Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Groningen gaat met kabinet in gesprek over ‘ellende’ Ter Apel

Groningen gaat met kabinet in gesprek over ‘ellende’ Ter Apel

GRONINGEN (ANP) - De situatie rond het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel baart politici in Groningen grote zorgen. Inwoners hebben veel last van een groep van honderd tot tweehonderd overlastgevers uit landen als Marokko en Tunesië. Ook dreigen opnieuw vluchtelingen buiten te moeten slapen omdat het centrum vrijwel vol zit. De provincie gaat daarom in gesprek met staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel).

Een oproep daartoe van CDA-Statenlid Robert de Wit wordt breed gesteund, bleek woensdag tijdens een vergadering van Provinciale Staten. Gedeputeerde Tjeerd van Dekken (PvdA) zegde toe dat het provinciebestuur de problemen aan de orde gaat stellen bij het kabinet. Hij deed ook een beroep op gemeenten en andere provincies om te helpen verdere escalatie in Ter Apel te voorkomen.

Winkeldiefstal en rondhangende asielzoekers zorgen voor gevoelens van onveiligheid bij inwoners en ondernemers in Ter Apel. "Het is een kwestie van tijd voordat mensen voor eigen rechter gaan spelen. Dat moeten we voorkomen", aldus De Wit. De provincie moet daarom een "krachtig signaal" aan het kabinet sturen om de staatssecretaris aan te sporen tot een "uiterste inspanning" om mensen op het terrein van het opvangcentrum te houden.

Strengere regels

"De maat is echt vol", aldus Pascal Roemers (PvdA). "Overlast, onveiligheid, er heerst enorme boosheid. Het kan niet zijn dat Nederland hiervan wegkijkt." Erik Jan Bennema (VVD) wil dat de "wantoestanden zo snel mogelijk worden beëindigd." Ook volgens Bas Wiegmans (BBB) zijn de grenzen "ruimschoots overschreden".

Een relatief kleine groep zorgt voor het overgrote deel van de ellende, zei commissaris van de Koning René Paas. "Het gaat erom dat je de kans dat ze zich misdragen zo klein mogelijk maakt. Strengere regels in het asielzoekerscentrum zouden kunnen helpen."

Buiten slapen

Van der Burg zei eerder deze maand de overlast "absoluut onaanvaardbaar" te vinden en kondigde aan hier een einde aan te willen maken met preventieve maatregelen en een harde aanpak.

Het centrum in Ter Apel stond vorig jaar zomer in het middelpunt van de belangstelling toen asielzoekers wegens ruimtegebrek buiten moesten slapen. Er is nu plaats voor maximaal 2000 mensen, en dinsdag hebben er 1980 mensen overnacht, zei Paas.

Een meerderheid in de Provinciale Staten vindt het onacceptabel als opnieuw mensen buiten zouden moeten slapen. De staatssecretaris heeft al beloofd dat mensen dan elders in Nederland moeten worden opgevangen, hoewel hij gemeenten daar vooralsnog niet toe kan dwingen.

Meer uit Politiek

Geheime adressen waren soms te zien via Kadaster

DEN HAAG (ANP) - Mensen konden soms de geheime adressen van anderen zien via de systemen van het Kadaster. Tussen augustus 2020 en april 2024 waren de gegevens niet goed afgeschermd. Het Kadaster meldt woensdag dat het gat is gedicht, dat gedupeerden op de hoogte zijn gebracht en dat er melding is gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens, de toezichthouder voor privacy.

2 uur geleden
Schoof vindt regeerakkoord goede basis, uitvoering belangrijk

DEN HAAG (ANP) - Kandidaat-premier Dick Schoof heeft geen voorbehoud gemaakt bij de uitvoering van het coalitieakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. In een eerste toelichting zei Schoof "dat het regeerakkoord staat". Hij zei ook dat hij niet de premier van de PVV wordt en ook niet aan een leiband van Geert Wilders zal lopen, maar dat hij premier wordt namens de vier partijen die hem hebben gevraagd en een ruime meerderheid hebben in de Tweede Kamer.

19 uur geleden
Van Zwol en Schoof gaan komende weken samen kabinet formeren

DEN HAAG (ANP) - De komende weken gaan formateur Richard van Zwol en beoogd premier Dick Schoof samen een kabinetsploeg bij elkaar zoeken. De Tweede Kamer had Van Zwol al opdracht gegeven een kabinet te vormen, maar de rol van de premierskandidaat was daarin nog onduidelijk. Schoof zal deelnemen aan de gesprekken die Van Zwol met kandidaat-bewindspersonen voert.

19 uur geleden
Moslimorganisatie maakt zich zorgen om beoogd premier Schoof

DEN HAAG (ANP) - Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) maakt zich zorgen over de beoogde premier Dick Schoof. CMO-voorzitter Muhsin Köktaş vraagt zich af of de moslimgemeenschap in Nederland "niet extra" onder een vergrootglas komt te liggen. Hij hoopt dat Schoof "niet buiten de grondwet" het hoofdlijnenakkoord zal uitvoeren. Volgens Köktaş worden moslims in dat akkoord als onderdeel van migratie gezien in plaats van als Nederlandse burgers. "Als Schoof dat akkoord gaat uitvoeren, dan maken wij ons daar zorgen over", zegt Köktaş.

22 uur geleden
Bits of Freedom bezorgd: Schoof vindt dat hij boven wet staat

AMSTERDAM (ANP) - Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom maakt zich grote zorgen over de voordracht van Dick Schoof als premier. "In het hele domein waar hij actief is geweest, wint repressie het van rechtsbescherming. Vaak speelt discriminatie een grote rol. Dit is een man die vindt dat hij boven de wet staat, dat de overheid boven de wet staat. Daar zouden mensen zich veel meer zorgen over moeten maken dan ze doen", zegt directeur Evelyn Austin.

22 uur geleden
Schoof overlegt met formateur en partijleiders

DEN HAAG (ANP) - Beoogd premier Dick Schoof is in de Tweede Kamer om te overleggen met de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB. Dinsdagmiddag ging hij lachend zitten aan de tafel waar de vier partijleiders en formateur Richard van Zwol op hem zaten te wachten.

23 uur geleden
Zeeland geeft 1,2 miljoen euro extra subsidie voor natuurherstel

MIDDELBURG (ANP) - De provincie Zeeland stelt 1,2 miljoen euro beschikbaar voor agrarisch natuurbeheer langs de natuurgebieden Manteling op Walcheren en de Kop van Schouwen. In beide duingebieden is de natuur de afgelopen jaren verslechterd. De Ecologische Autoriteit meldde begin dit jaar dat de gebieden te maken hebben met verzuring en vermesting door onder meer te veel stikstof en verdroging.

23 uur geleden