Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gronings schadeinstituut vraagt Vijlbrief om meer ruimte

Gronings schadeinstituut vraagt Vijlbrief om meer ruimte

DEN HAAG (ANP) - Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) heeft in een eerste gesprek met de kersverse staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief gevraagd om meer juridische ruimte. Het instituut kan "maatschappelijk ongewenste" situaties niet altijd oplossen, omdat de ruimte in de wet daarvoor beperkt is, laat een woordvoerder weten.

Zowel Groningen als politiek Den Haag heeft hoge verwachtingen van het instituut, die het niet altijd kan waarmaken. De wet "staat soms in de weg", aldus de zegsman. Dat signaal hebben ze nog eens afgegeven aan Vijlbrief: het IMG kan schade waar de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) niet direct aansprakelijk voor is niet zomaar vergoeden. Dat zorgt soms voor schrijnende situaties.

Dit signaal is niet nieuw, benadrukt het IMG. De organisatie heeft ook het vorige kabinet hierop gewezen. "Groningers willen graag een oplossing", zegt woordvoerder Jouke Schaafsma. Voor veel mensen is al een oplossing gevonden, benadrukt hij: 200.000 schadeverzoeken zijn afgehandeld. "Mensen zijn daar gemiddeld genomen best wel tevreden over, maar er is ook een groep mensen die nog niet hebben gekregen wat ze hoopten en verwachtten. Dat is een keuze van de politiek uiteindelijk, en valt niet binnen de bevoegdheid van het IMG."

Dat er een aparte staatssecretaris is gekomen voor de afhandeling van het gasdossier in Groningen, maakt voor het IMG geen groot verschil. Voor het instituut is het wel fijn dat de schadeafhandeling en de versterkingsoperatie weer onder één ministerie vallen.

Meer uit Binnenland

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

AMSTERDAM (ANP) - De politierechter in Amsterdam heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was - zoals het Openbaar Ministerie stelt - die met stenen heeft gegooid naar de mobiele eenheid.

2 uur geleden
Universiteit: colleges bezet pand afgelast, mensen naar buiten

DEN HAAG (ANP) - Alle colleges in het donderdag bezette pand van de Universiteit Leiden in Den Haag zijn afgelast. Iedereen die in het gebouw is, heeft het verzoek gekregen naar buiten te gaan. Dat bevestigt een woordvoerder van de universiteit. Een verslaggever van het ANP ziet tientallen studenten naar buiten komen.

3 uur geleden
Advocaat aangehouden UvA-demonstrant wil uitstel van proces

AMSTERDAM (ANP) - De advocaat van de 22-jarige Toby B., die zich moet verantwoorden voor geweld tegen de politie tijdens het protest bij de Universiteit van Amsterdam, wil uitstel van het proces. Dat zei ze aan het begin van de snelrechtzitting bij de rechtbank in Amsterdam. Volgens de raadsvrouw is de zaak te ingewikkeld voor snelrecht en is meer onderzoek nodig.

4 uur geleden
Honderden bij pro-Palestijnse betoging Rotterdam Centraal

ROTTERDAM (ANP) - Honderden mensen staan op het plein voor Rotterdam Centraal voor een pro-Palestijnse betoging, ziet een verslaggever van het ANP. Er worden leuzen geroepen en mensen hebben Palestijnse vlaggen. De sfeer is rustig.

4 uur geleden
Betogers bezetten pand Universiteit Leiden in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Pro-Palestijnse betogers hebben een gebouw van de Universiteit Leiden (UL) in Den Haag bezet omdat de universiteit zich volgens hen niet aan een afspraak heeft gehouden. De UL schreef eerder op X om vrijdag "concrete stappen" bekend te maken in de banden met Israëlische universiteiten. Volgens een woordvoerder van de betogers was de afspraak dat de universiteit donderdag al met een concrete verklaring zou komen.

4 uur geleden
Groep ambtenaren: verhuizing ambassade Israël extreem zorgelijk

DEN HAAG (ANP) - Een verhuizing van de Nederlandse ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem is "extreem zorgelijk". Dat zegt een groep van ambtenaren, oud-ministers en (voormalig) ambassadeurs en diplomaten in reactie op het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB.

5 uur geleden
Extra geld voor studenten die dupe zijn van leenstelsel

DEN HAAG (ANP) - De aanstaande coalitie trekt ongeveer 1,4 miljard euro uit om studenten te compenseren voor het oude leenstelsel. Het gaat volgens het hoofdlijnenakkoord om een "extra eenmalige tegemoetkoming".

5 uur geleden