Groningers in oktober bijeen om einde gaswinning te markeren
GRONINGEN (ANP) - Groningers kunnen op zaterdag 5 oktober vieren of gedenken dat de gaswinning die zoveel ellende heeft aangericht is gestopt. Dat markeringsmoment krijgt als motto 'Vanuit hier', maakte gedeputeerde Susan Top (Mijnbouw) bekend in een vergadering van Provinciale Staten.
Op de manifestatie is ruimte voor muziek, sport, theater en andere activiteiten. De kosten van ruim 1 miljoen euro worden (vooralsnog) gedeeld door het Rijk en de provincie. Belangrijk doel van het provinciebestuur is het gemeenschapsgevoel in en rond het aardbevingsgebied te bevorderen, niet zozeer met een feestje als wel met een dag van solidariteit.
"Wat ons is overgekomen is ongekend en uniek, tienduizenden Groningers werden geconfronteerd met scheuren in hun huizen, duizenden moesten verhuizen. De stress die dat met zich meebrengt, is nauwelijks te meten, al tien jaar lang", aldus Top, oud-secretaris van het Groninger Gasberaad.
Animo
"Nog niet zo lang geleden geloofde geen Groninger dat de winning zou worden stopgezet, maar inmiddels zijn we voorzichtig begonnen met een nieuw begin", zei de gedeputeerde. "Sommigen zijn teruggekeerd naar hun woningen en willen de draad weer oppakken. Anderen moeten nog verhuizen of weten nog niet waar ze aan toe zijn. Nu markeren we waar we staan, wat er is bereikt. Het is ook mooi ze een keer iets te geven." Er is op 5 oktober ook ruimte voor eigen initiatieven van inwoners. Vervoer kan worden geregeld.
Het CDA vroeg zich af of Groningers wel zitten te wachten op zo'n evenement "als ze nog midden in de sores zitten". Top pareerde dat "de manifestatie is bedoeld voor alle Groningers, maar wie nog moe en murw is, hoeft niet. Voor de een is het een feestje, voor de ander een herdenking of hart onder de riem. De sociale cohesie staat enorm onder druk in de dorpen en wijken. Vanuit hier bouwen we zoiets als de Dag van de Groninger."
Hoop op verhogingen
De provinciale reservering van 5,4 ton is nogal hoog, klaagde het CDA verder. De partij vindt dat het Rijk voor alle kosten zou moeten opdraaien, maar kreeg geen steun van andere partijen. Gedeputeerde Top zei goede hoop te hebben dat de nieuwe staatssecretaris Eddie van Marum (Herstel Groningen, BBB) de rijksbijdrage verhoogt. Maar ze kan nog niets garanderen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Etnisch profileren bij de overheid moet volledig verboden worden, vinden D66 en coalitiepartij Nieuw Sociaal Contract (NSC). Ze komen daarom samen met een initiatiefwet.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie heeft voor het eerst in jaren tegen twee begrotingen gestemd, omdat die ingaan tegen de waarden waar de partij voor zegt te staan. De onderwijsbegroting "rammelde" ook, maar kreeg uiteindelijk wel steun van de kleine christelijke partij, die samen met CDA, SGP en JA21 afspraken wist te maken met de coalitie over verzachting van de daarin aangekondigde bezuinigingen.
1 dag geledenBRUSSEL (ANP) - Behalve Oostenrijk overwegen meer EU-landen om Syrische asielzoekers terug te sturen, zei minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) na afloop van een vergadering met EU-collega's in Brussel. Ze wilde niet zeggen welke landen dat zijn. Voor Nederland is verplichte terugkeer nu niet aan de orde, zei Faber. Daarvoor zijn de ontwikkelingen in het land te onzeker. Daarnaast kan gedwongen terugkeer volgens de minister op dit moment niet omdat Nederland er geen diplomatieke post heeft.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 gedogen een PVV-kabinet door een deal te sluiten over onderwijsbezuinigingen, vinden oppositiepartijen als GL-PvdA, Volt en DENK. "Dit is geen oppositie voeren, dit is gedogen", zei Volt-leider Laurens Dassen in het debat over het woensdag afgesloten akkoord.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het CDA heeft de onderwijsbegroting "minder slecht" gemaakt door een akkoord te sluiten met andere oppositiepartijen en de coalitie, aldus Harmen Krul (CDA) bij het debat hierover. Desondanks is de begroting nog steeds "sterk onvoldoende" volgens het Kamerlid. Oppositiepartijen die niet betrokken waren bij het akkoord vinden het CDA medeverantwoordelijk voor de bezuinigingen die wel blijven staan.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Coalitiepartij NSC is bij het debat over het akkoord over onderwijsbezuinigingen stevig bekritiseerd door de oppositiepartijen GroenLinks-PvdA, D66, Volt, SP en Partij voor de Dieren. De suggestie dat de coalitie geen andere keuze heeft dan te bezuinigen omdat het vorige kabinet op te grote voet heeft geleefd, wezen zij resoluut van de hand.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen CDA, ChristenUnie en SGP maken een "historische fout" door samen met JA21 en de coalitiepartijen een akkoord te sluiten over de onderwijsbezuinigingen, vindt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans. In ruil voor de steun aan de onderwijsbegroting wordt 750 miljoen euro aan bezuinigingen teruggedraaid. Maar 1,2 miljard euro aan bezuinigingen blijft staan, merkt Timmermans op.
1 dag geleden