
Groot deel Kamer twijfelt over internationaal pandemieverdrag
DEN HAAG (ANP) - PVV, NSC en BBB willen dat het kabinet bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om uitstel vraagt van een stemming over internationale afspraken als er opnieuw een pandemie uitbreekt. Ruim 190 landen zijn daar twee jaar over aan het onderhandelen, binnen de WHO. De drie fracties, die samen met de VVD praten over de vorming van een nieuw kabinet, vinden dat het te vroeg is om er over te stemmen. Als er geen uitstel komt, moet Nederland tegenstemmen, vinden de drie fracties.
Een motie van die strekking werd in een Kamerdebat over het WHO-verdrag door BBB-Kamerlid Mona Keijzer ingediend. Demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) ontraadde de motie.
Tot op de dag van vandaag wordt er over de tekst van het verdrag onderhandeld, zei Keijzer. Daarnaast zijn er ruim driehonderd wijzigingsvoorstellen door de verschillende lidstaten ingediend, waarover nog moet worden gestemd. Het is daarom onverantwoord om dat verdrag er in een paar weken "doorheen te jassen", zei Keijzer. De drie fracties vinden dat het kabinet meer tijd moet nemen om het definitieve verdrag goed te kunnen bestuderen, te beoordelen en een standpunt te bepalen.
Verplicht
Volgens Dijkstra is er voldoende tijd geweest om te onderhandelen. Die onderhandelingen zijn weliswaar nog niet afgerond, maar gaan nu over details en niet meer over de hoofdlijnen. Als het pandemieverdrag door de WHO-lidstaten wordt aangenomen, moet dit door alle nationale parlementen worden goedgekeurd. De Tweede en Eerste Kamer krijgen voldoende mogelijkheden om zich over het verdrag te buigen, en kunnen het verdrag aannemen of verwerpen, benadrukte Dijkstra.
BBB, PVV en NSC zijn ook bang dat Nederland zijn zeggenschap verliest over de aanpak bij een eventuele pandemie. Onder meer BBB en PVV vrezen dat Nederland straks via de WHO wordt verplicht tot het nemen van maatregelen die Nederland niet wil. Ook de SGP is daar huiverig voor.
Geen bevoegdheid
PVV-Kamerlid Fleur Agema refereerde daarbij aan het coronatoegangsbewijs tijdens de coronacrisis. Als je dat had, mocht je wel de horeca in. Zonder bewijs dat je een coronavaccinatie had gehad of een negatieve test werd de toegang geweigerd.
Volgens Dijkstra zal Nederland zijn soevereiniteit niet verliezen. In het verdrag staat expliciet dat Nederland geen enkele bevoegdheid aan de WHO overdraagt. Als de WHO adviseert maatregelen te nemen, is het aan de nationale overheid om daar invulling aan te geven.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar de kans is vrij groot dat een meerderheid het verzoek gaat steunen.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat het kabinet een staatscommissie instelt die grondig gaat onderzoeken hoe het is gesteld met uithuisplaatsingen van kinderen vanwege problemen in de gezinnen. Daarbij moet de commissie zich onder meer richten op de praktijk van drang en dwang die vanuit de overheid wordt toegepast in de jeugdzorg. Ook de rol van onder meer scholen, rechtbanken, familie en de omgeving daarin moet worden bekeken.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam noemt het "hoogstwaarschijnlijk" dat bij een volgende voetbalwedstrijd in de hoofdstad tegen de Israëlische club Maccabi Tel Aviv er geen supporters welkom zijn. Ze zei dat in een debat met de gemeenteraad over het onderzoek van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) naar het geweld rondom de voetbalwedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv in de nacht van 7 op 8 november vorig jaar.
11 uur geleden