Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Groot deel oppositie laat verkiezingsprogramma niet doorrekenen

Groot deel oppositie laat verkiezingsprogramma niet doorrekenen

DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de oppositie heeft bedankt voor het aanbod van het Centraal Planbureau (CPB) om hun verkiezingsprogramma door te rekenen. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP. Er klinkt veel kritiek op de rekenmodellen van het planbureau. Die zouden geen recht doen aan de gevolgen van plannen die niet te meten zijn. Anderen vinden dat het voor een kleine partij te veel moeite kost om de benodigde informatie te verstrekken.

De PVV heeft nog niet op vragen gereageerd, maar heeft haar programma de afgelopen jaren niet laten doorrekenen. Kiest de partij daar nu weer voor, dan doet in zetels ruim de helft van de huidige oppositie niet mee aan de berekeningen. Samenwerkende partijen PvdA en GroenLinks doen wel mee, evenals SGP, Volt en JA21.

De coalitiepartijen laten hun programma's voor zover bekend wel doorrekenen. D66 heeft nog niet op vragen gereageerd, maar doet doorgaans mee. Partijen konden zich tot uiterlijk woensdag melden bij het CPB.

Te kortzichtig

De Partij voor de Dieren vindt de doorrekening van het planbureau te kortzichtig en ziet hier weer vanaf. De sommen zouden te gericht zijn op economische groei en de belangen van Nederlanders. De gevolgen voor bijvoorbeeld andere landen en de biodiversiteit komen niet aan bod, zegt een woordvoerder.

Het programma van de SP wordt ook niet doorgerekend, liet de partij eerder weten. Volgens lijsttrekker Lilian Marijnissen wordt de menselijke maat over het hoofd gezien in de rekensommen. Ook houdt het CPB er volgens de partij onvoldoende rekening mee dat het veel bureaucratie scheelt als er een einde komt aan concurrentie in de zorg, zoals de SP wil.

Te veel tijd

Wybren van Haga, die de verkiezingen in gaat met BVNL, vindt de doorrekeningen "verspilde tijd, geld en moeite". "Wij geloven niet dat als wij komen met een voorstel voor lagere belastingen voor ondernemers, een kleinere overheid of een asielstop, dat de meeropbrengsten voor de samenleving goed worden berekend door het CPB", laat hij weten.

De modellen van het CPB zijn gericht op de "procentpunten achter de komma van de al bestaande richting", vindt een woordvoerder van Forum voor Democratie (FVD). "Het moet gaan om de ideeën en de richting voor Nederland."

DENK doet niet mee omdat de kleine fractie daar te veel tijd aan kwijt zou zijn. BBB draagt vergelijkbare redenen aan om af te zien van deelname. De SGP vindt dat ook een probleem, maar wil proberen om een beknopt programma te laten doorrekenen.

Meer uit Politiek

Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

1 dag geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

1 dag geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

2 dagen geleden
Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

3 dagen geleden
Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

4 dagen geleden
Kabinet geeft voorlopig geen geld aan de UNRWA

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal voorlopig geen geld geven aan de UNRWA. In de toekomst kan de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnen daar wel weer voor in aanmerking komen, maar dan zal wel eerst gekeken worden of ze de aanbevelingen heeft opgevolgd die een recent onderzoek onder leiding van de Franse oud-minister Colonna heeft gedaan, schrijft demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer.

4 dagen geleden
Lijsttrekkers EU-parlement tegen harde datum toetreding Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Oekraïne moet perspectief hebben om toe te treden tot de Europese Unie, maar daar moet vooraf geen datum aan worden vastgeplakt, zoals 2034. Het land moet eerst aan alle gestelde voorwaarden voldoen, vinden vijf van de zes Nederlandse lijsttrekkers die vrijdag aan het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen meededen. De SP is tegen verdere uitbreiding van de EU.

4 dagen geleden