Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Groningers tien jaar na aardbeving Huizinge de straat op

Groningers tien jaar na aardbeving Huizinge de straat op

HUIZINGE (ANP) - Omdat de problemen van de gaswinning nog altijd "onverminderd groot" zijn, gaan Groningers dinsdag de straat op om aandacht te vragen voor de "ramp in slow motion" in hun provincie. Precies tien jaar na de aardbeving bij Huizinge, met een kracht van 3.6 de zwaarste door gasboringen veroorzaakte beving in Nederland, beginnen Groningse organisaties daarom een actiemaand.

Hoewel Nederland op 16 augustus 2012 is "wakker geschud" door de zware aardbeving, vinden de actiegroepen Het Groninger Gasberaad en de Groninger Bodem Beweging dat het overheidsbeleid sindsdien tekortschiet. De beving werd in een groot gebied gevoeld en zorgde voor veel schademeldingen. In de jaren daarna is er veel geprotesteerd tegen de gaswinning in het gebied.

Samen met initiatiefnemers Sandra Beckerman en Chris Garrit organiseren de actiegroepen als opening van de actiemaand een wandeling van Huizinge naar het centrum van Groningen. De tocht is zo'n 20 kilometer en eindigt rond 16.00 uur op de Grote Markt.

Geïnduceerde bevingen

In Groningen komen geregeld aardbevingen voor die veroorzaakt worden door gasboringen, zogenoemde geïnduceerde bevingen. In de provincie ligt het grootste gasveld van Nederland, waar geboord wordt voor aardgas. Vanwege de aardbevingen heeft het kabinet in 2018 beloofd de gaswinning zo snel mogelijk af te bouwen. Maar sinds de Russische inval in Oekraïne en de stijgende energieprijzen van de laatste maanden is de roep om weer meer gas uit Groningen te halen luider geworden.

De actiegroepen vinden dat onacceptabel en eisen dat de gaskraan zo snel mogelijk dichtgedraaid wordt. Ze willen een "veilige en stressvrije leefomgeving" voor alle Groningers en ruimhartige compensatie voor de geleden schade.

Waakvlamstand

Het kabinet wil dat de reguliere gasproductie in oktober stopt. Dan gaat het gasveld op de waakvlamstand en wordt er alleen nog een beperkte hoeveelheid gas opgepompt die nodig is om de installatie draaiende te houden. In geval van nood kan de gaswinning dan snel worden hervat, maar volgens staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) is dat echt een laatste redmiddel.

Tijdens de komende actiemaand worden meerdere bijeenkomsten georganiseerd met verschillende thema's, zoals afbouw gaswinning, schade en versterken, en jongeren en gezondheid. De maand wordt op 16 september afgesloten op de Vismarkt in Groningen met de presentatie van een eisenpakket aan de beleidsmakers.

Meer uit Binnenland

Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

3 uur geleden
Henny Huisman: overlijden Jacques d'Ancona is een koud idee

DEN HAAG (ANP) - Henny Huisman en Jacques d'Ancona kenden elkaar al zo'n veertig jaar en vrijdag overleed d'Ancona plots op 86-jarige leeftijd. "Ik ben heel erg geschrokken, ik ben echt van streek", reageert zijn goede vriend en collega Henny Huisman tegenover het ANP. "Ik vind het een heel koud idee."

4 uur geleden
Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

4 uur geleden
Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona (86) overleden

PATERSWOLDE (ANP) - Journalist en Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn Dagblad van het Noorden, waarvoor D'Ancona begin deze maand zijn laatste stuk schreef.

5 uur geleden
ADO Den Haag geeft voorlopig geen interviews aan Omroep West

DEN HAAG (ANP) - ADO Den Haag honoreert voorlopig geen interviewverzoeken van Omroep West, zo meldt de voetbalclub op haar website. De aanleiding is een stuk van de omroep van 31 mei over het afgelopen seizoen van ADO, waarin volgens de club "meerdere feitelijke onjuistheden" zouden staan. De omroep mag wel aanwezig zijn bij trainingen en wedstrijden om daar verslag van te doen.

7 uur geleden
Man opgepakt voor vernielen van graven in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Een 21-jarige man wordt ervan verdacht dat hij tot twee keer toe graven heeft vernield op een begraafplaats in Utrecht. De man uit Vleuten zou in de nacht van 4 of 5 mei hebben toegeslagen op begraafplaats Daelwijck in de wijk Overvecht, en op 12 mei weer.

10 uur geleden
Man aangehouden voor verkrachtingen in studentencomplex in Diemen

DIEMEN (ANP) - Een 21-jarige man uit Diemen is aangehouden omdat hij eerder dit jaar twee vrouwen zou hebben verkracht in een studentencomplex aan de Rode Kruislaan in Diemen. De verkrachtingen vonden plaats in maart en in mei.

11 uur geleden