Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Groot deel jongeren in horeca na 1 jaar crisis nog zonder werk

Groot deel jongeren in horeca na 1 jaar crisis nog zonder werk

DEN HAAG (ANP) - De coronapandemie heeft er in het eerste jaar van de crisis voor gezorgd dat met name jongeren die in de horeca actief waren zonder baan bij een werkgever kwamen te zitten. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zat een derde van de jongeren die aan het begin van de crisis nog een baan had in de sector, krap een jaar later zonder werk.

Voor de crisis waren er 395.000 werknemers in de horeca. Daarvan waren er 203.000 jonger dan 25 jaar. In verreweg de meeste gevallen ging het om flexwerkers. Een jaar later was het totale aantal werknemers in de sector met circa 100.000 geslonken tot 289.000.

Van de 203.000 jongeren die aan het begin van de crisis in de horeca werkten, hadden er 61.000 een jaar later geen baan bij een werkgever meer. Van de mensen die noodgedwongen uitstroomden had 94 procent een flexibel arbeidscontract.

Bij veel van de jongeren in de horeca betreft het een bijbaan naast de studie of school. 139.000 jongeren stonden zowel in januari 2020 als in december 2020 ingeschreven bij een onderwijsinstelling. Een derde van deze groep zat een jaar nadat de crisis uitbrak zonder werk. Voor ruim de helft van de studenten en scholieren die zonder werk kwamen te zitten, betekende dit direct ook dat ze zonder inkomen zaten een jaar later. Van de jongeren die hun baan kwijtraakten maar niet ingeschreven stonden op een school of universiteit, had 29 procent in december 2020 een uitkering.

Het CBS merkt op dat er al heel veel studies en analyses zijn gemaakt over de arbeidsmarkt in coronatijd. Volgens het statistiekbureau is er nog niet zo specifiek ingegaan op de situatie in de horeca. Overigens geven de cijfers geen uitsluitsel over zelfstandigen en uitzendkrachten.

Meer uit Financieel

Kort geding luchtvaart tegen Staat moet krimp Schiphol voorkomen

HAARLEM (ANP) - De Staat moet dinsdag in de rechtbank in Haarlem uitleg geven over de voorgenomen krimp van luchthaven Schiphol. De luchtvaartbranche heeft een kort geding aangespannen om het plan van tafel te vegen om het aantal vluchten per jaar te verlagen van 500.000 naar 460.000. KLM Groep is initiatiefnemer van het kort geding.

3 uur geleden
Aanvragen tegemoetkoming van energiekosten bedrijven van start

DEN HAAG (ANP) - Ondernemers kunnen vanaf dinsdag een aanvraag indienen bij de overheid voor een tegemoetkoming in de hoge energiekosten. Het loket voor de zogenaamde TEK-regeling gaat om 09.00 uur open voor bedrijven die minimaal 7 procent van de omzet kwijt waren aan energiekosten. Aanvragen kunnen met terugwerkende kracht vanaf 1 november worden ingediend.

3 uur geleden
Bureau begint massaclaim tegen energieleveranciers

AMSTERDAM (ANP) - GoBaxter, naar eigen zeggen een bureau voor consumentenbescherming, begint een massaclaim tegen meer dan tien energiemaatschappijen waaronder Vattenfall, Eneco, Essent, Greenchoice en Budget Energie. Volgens GoBaxter is de aanleiding de rechtszaak die Vattenfall recent verloor van een klant die het niet eens was met een tussentijdse verhoging van het energietarief. De campagne voor aanmelding van deelnemers aan de claim begint dinsdag.

6 uur geleden
Vakbond: Britse oliewerkers boorplatformen Noordzee gaan staken

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Britse werknemers op olie- en gasboorplatformen in de Noordzee gaan staken voor meer loon en betere arbeidsvoorwaarden. Dat maakte de vakbond Unite bekend. Volgens de bond zullen ongeveer 1400 leden meedoen aan de acties die plaatsvinden tussen maart en juni. Exacte data werden niet gemeld.

8 uur geleden
Wall Street omhoog door afnemende onrust bankensector

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met winst gesloten, in navolging van de plussen in Europa eerder op de dag. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de overname van het noodlijdende Credit Suisse door de grotere Zwitserse rivaal UBS op zondag. Daardoor nam de onrust in de bankensector wat af. Wel kreeg First Republic Bank weer rake klappen nadat kredietbeoordelaar S&P Global voor de tweede keer in een week tijd de kredietrating van de Californische bank had verlaagd.

9 uur geleden
Protest bij hoofdkantoor Credit Suisse Zürich na redding door UBS

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - Ongeveer tweehonderd demonstranten protesteerden maandagavond bij het hoofdkantoor van de Zwitserse bank Credit Suisse in Zürich vanwege de redding van de noodlijdende bank door de grotere Zwitserse rivaal UBS. Er werden onder meer eieren gegooid naar het hoofdkantoor van Credit Suisse aan de Paradeplatz in het centrum van Zürich. Ook werden leuzen geroepen als "revolutie" en "eet de rijken".

9 uur geleden
Winst voor Amsterdamse AEX-index na redding Credit Suisse

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag na een grillige handelsdag met winst gesloten. Ook elders in Europa waren de koersenborden groen gekleurd. De rust rond de bankensector leek weer enigszins terug te keren op de financiële markten na de overname van het noodlijdende Credit Suisse door de grotere Zwitserse rivaal UBS op zondag.

12 uur geleden