Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Groot deel oppositie laat verkiezingsprogramma niet doorrekenen

Groot deel oppositie laat verkiezingsprogramma niet doorrekenen

DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de oppositie heeft bedankt voor het aanbod van het Centraal Planbureau (CPB) om hun verkiezingsprogramma door te rekenen. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP. Er klinkt veel kritiek op de rekenmodellen van het planbureau. Die zouden geen recht doen aan de gevolgen van plannen die niet te meten zijn. Anderen vinden dat het voor een kleine partij te veel moeite kost om de benodigde informatie te verstrekken.

De PVV heeft nog niet op vragen gereageerd, maar heeft haar programma de afgelopen jaren niet laten doorrekenen. Kiest de partij daar nu weer voor, dan doet in zetels ruim de helft van de huidige oppositie niet mee aan de berekeningen. Samenwerkende partijen PvdA en GroenLinks doen wel mee, evenals SGP, Volt en JA21.

De coalitiepartijen laten hun programma's voor zover bekend wel doorrekenen. D66 heeft nog niet op vragen gereageerd, maar doet doorgaans mee. Partijen konden zich tot uiterlijk woensdag melden bij het CPB.

Te kortzichtig

De Partij voor de Dieren vindt de doorrekening van het planbureau te kortzichtig en ziet hier weer vanaf. De sommen zouden te gericht zijn op economische groei en de belangen van Nederlanders. De gevolgen voor bijvoorbeeld andere landen en de biodiversiteit komen niet aan bod, zegt een woordvoerder.

Het programma van de SP wordt ook niet doorgerekend, liet de partij eerder weten. Volgens lijsttrekker Lilian Marijnissen wordt de menselijke maat over het hoofd gezien in de rekensommen. Ook houdt het CPB er volgens de partij onvoldoende rekening mee dat het veel bureaucratie scheelt als er een einde komt aan concurrentie in de zorg, zoals de SP wil.

Te veel tijd

Wybren van Haga, die de verkiezingen in gaat met BVNL, vindt de doorrekeningen "verspilde tijd, geld en moeite". "Wij geloven niet dat als wij komen met een voorstel voor lagere belastingen voor ondernemers, een kleinere overheid of een asielstop, dat de meeropbrengsten voor de samenleving goed worden berekend door het CPB", laat hij weten.

De modellen van het CPB zijn gericht op de "procentpunten achter de komma van de al bestaande richting", vindt een woordvoerder van Forum voor Democratie (FVD). "Het moet gaan om de ideeën en de richting voor Nederland."

DENK doet niet mee omdat de kleine fractie daar te veel tijd aan kwijt zou zijn. BBB draagt vergelijkbare redenen aan om af te zien van deelname. De SGP vindt dat ook een probleem, maar wil proberen om een beknopt programma te laten doorrekenen.

Meer uit Politiek

Stichting van Laurentien mag door met toeslagenmethode

DEN HAAG (ANP) - De Stichting (Gelijk)waardig Herstel, opgericht door prinses Laurentien, mag door met het helpen van mensen die getroffen zijn door het schandaal rond de kinderopvangtoeslag. Zij heeft een akkoord gesloten met het ministerie van Financiën over de voorwaarden waaronder dat kan, meldt staatssecretaris Nora Achahbar (Toeslagen) in een brief aan de Tweede Kamer.

22 uur geleden
Dit jaar slechts 'accentverschillen' in viering van Prinsjesdag

DEN HAAG (ANP) - Dit jaar zal Prinsjesdag grotendeels doorgaan in de oude vorm, bevestigt een woordvoerder van de Eerste Kamer na berichtgeving door de NOS. Wel zijn er enkele "accentverschillen", zoals een speciaal lesprogramma door ProDemos voor scholieren.

1 dag geleden
VVD wil dat ook kabinet wegblijft bij EU-vergaderingen Hongarije

DEN HAAG (ANP) - De VVD steunt de Europese Commissie, die voorlopig alleen ambtenaren stuurt naar informele vergaderingen die Hongarije als huidig EU-voorzitter organiseert. De regeringspartij wil van premier Dick Schoof en buitenlandminister Caspar Veldkamp weten waarom Nederland zich daar niet bij aansluit.

1 dag geleden
Premier Schoof: boycot Hongaarse EU-vergadering per keer bekijken

LUXEMBURG (ANP) - De Nederlandse premier Dick Schoof wil per gelegenheid bekijken of Nederland EU-vergaderingen gaat boycotten die Hongarije organiseert.

1 dag geleden
Minister Heinen van Financiën in Brussel: Nederland blijft streng

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Nederlandse regering blijft in Brussel op begrotingsdiscipline hameren. Dat heeft minister Eelco Heinen van Financiën in Brussel gezegd.

1 dag geleden
NSC-Kamerlid Hertzberger: 'groot ongemak' bij coalitie met PVV

DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger voelt "groot ongemak" bij de samenwerking met de PVV, schrijft ze op LinkedIn. Ze zegt daarbij ook dat ze niet de enige is in haar partij die hier zo over denkt. Ze verdedigt de keuze om met de partij van Geert Wilders in een coalitie te stappen. Maar meteen in de eerste week van het nieuwe kabinet waren volgens Hertzberger ook de "lelijke kanten van deze samenwerking" te zien.

1 dag geleden
Kamerleden pleiten voor noodvisums voor journalisten Moscow Times

DEN HAAG (ANP) - De journalisten van de Moscow Times moeten noodvisums krijgen nu de kritische onlinekrant als "ongewenste organisatie" is aangemerkt door de Russische autoriteiten, vinden Kamerleden van D66, VVD, CDA, SP, PvdD en Volt. Zij hebben hier Kamervragen over gesteld aan de ministers Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en Marjolein Faber (Asiel en Migratie).

1 dag geleden