Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Groot-Brittannië wil uitstoot broeikasgassen sterk terugdringen

Groot-Brittannië wil uitstoot broeikasgassen sterk terugdringen

LONDEN (ANP) - Groot-Brittannië wil de uitstoot van broeikasgassen dit decennium met meer dan twee derde verminderen. Volgens de Britse regering gaat het om de snelste reductie van alle grote economieën. Doel is de uitstoot tegen 2030 met 68 procent te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990. In 2050 moet het land koolstofneutraal zijn.

Het Verenigd Koninkrijk (VK) bereidt zich voor om mede-gastheer te zijn tijdens een klimaattop die op 12 december wordt gehouden. "Vandaag nemen we het voortouw met een ambitieuze nieuwe doelstelling om onze uitstoot tegen 2030 te verminderen, sneller dan welke grote economie dan ook", zei de Britse premier Boris Johnson in een verklaring.

"Maar dit is een wereldwijde inspanning, en daarom dringt het VK er bij wereldleiders op aan om als onderdeel van de klimaattop van volgende week hun eigen ambitieuze plannen naar voren te brengen om de uitstoot te verminderen en netto nul-doelen vast te stellen", aldus de minister-president.

Johnson onthulde vorige maand plannen voor "een groene industriële revolutie" die 250.000 banen zal creëren en ondersteunen. Het plan bevat een verbod op de verkoop van nieuwe auto's op benzine en diesel, verviervoudiging van offshore windenergie en opschaling van de waterstofproductiecapaciteit, allemaal binnen het decennium.

Meer uit Buitenland

VN-missie MINUSMA vertrekt na 10 jaar uit Mali

BAMAKO (ANP/AFP/RTR) - De VN-missie MINUSMA in Mali is na tien jaar officieel beëindigd. Op het hoofdkwartier bij het vliegveld Bamako is de VN-vlag gestreken. Op het beëindigen van de missie was aangedrongen door de militaire machthebbers in Mali.

24 minuten geleden
Russische kiescommissie bevestigt verkiezingen in bezet Oekraïne

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische kiesraad heeft bevestigd dat de presidentsverkiezingen in maart ook worden gehouden in de vier Oekraïense regio's die Rusland vorig jaar eenzijdig heeft geannexeerd, Cherson, Donetsk, Loehansk en Zaporizja. Dat was na de Russische inval van februari 2022 in het buurland.

27 minuten geleden
EU-ombudsman bekritiseert fraudeaanpak Europarlement na Qatargate

BRUSSEL (ANP) - De Europese Ombudsman is kritisch over antifraudemaatregelen bij het Europees Parlement. Het Europarlement heeft weliswaar de ethische regels aangescherpt na het omkoopschandaal vorig jaar waarbij Europarlementariërs geld ontvingen van Qatar en Marokko. Maar de ombudsman vindt het onduidelijk hoe die nieuwe maatregelen worden gecontroleerd.

1 uur geleden
Britse premier onder vuur van partijgenoten over migratieplan

LONDEN (ANP) - Conservatieve parlementariërs klagen steen en been dat hun premier Rishi Sunak niet in staat lijkt illegale migratie te stoppen. Ze vinden zijn voornaamste plan om dat te doen in samenwerking met Rwanda ook ontoereikend. Dinsdag komt het Lagerhuis bijeen om over Sunaks inmiddels aangepaste plan te debatteren en te stemmen.

1 uur geleden
Onvermurwbaar Hongarije jaagt EU-landen schrik aan

BRUSSEL (ANP) - EU-landen maken zich zorgen over het verzet van Hongarije tegen hulp aan Oekraïne en de volgende stap voor dat land naar EU-lidmaatschap. Drie dagen voor de EU-top waar de EU-leiders het daarover eens hopen te worden, geeft Hongarije nog geen krimp.

2 uur geleden
Raad van Europa bezorgd over asielzoekers aan Finse grens

STRAATSBURG (ANP) - De Raad van Europa, die toeziet op de naleving van de mensenrechten in Europa, heeft Finland laten weten zorgen te hebben over de rechten en verzorging van asielzoekers aan de Finse grens, nu Finland zijn grens met Rusland heeft gesloten.

2 uur geleden
Twee doden bij schietpartij in Zwitserland, politie zoekt dader

SION (ANP/RTR) - De Zwitserse politie is op zoek naar een man die twee mensen heeft doodgeschoten in de Zwitserse plaats Sion. Een derde raakte gewond, aldus de politie.

3 uur geleden