de wijk Overvecht, en op 12 mei weer.

11 uur geleden
Man aangehouden voor verkrachtingen in studentencomplex in Diemen

DIEMEN (ANP) - Een 21-jarige man uit Diemen is aangehouden omdat hij eerder dit jaar twee vrouwen zou hebben verkracht in een studentencomplex aan de Rode Kruislaan in Diemen. De verkrachtingen vonden plaats in maart en in mei.

12 uur geleden