Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Groningen legt zelf alvast herstelplannen neer in Den Haag

Groningen legt zelf alvast herstelplannen neer in Den Haag

GRONINGEN/DEN HAAG (ANP) - Een delegatie van Groningse bestuurders legt maandag in Den Haag voorstellen op tafel die in haar ogen kunnen leiden tot herstel en perspectief voor de regio. Aanleiding is het vrijdag gepresenteerde rapport van de parlementaire enquêtecommissie die de gaswinning onderzocht, waarin keihard wordt geoordeeld over de manier waarop de landelijke politiek omging met Groningen.

De commissie oordeelt onder meer dat het belang van Groningers jarenlang is genegeerd en ondergeschikt gemaakt aan de opbrengsten van de gaswinning. Daarom is het nu tijd voor investeringen in de regio en moet zowel de Nederlandse Aardolie Maatschappij (en diens aandeelhouders Shell en Exxonmobil) als de Staat daarvoor met geld over de brug komen, vindt de commissie.

De Groningse delegatie komt alvast met een eigen visie en plannen, ook over de versterking en schadeafhandeling, nog voordat het kabinet laat weten wat het met de adviezen wil gaan doen. Premier Mark Rutte wilde vrijdag nog geen enkele inhoudelijke reactie geven op de bevindingen van de commissie. Ook gaf hij niet aan wanneer dat wel gaat gebeuren.

Commissaris van de Koning René Paas, de Groningse burgemeester Koen Schuiling en de bekende VVD-bestuurder Johan Remkes, voorzitter van het Nationaal Programma Groningen, vormen de delegatie. Hun actie sluit aan op een van de belangrijkste aanbevelingen van de enquêtecommissie: dat Groningers zelf zeggenschap moeten hebben over de maatregelen die volgen uit het rapport. Er is te lang óver Groningers gepraat en te weinig mét, stelde de commissie.

Meer uit Binnenland

Oppositie nog niet te spreken over 'schamel' onderwijsvoorstel

DEN HAAG (ANP) - De meeste oppositiepartijen die onderhandelen over de onderwijsbegroting zijn niet te spreken over het openingsvoorstel waarmee de regeringscoalitie maandag is gekomen. Verschillende partijen noemen het bod "schamel". Het nieuwe plan is om 363 miljoen van de 2 miljard euro aan geplande bezuinigingen terug te draaien en dat kan op weinig enthousiasme rekenen, zeggen ingewijden. Het 'monsterverbond' van oppositiepartijen D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 had zelf voorgesteld om 1,3 miljard euro aan bezuinigingen te voorkomen.

1 uur geleden
Organisaties: OM moet Israëlische inmenging ICC onderzoeken

AMSTERDAM (ANP) - Een groep organisaties roept het Openbaar Ministerie op onderzoek te doen naar mogelijke Israëlische inmenging bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Dat onderzoek zou volgens de organisaties moeten gaan over "bedreiging, chantage en afluisterpraktijken van medewerkers van het Strafhof".

1 uur geleden
Wel milieuzone maar geen zero-emissiezone voor haven Scheveningen

DEN HAAG (ANP) - De gemeente Den Haag zondert de haven van Scheveningen uit van de geplande zero-emissiezone in het kustgebied van de stad, die daar in 2026 wordt ingevoerd. Volgens Den Haag zou een zero-emissiezone tot problemen leiden voor bedrijven in de haven, omdat deze veel gebruikmaken van bijvoorbeeld koel- en vriestransport en voertuigen met veel trekkracht.

1 uur geleden
Wilders hoopt dat onderwijsvoorstel coalitie tot akkoord leidt

DEN HAAG (ANP) - De coalitiefracties hebben een "serieus gesprek" gevoerd met de oppositie over het eventueel aanpassen van de onderwijsbegroting, zei PVV-voorman Geert Wilders na afloop van dat overleg. Hij wacht de reactie van de oppositie af op het bod dat de regeringscoalitie van PVV, VVD, NSC en BBB heeft gedaan. "Het is een belangrijke begroting dus we moeten ons best doen want het is natuurlijk wel de bedoeling dat die begroting de eindstreep haalt en ik hoop ook dat dat gaat lukken."

2 uur geleden
Lezing Israëlische professor niet fysiek op TU/e maar online

EINDHOVEN (ANP) - Een voor dinsdag geplande lezing van de Israëlische professor Kiril Solovey op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) wordt niet fysiek gehouden, maar digitaal. Dat is volgens de TU/e het gevolg van de grimmige sfeer die ontstond tijdens een protestactie op 26 november, tijdens een lezing van hoogleraar Karel Martens. Martens is net als Solovey verbonden aan de Israëlische universiteit Technion en werd tijdens de protestactie door de beveiliging naar een aparte ruimte geleid.

2 uur geleden
Coalitie doet oppositie voorstel over wijzigen onderwijsbegroting

DEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen hebben de oppositiepartijen een voorstel gedaan over het wijzigen van de onderwijsbegroting. Wat het voorstel behelst wil niemand zeggen, bleek na een kort overleg maandagmiddag. Dinsdag gaat het overleg verder, meldde Nicolien van Vroonhoven (NSC). Uiterlijk donderdag moeten de partijen eruit zijn, want dan wordt er gestemd over de begrotingen.

3 uur geleden
Oppositie verwacht nu bod van coalitie over onderwijsbegroting

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen die met de coalitie onderhandelen over de onderwijsbegroting, verwachten nu wel een voorstel van de regeringspartijen te zien. Maandag praat de regeringscoalitie van PVV, VVD, NSC en BBB met D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 om tot een mogelijk akkoord te komen. De oppositie wil dat in elk geval een deel van de voorgenomen bezuinigingen op het onderwijs van tafel gaat. De coalitie heeft steun vanuit de oppositiebankjes nodig om de begroting door de Eerste Kamer te krijgen.

4 uur geleden