
Groninger Bodem Beweging noemt opendraaien gaskraan onbegrijpelijk
GRONINGEN (ANP) - Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat speelt met de veiligheid van Groningers. Dat stelt de Groninger Bodem Beweging (GBB) naar aanleiding van het feit dat dit 'gasjaar' (van oktober 2021 tot en met september 2022) waarschijnlijk bijna dubbel zoveel gas wordt gewonnen uit het Groningerveld als eerst verwacht.
De GBB noemt het "onbegrijpelijk dat EZK de keuze maakt om de gaskraan verder open te draaien. Een overheid mag en kan niet zo lichtzinnig met de veiligheid haar burgers omgaan!", schrijft de beweging in een reactie.
Waar het ministerie eerst uitging van 3,9 miljard kubieke meter, komt de winning door omstandigheden uit op maximaal 7,6 miljard kuub, volgens berekeningen van netbeheerder GTS, zo werd donderdagavond bekend.
Wettelijk vastleggen
De bodembeweging wijst er op dat in 2021 meer zware bevingen waren dan er op basis van de modellen werd verwacht, "met als dieptepunt de zware beving van 3.4 bij Garrelsweer afgelopen november". "De ophoging van de gaswinning betekent dat de onveilige situatie in Groningen nóg langer blijft voortduren, zeker met een achterlopende versterkingsoperatie. Daarnaast blijft het gissen wanneer de gaskraan definitief dichtgedraaid wordt - Groningers leven hierdoor in onzekerheid en zijn ongerust over hun toekomst", zo stelt de GBB in de verklaring.
De beweging wil dat het einde van de gaswinning wettelijk wordt vastgelegd.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De samenwerkende moskeekoepels in Nederland, gebundeld in K7, willen dat demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangifte gaat doen tegen ambtenaren die onterecht onderzoeken hebben gedaan naar personen, organisaties en netwerken binnen moslimgemeenschappen. Ook tegen externe deskundigen die daarbij werden ingehuurd moet vervolging worden ingesteld, wil K7, zodat het vertrouwen hersteld kan worden.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voor de zeventiende dag op rij hebben klimaatactivisten maandag een gedeelte van de A12 naast het Malieveld in Den Haag bezet gehouden. De politie hield ruim 120 mensen aan omdat ze niet uit zichzelf wilden vertrekken.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NS wil de omstreden spitsheffing compenseren voor reizigers die echt geen andere keuze hebben dan op de drukste tijden van de week in de trein te stappen. Het spoorbedrijf wil daarover in gesprek met de politiek en met werkgevers. Het plan is bedoeld om voor het overgrote deel van de reizigers de kaartjes goedkoper te maken, benadrukt topman Wouter Koolmees. "We doen dit niet omdat we er geld aan willen verdienen."
3 uur geledenBREDA (ANP) - Het ministerie van Justitie, de KNVB en gemeenten gaan nog dit voetbalseizoen in drie gemeenten experimenteren met een digitale meldplicht voor voetbalhooligans met een stadionverbod. Dat heeft burgemeester Paul Depla van Breda maandag gezegd in een reactie op de ongeregeldheden rondom de voetbalwedstrijd Ajax - Feyenoord zondag in Amsterdam. Over zo'n digitale meldplicht wordt al jaren gesproken.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) moet uit maximaal zes omroepverenigingen bestaan. Dat is een van de adviezen van het Adviescollege Publieke Omroep, dat in opdracht van het kabinet de toekomst van de publieke omroep heeft onderzocht. Ook vindt het college onder leiding van oud-politicus Pieter van Geel (CDA) dat de overheid zich minder moet bemoeien met de publieke omroep. Zo staat in het rapport Eenheid in Veelzijdigheid dat maandag in Den Haag aan demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Media) is aangeboden.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De subsidiepot voor isolatie, warmtepompen en andere maatregelen die goed zijn voor het klimaat (ISDE) wordt dit jaar met 210 miljoen euro opgehoogd tot 560 miljoen euro, laat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) weten. Huiseigenaren, verenigingen van eigenaren en ondernemers hebben namelijk veel meer aanvragen ingediend dan verwacht.
5 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - De advocaten van de verdachten van de vergisontvoering in Cruquius vinden dat het Openbaar Ministerie onvoldoende bewijs in de zaak heeft aangeleverd. Ze spreken van "puzzelstukjes waarmee het OM de rechtbank probeert te overtuigen". Maandag begonnen in de rechtbank op Schiphol de eerste pleidooien in het strafproces, waarin advocaten voor vrijspraak hebben gepleit.
5 uur geleden