
Groot deel oppositie laat verkiezingsprogramma niet doorrekenen
DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de oppositie heeft bedankt voor het aanbod van het Centraal Planbureau (CPB) om hun verkiezingsprogramma door te rekenen. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP. Er klinkt veel kritiek op de rekenmodellen van het planbureau. Die zouden geen recht doen aan de gevolgen van plannen die niet te meten zijn. Anderen vinden dat het voor een kleine partij te veel moeite kost om de benodigde informatie te verstrekken.
De PVV heeft nog niet op vragen gereageerd, maar heeft haar programma de afgelopen jaren niet laten doorrekenen. Kiest de partij daar nu weer voor, dan doet in zetels ruim de helft van de huidige oppositie niet mee aan de berekeningen. Samenwerkende partijen PvdA en GroenLinks doen wel mee, evenals SGP, Volt en JA21.
De coalitiepartijen laten hun programma's voor zover bekend wel doorrekenen. D66 heeft nog niet op vragen gereageerd, maar doet doorgaans mee. Partijen konden zich tot uiterlijk woensdag melden bij het CPB.
Te kortzichtig
De Partij voor de Dieren vindt de doorrekening van het planbureau te kortzichtig en ziet hier weer vanaf. De sommen zouden te gericht zijn op economische groei en de belangen van Nederlanders. De gevolgen voor bijvoorbeeld andere landen en de biodiversiteit komen niet aan bod, zegt een woordvoerder.
Het programma van de SP wordt ook niet doorgerekend, liet de partij eerder weten. Volgens lijsttrekker Lilian Marijnissen wordt de menselijke maat over het hoofd gezien in de rekensommen. Ook houdt het CPB er volgens de partij onvoldoende rekening mee dat het veel bureaucratie scheelt als er een einde komt aan concurrentie in de zorg, zoals de SP wil.
Te veel tijd
Wybren van Haga, die de verkiezingen in gaat met BVNL, vindt de doorrekeningen "verspilde tijd, geld en moeite". "Wij geloven niet dat als wij komen met een voorstel voor lagere belastingen voor ondernemers, een kleinere overheid of een asielstop, dat de meeropbrengsten voor de samenleving goed worden berekend door het CPB", laat hij weten.
De modellen van het CPB zijn gericht op de "procentpunten achter de komma van de al bestaande richting", vindt een woordvoerder van Forum voor Democratie (FVD). "Het moet gaan om de ideeën en de richting voor Nederland."
DENK doet niet mee omdat de kleine fractie daar te veel tijd aan kwijt zou zijn. BBB draagt vergelijkbare redenen aan om af te zien van deelname. De SGP vindt dat ook een probleem, maar wil proberen om een beknopt programma te laten doorrekenen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar de kans is vrij groot dat een meerderheid het verzoek gaat steunen.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat het kabinet een staatscommissie instelt die grondig gaat onderzoeken hoe het is gesteld met uithuisplaatsingen van kinderen vanwege problemen in de gezinnen. Daarbij moet de commissie zich onder meer richten op de praktijk van drang en dwang die vanuit de overheid wordt toegepast in de jeugdzorg. Ook de rol van onder meer scholen, rechtbanken, familie en de omgeving daarin moet worden bekeken.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam noemt het "hoogstwaarschijnlijk" dat bij een volgende voetbalwedstrijd in de hoofdstad tegen de Israëlische club Maccabi Tel Aviv er geen supporters welkom zijn. Ze zei dat in een debat met de gemeenteraad over het onderzoek van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) naar het geweld rondom de voetbalwedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv in de nacht van 7 op 8 november vorig jaar.
12 uur geleden