Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gronings schadeinstituut vraagt Vijlbrief om meer ruimte

Gronings schadeinstituut vraagt Vijlbrief om meer ruimte

DEN HAAG (ANP) - Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) heeft in een eerste gesprek met de kersverse staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief gevraagd om meer juridische ruimte. Het instituut kan "maatschappelijk ongewenste" situaties niet altijd oplossen, omdat de ruimte in de wet daarvoor beperkt is, laat een woordvoerder weten.

Zowel Groningen als politiek Den Haag heeft hoge verwachtingen van het instituut, die het niet altijd kan waarmaken. De wet "staat soms in de weg", aldus de zegsman. Dat signaal hebben ze nog eens afgegeven aan Vijlbrief: het IMG kan schade waar de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) niet direct aansprakelijk voor is niet zomaar vergoeden. Dat zorgt soms voor schrijnende situaties.

Dit signaal is niet nieuw, benadrukt het IMG. De organisatie heeft ook het vorige kabinet hierop gewezen. "Groningers willen graag een oplossing", zegt woordvoerder Jouke Schaafsma. Voor veel mensen is al een oplossing gevonden, benadrukt hij: 200.000 schadeverzoeken zijn afgehandeld. "Mensen zijn daar gemiddeld genomen best wel tevreden over, maar er is ook een groep mensen die nog niet hebben gekregen wat ze hoopten en verwachtten. Dat is een keuze van de politiek uiteindelijk, en valt niet binnen de bevoegdheid van het IMG."

Dat er een aparte staatssecretaris is gekomen voor de afhandeling van het gasdossier in Groningen, maakt voor het IMG geen groot verschil. Voor het instituut is het wel fijn dat de schadeafhandeling en de versterkingsoperatie weer onder één ministerie vallen.

Meer uit Binnenland

14-jarige drenkeling bij Smalle Ee overleden

SMALLE EE (ANP) - De drenkeling die zaterdagavond in kritieke toestand uit het water werd gered in het Friese Smalle Ee is overleden. Het gaat om een 14-jarige jongen uit Somalië, laat een woordvoerder van het COA weten. De jongen verbleef in de noodopvang in het Fries Congrescentrum in Drachten.

10 uur geleden
Loods van golfclub in Bosch en Duin afgebrand

BOSCH EN DUIN (ANP) - Een loods op het terrein van de golfclub De Pan in Bosch en Duin (Utrecht) is zondag afgebrand. De brand was in de loop van de middag onder controle, meldt de brandweer.

14 uur geleden
Komende week begint koel, in het weekend mogelijk zomers warm

HOUTEN (ANP) - Het zomerse weer van afgelopen dagen verdwijnt begin komende week even naar de achtergrond. Weerbureau Weeronline verwacht een koel en hier en daar ook nat begin van de werkweek. Vanaf donderdag loopt de temperatuur weer op, met mogelijk lokaal zomerse waarden in het weekend.

15 uur geleden
Schoenenprotest Groningen is actie tegen geweld en honger in Gaza

GRONINGEN (ANP) - Duizenden kinderschoenen zijn zondag in een groot vierkant neergezet op de Grote Markt in Groningen. Met het 'schoenenprotest' herdenkt de stichting Plant een Olijfboom meer dan 16.000 Palestijnse kinderen die zijn omgekomen in Gaza, sinds Israël aanvallen is gaan uitvoeren na de Hamas-aanval van 7 oktober.

15 uur geleden
Brandje op Pannenkoekenboot Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Op de Pannenkoekenboot in Rotterdam is zondag een brandje geweest in een elektrakast. Dat bevestigt een woordvoerder van de brandweer na berichtgeving door Rotterdamse media.

17 uur geleden
Inwoner Rijswijk wint Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro bruto

RIJSWIJK (ANP) - Een inwoner van Rijswijk heeft zaterdag bij de wekelijkse trekking de Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro gewonnen, meldt de Nederlandse Loterij. Het is een brutobedrag, waarover nog 30,5 procent kansspelbelasting wordt ingehouden.

17 uur geleden
Jongen (15) komt om door tractorongeluk in Nagele, kind (6) gewond

NAGELE (ANP) - Een 15-jarige jongen uit Urk is zaterdagavond overleden door een ongeluk met een tractor in het dorp Nagele in Flevoland, meldt de politie. Een 6-jarig kind raakte hierbij gewond.

18 uur geleden