Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Groot deel onderwijspersoneel vreest coronabesmetting

Groot deel onderwijspersoneel vreest coronabesmetting

UTRECHT (ANP) - Bijna 90 procent van het personeel in het voortgezet onderwijs maakt zich zorgen om besmet te raken met het coronavirus, of iemand anders op school te besmetten. Dat is een heel ander beeld dan bij de gedeeltelijke openstelling van het voortgezet onderwijs in juni, toen nog 50 procent bezorgd was. Dat meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb) na een enquête onder zo'n 3000 werknemers uit de sector.

De grootste zorgen leven onder leraren en andere medewerkers die zelf in een risicogroep vallen, of die samenleven met iemand uit de risicogroep. Het coronavirus is bijvoorbeeld gevaarlijker voor mensen met een chronische aandoening, zoals hart- en vaatziekten, diabetes of longaandoeningen. Leraren die zichzelf tot de risicogroep rekenen en ook nog samenwonen met iemand die een verhoogd risico loopt, maken zich vrijwel allemaal zorgen. Bijna 60 procent maakt zich "veel zorgen", de anderen enigszins.

In de enquête zegt driekwart van de leraren en ondersteuners (74 procent) dat het niet lukt om 1,5 meter bij leerlingen vandaan te blijven. Een kwart zegt dat het redelijk gaat en slechts 1 procent vindt dat het goed lukt. In het voortgezet speciaal onderwijs is afstand houden nog lastiger: bij 81 procent lukt dat niet, 19 procent zegt: redelijk.

Toenemende zorgen

In juni moesten leerlingen nog onderling 1,5 meter afstand houden, waardoor op veel scholen maar een derde van de leerlingen tegelijk aanwezig was. "Nu de school weer wordt bevolkt door honderden en soms zelfs duizenden leerlingen, nemen de zorgen onder het personeel toe", aldus de onderwijsbond.

Ruim 2500 medewerkers in het voortgezet en het speciaal voortgezet onderwijs in de regio’s noord en zuid vulden afgelopen week de vragenlijsten in. De scholen in die twee regio’s waren toen al open, regio midden is sinds deze week weer aan de slag.

Extra maatregelen

Volgens de AOb staat de grote meerderheid (86 procent) van de leraren die tot een risicogroep behoren ondanks de risico's weer voor de klas. "Daar mag meer aandacht en waardering voor zijn", vindt bestuurder Henrik de Moel.

Van de respondenten zegt 41 procent dat leerlingen zich niet aan de hygiënevoorschriften houden. Veel scholen hebben wel extra maatregelen genomen. Zo geeft 6 procent aan dat op hun school leerlingen mondkapjes moeten dragen. Zogeheten spatschermen of schermpjes die het gezicht bedekken komen vaker voor, net als een mondkapjesplicht op de gang tijdens wisselingen van lokalen.

Een ander punt van zorg blijft de ventilatie. Daarover is inmiddels 80 procent van de medewerkers geïnformeerd door het bestuur. Van de groep die al weet hoe het zit, zegt 69 procent dat de ventilatie voldoet aan de eisen.

Meer uit Binnenland

Journalistieke prijzen voor artikelen over gaswinning Groningen

AMSTERDAM (ANP) - De Loep 2022, prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek, gaat naar de artikelen van NRC en Dagblad van het Noorden (DVHN) over de gaswinning in Groningen en de parlementaire enquête. De producties hebben in de categorie Controlerende onderzoeksjournalistiek gewonnen. Alle winnaars van de Loep 2022 zijn vrijdag op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek bekendgemaakt.

1 uur geleden
Voorzitter Geel legt functie mensenrechtencollege tijdelijk neer

DEN HAAG (ANP) - Jacobine Geel legt haar functie als voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens (CvRM) tijdelijk neer. Ze doet dat, schrijft ze in een brief aan collega's, omdat ze ze ziek is geworden van de situatie die is ontstaan na een melding van intimidatie, discriminatie en vriendjespolitiek over haar. Ze ervaart de situatie als onveilig.

2 uur geleden
Weer hoogst mogelijke celstraf geëist tegen Martien R.

DEN BOSCH (ANP) - Tegen de vermeende drugs- en wapenhandelaar Martien R. uit Oss is vrijdag in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch opnieuw zestien jaar cel geëist. Een hogere straf is voor de feiten waarvan hij is verdacht niet mogelijk.

4 uur geleden
Cordaid opent Giro 667 voor slachtoffers damdoorbraak Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Hulporganisatie Cordaid heeft vrijdag het gironummer 667 geopend om geld in te zamelen voor slachtoffers van de damdoorbraak in Oekraïne. In het zuiden van het land is dinsdag de Kachovka-dam in de rivier Dnipro doorgebroken waardoor er duizenden mensen zijn geëvacueerd. Ook zijn er meerdere doden.

6 uur geleden
Limburgse Arcen noteert eerste lokale tropische dag van het jaar

HOUTEN (ANP) - Voor het eerst dit jaar is de temperatuur ergens in Nederland boven de 30 graden uitgekomen. In het Limburgse Arcen ging het kwik om 15.30 uur naar 30,5 graden. Daarmee is sprake van de eerste lokale tropische dag, meldt Weeronline.

7 uur geleden
Hoogste alarmfase risico natuurbrand nu ook in Noord-Nederland

GRONINGEN (ANP) - De hoogste alarmfase voor het risico op een natuurbrand geldt vanaf dit weekeinde ook voor Groningen, Drenthe en Friesland. Tot nu toe was het in de drie noordelijke provincies nog nat genoeg, maar de brandweer constateert dat het steeds droger wordt en dat het bovendien flink waait, waardoor extra alertheid nodig is. De hoogste alarmfase gold al sinds het midden van de week voor de rest van Nederland.

8 uur geleden
Tankstations eind deze maand 'bomvol' door accijnsverhoging

HOOGEVEEN (ANP) - Pomphouders rekenen op grote drukte de laatste dagen van deze maand. Dan zijn de laatste kansen om te tanken tegen de huidige tarieven, voordat op 1 juli de accijns op benzine en diesel weer omhooggaat. Tankstations zorgen volgens Belangenvereniging Tankstations (BETA) dat de brandstofpompen "bom- en bomvol" zitten om de koopjesjagers aan te kunnen.

9 uur geleden