Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Groot deel terugkeerders uit buitenland gaat toch naar buiten

Groot deel terugkeerders uit buitenland gaat toch naar buiten

DEN HAAG (ANP) - De meeste mensen die tien dagen in thuisquarantaine moesten na een buitenlandreis, gaan toch naar buiten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Gedragsunit van het RIVM en de vereniging voor GGD'en, schrijft zorgminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Het vaakst doen ze dat om boodschappen te doen.

De PVV had hem verzocht inzicht te geven in de redenen waarom mensen het quarantaine-advies niet opvolgden. Voor bijna alle landen in de wereld wordt reizen al maanden afgeraden (code oranje). Binnenkort blijft het niet bij een advies maar komt er een quarantaineplicht van tien dagen, maar alleen voor landen met een zeer hoog coronarisico. De Kamer stemt daar volgende week over. De Kamer voorziet problemen met de handhaving van de verplichting.

Van de 47.254 deelnemers aan het onderzoek, waren er 1265 in de zes weken ervoor in het buitenland geweest. Van hen was 41 procent uitgesloten van het advies voor thuisisolatie vanwege werk, school of bezoek aan familie in België of Duitsland. Ruim 12 procent ging niet naar buiten, maar wel naar een test op de vijfde dag na de inreis. Ruim 45 procent van deze terugkeerders (573 mensen) ging ondanks het advies toch naar buiten.

Het vaakst deden zij dat om boodschappen te doen (68 procent) of een frisse neus te halen (57 procent). Toch is ook één op de drie betrokkenen gaan werken (31 procent), liet 18 procent de hond uit en was 36 procent om een andere reden buiten.

De Jonge kan niet inschatten hoeveel mensen de komende zomermaanden naar het buitenland afreizen en voor wie de quarantaineplicht gaat gelden bij terugkeer. In februari waren er ongeveer 250.000 reizigers, veelal via de weg, die potentieel quarantaineplichtig zouden zijn geweest als de wet al van kracht was. De minister denkt dat het straks om veel minder mensen gaat, omdat de wet alleen geldt voor zeerhoogrisicogebieden.

Daarvan is sprake bij 500 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners per veertien dagen, gevaarlijke virusvarianten of onvoldoende surveillance. Door vaccinaties en minder besmettingen zullen er volgens De Jonge veel minder van dit soort gebieden overblijven, zeker in Europa.

Het nabelteam begint volgens De Jonge met ongeveer 1500 telefoongesprekken per week. "Stel dat bij inwerkingtreden van de wet van de eerder genoemde 250.000 inreizigers per week nog 5 procent quarantaineplichtig is, dan wordt ongeveer één op de acht inreizigers nagebeld." Alles wordt geregistreerd en doorgegeven aan de gemeenten, die de thuisblijvers kunnen controleren. De capaciteit van het controleteam kan worden opgeschaald, aldus de minister.

Meer uit Politiek

Deel Kamer twijfelt over haalbaarheid woningbouwplannen minister

DEN HAAG (ANP) - Een deel van de Kamer, waaronder coalitiepartijen CDA en ChristenUnie, heeft twijfels over de haalbaarheid van de volkshuisvestingsplannen van minister Hugo de Jonge. Personeelstekort, gebrek aan bouwgrond, een tekort aan bouwmaterialen en de stikstofproblemen kunnen ertoe leiden dat de voorgenomen bouw van 900.000 woningen eind 2030 niet wordt gehaald, stellen verschillende fracties.

21 uur geleden
Kabinet trekt nog eens 140 miljoen uit voor ventilatie scholen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt nog eens 140 miljoen euro uit voor scholen om hun ventilatie op orde te krijgen, schrijft onderwijsminister Dennis Wiersma in een brief aan de Tweede Kamer. Het geld is bedoeld voor de "meest urgente ventilatiesituatie" op scholen. In totaal betaalt het Rijk 60 procent van de totale kosten die scholen maken.

22 uur geleden
Kamer wil verbod op gokken in games met 'loot boxes'

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil kijken of zogenoemde 'loot boxes' oftewel schatkistjes in computerspellen verboden kunnen worden. Deze boxes zijn een soort pakketjes die je kunt kopen zonder dat je als speler van tevoren de inhoud kent. Dat is een vorm van gokken en manipulatie door de ontwikkelaars van de spellen, vindt het parlement.

23 uur geleden
Advocaat Ficq: bij boerenprotesten wordt met twee maten gemeten

AMSTERDAM (ANP) - Bij demonstraties van klimaatactivisten wordt veel sneller ingegrepen door de politie dan bij de boerenprotesten, zegt strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq. "De politie arresteert klimaatactivisten al als er vreedzaam gedemonstreerd wordt", zegt de advocaat, onder meer bekend van de rechtszaak tegen Tata Steel. "De boeren worden veel langer met rust gelaten."

1 dag geleden
Nederland biedt mijnenvegers aan voor graanexport over Zwarte Zee

MADRID (ANP) - Nederland heeft mijnenvegers aangeboden om de weg vrij te maken voor graanschepen uit Oekraïne. "Als wij een rol kunnen spelen dan zijn we daartoe graag bereid", zegt defensieminister Kajsa Ollongren op de NAVO-top in Madrid.

1 dag geleden
Dijkgraaf: verhoging collegegeld kan wellicht veel geleidelijker

DEN HAAG (ANP) - Het collegegeld gaat volgend jaar omhoog, maar wellicht minder sterk dan tot nu toe dreigt te gebeuren. Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) heeft in de Tweede Kamer gezegd dat hij onderzoekt of de berekening aangepast kan worden. Dat zou volgend jaar zo'n 150 euro kunnen schelen.

1 dag geleden
Vijlbrief als politicus én oud-ambtenaar gehoord over gaswinning

DEN HAAG (ANP) - De parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar de gaswinning in Groningen, verhoort dit najaar ook staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw). Dat kondigde de bewindsman zelf aan in een commissiedebat in de Tweede Kamer.

1 dag geleden