Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Groningse commissaris: woede over beschamende crisis Ter Apel

Groningse commissaris: woede over beschamende crisis Ter Apel

GRONINGEN (ANP) - Groningse bestuurders zijn "hartstikke kwaad en gefrustreerd" over het onrecht dat mensen die bescherming zoeken wordt aangedaan in Ter Apel. Een geëmotioneerde commissaris van de Koning René Paas zei dat in een emotionele rondvraag in de Provinciale Staten van Groningen.

In het aanmeldcentrum Ter Apel overnachtten de afgelopen tijd tussen de 2300 en 2500 asielzoekers, terwijl er plaats is voor maximaal 2000. Burgemeesters en de commissaris in Groningen besloten deze week in de Provinciale Regietafel Migratie en Integratie dat de gemeente Groningen honderd extra plekken regelt en Stadskanaal tweehonderd "om niet door de humanitaire ondergrens te zakken". Paas heeft "zelden zulke emotionele vergaderingen meegemaakt. Bestuurders die het over het algemeen droog houden schoten vol."

De commissaris spreekt van een beschamende crisis in Ter Apel die nog niet voorbij is. "Als Nederlandse bestuurders op hun handen blijven zitten breekt hier de pleuris uit." Ook in andere provincies komen regietafels bij elkaar en leden van het kabinet en burgemeesters in het land bellen rond, aldus Paas. Maar omdat de "zeer noodzakelijke" spreidingswet er niet is hebben zij geen formele bevoegdheden. Evengoed is "goede wil niet overal aanwezig", aldus de commissaris.

Het kabinet heeft beloofd dat het niet meer zou voorkomen dat er meer dan 2000 mensen moeten verblijven in Ter Apel, maar komt die belofte niet na. Volgens Paas ook omdat het afhankelijk is van medewerking van anderen. De ChristenUnie opperde om elders in het land capaciteit in bijvoorbeeld hotels te huren en de rekening desnoods naar het Rijk te sturen. Paas noemde dat een "denkbaar actiemiddel", maar wil dat "heel ruige" instrument vooralsnog niet inzetten omdat andere gemeenten daar het gezag hebben. Bovendien is het vanwege mogelijk verzet "de vraag of bussen hun bestemming zullen bereiken."

Meer uit Politiek

Putters spreekt vrijdag met Wilders en belt Van der Plas

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters spreekt vrijdag twee partijleiders: PVV-voorman Geert Wilders, en Caroline van der Plas, fractievoorzitter van de BBB. Wilders komt fysiek langs bij de informateur, met Van der Plas belt hij alleen. Putters is ruim twee weken bezig met zijn informateursopdracht en zal over iets minder dan twee weken zijn verslag moeten schrijven.

5 uur geleden
Van der Wal: ik hield geen informatie achter over natuurwet

DEN HAAG (ANP) - "Ik heb juist haast gemaakt", zo verweerde demissionair minister Christianne van der Wal zich donderdag tegen vragen van Caroline van der Plas (BBB). De BBB-voorvrouw vond dat de minister een rapport over de gevolgen van de Europese natuurwet voor Nederland te laat aan de Tweede Kamer had gegeven, pas nadat het Europees Parlement erover had gestemd. Van der Wal zei geen informatie te hebben achtergehouden: "Heb ik artikel 68 geschonden? Nee, dat vind ik niet."

6 uur geleden
Minister gaat 'puzzelen' na arbeidsongeschiktheidsrapport

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) laat de door een commissie voorgestelde alternatieven voor het huidige arbeidsongeschiktheidsstelsel uitwerken, zodat een nieuw kabinet er mogelijk mee aan de slag kan. Het gaat om drie varianten die de Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel in een donderdag uitgekomen rapport oppert voor werkenden. De commissie vond geen oplossing voor vroeggehandicapten die nooit hebben gewerkt. Maar ook daar wil de minister op "puzzelen", zegt Van Gennip bij de overhandiging van het rapport.

6 uur geleden
Nederland mag niet eerder strengere asielregels invoeren

DEN HAAG (ANP) - Nadat het Europees Parlement (EP) heeft ingestemd met het zwaarbevochten Europese asielbeleid, worden de regels twee jaar later van kracht. Nederland mag onderdelen van de Europese afspraken niet eerder, maar ook niet later invoeren, zei demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in een debat met de Tweede Kamer.

7 uur geleden
Omtzigt ziet twee opties: gedogen of extraparlementair kabinet

DEN HAAG (ANP) - Voor NSC liggen er twee opties op tafel voor een nieuw kabinet. Dat is gedogen of een extraparlementair kabinet, zei partijleider Pieter Omtzigt na een gesprek met informateur Kim Putters. Op een zakenkabinet zit volgens Omtzigt niemand te wachten.

8 uur geleden
Waarschuwing voor 'sluipende uitholling' budget lagere overheden

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten en provincies moeten steeds meer doen met te weinig geld. Daarvoor waarschuwt de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) donderdag in een advies aan demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken). De ROB spreekt van "sluipende uitholling van de financiële beleidsruimte".

9 uur geleden
Yeşilgöz heeft 'bouwstenen aangeleverd' voor samenwerking

DEN HAAG (ANP) - Dilan Yeşilgöz heeft naar eigen zeggen "bouwstenen aangeleverd" voor mogelijke politieke samenwerking. Dat zei de VVD-leider donderdag na afloop van een nieuw gesprek met informateur Kim Putters. Wat die bouwstenen precies inhouden, hield Yeşilgöz voor zichzelf. "Ik ga niet onderhandelen voor de camera."

11 uur geleden