Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Groot deel Kamer twijfelt over internationaal pandemieverdrag

Groot deel Kamer twijfelt over internationaal pandemieverdrag

DEN HAAG (ANP) - PVV, NSC en BBB willen dat het kabinet bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om uitstel vraagt van een stemming over internationale afspraken als er opnieuw een pandemie uitbreekt. Ruim 190 landen zijn daar twee jaar over aan het onderhandelen, binnen de WHO. De drie fracties, die samen met de VVD praten over de vorming van een nieuw kabinet, vinden dat het te vroeg is om er over te stemmen. Als er geen uitstel komt, moet Nederland tegenstemmen, vinden de drie fracties.

Een motie van die strekking werd in een Kamerdebat over het WHO-verdrag door BBB-Kamerlid Mona Keijzer ingediend. Demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) ontraadde de motie.

Tot op de dag van vandaag wordt er over de tekst van het verdrag onderhandeld, zei Keijzer. Daarnaast zijn er ruim driehonderd wijzigingsvoorstellen door de verschillende lidstaten ingediend, waarover nog moet worden gestemd. Het is daarom onverantwoord om dat verdrag er in een paar weken "doorheen te jassen", zei Keijzer. De drie fracties vinden dat het kabinet meer tijd moet nemen om het definitieve verdrag goed te kunnen bestuderen, te beoordelen en een standpunt te bepalen.

Verplicht

Volgens Dijkstra is er voldoende tijd geweest om te onderhandelen. Die onderhandelingen zijn weliswaar nog niet afgerond, maar gaan nu over details en niet meer over de hoofdlijnen. Als het pandemieverdrag door de WHO-lidstaten wordt aangenomen, moet dit door alle nationale parlementen worden goedgekeurd. De Tweede en Eerste Kamer krijgen voldoende mogelijkheden om zich over het verdrag te buigen, en kunnen het verdrag aannemen of verwerpen, benadrukte Dijkstra.

BBB, PVV en NSC zijn ook bang dat Nederland zijn zeggenschap verliest over de aanpak bij een eventuele pandemie. Onder meer BBB en PVV vrezen dat Nederland straks via de WHO wordt verplicht tot het nemen van maatregelen die Nederland niet wil. Ook de SGP is daar huiverig voor.

Geen bevoegdheid

PVV-Kamerlid Fleur Agema refereerde daarbij aan het coronatoegangsbewijs tijdens de coronacrisis. Als je dat had, mocht je wel de horeca in. Zonder bewijs dat je een coronavaccinatie had gehad of een negatieve test werd de toegang geweigerd.

Volgens Dijkstra zal Nederland zijn soevereiniteit niet verliezen. In het verdrag staat expliciet dat Nederland geen enkele bevoegdheid aan de WHO overdraagt. Als de WHO adviseert maatregelen te nemen, is het aan de nationale overheid om daar invulling aan te geven.

Meer uit Politiek

Minister Veldkamp stelt Jordanië gerust na rel over tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) heeft tegenover zijn Jordaanse collega benadrukt dat het Nederland nog steeds achter de tweestatenoplossing staat, waarbij een veilig Israël en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan. Hij hoopt zo een diplomatieke rel met het bevriende land snel de kop in te drukken.

42 minuten geleden
Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

6 uur geleden
Europese Commissie: EU-landen moeten internet beter beveiligen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft geen last van de wereldwijde internetstoring, zegt een woordvoerder tegen het ANP. Het is wel van "cruciaal belang" dat de EU-lidstaten hun internetbeveiligingscapaciteit vergroten. Ook vindt de Commissie dat de EU-landen hun inwoners bewuster moeten maken van het belang van internetbeveiliging.

8 uur geleden
Veldkamp belt collega Jordanië na diplomatieke rel om tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp belt later vrijdag met zijn Jordaanse evenknie naar aanleiding van een tweet van PVV-leider Geert Wilders. Dat zei de minister in het NOS Radio 1 Journaal.

9 uur geleden
BuZa heeft last van storing, geen hinder bij andere ministeries

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft last van de wereldwijde computerstoring, bevestigt een woordvoerster na een rondgang door het ANP. Waar het departement precies last van heeft, kon ze nog niet zeggen.

10 uur geleden
Diverse Europese landen willen migratiedeal zoals met Albanië

WOODSTOCK (ANP) - Verschillende Europese landen voelen voor vergelijkbare migratie-overeenkomsten zoals Italië die heeft gesloten met Albanië. Premier Dick Schoof zei na afloop van de top van de Europese Politieke Gemeenschap dat het hem op de top was opgevallen dat ook Albanië duidelijk had aangegeven deze constructie te willen.

21 uur geleden
Premier Schoof had 'leuk gesprekje' met koning Charles

WOODSTOCK (ANP) - Premier Dick Schoof heeft op een top van Europese staatshoofden en regeringsleiders op het Engelse landgoed Blenheim een "leuk gesprekje" gevoerd met koning Charles.

1 dag geleden