Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Groningen en Gouda vangen jonge asielzoekers op

Groningen en Gouda vangen jonge asielzoekers op

GRONINGEN (ANP) - Zowel Groningen als Gouda heeft besloten om jonge asielzoekers tijdelijk onderdak te bieden. Dat moet de druk op de asielopvang helpen verminderen.

Groningen wil ongeveer zestig alleenstaande minderjarige vluchtelingen opvangen in vergadercentrum Hanze Plaza. Volgens de gemeente is de locatie vanaf begin november beschikbaar. De jonge vluchtelingen kunnen er maximaal twee jaar blijven, totdat de verbouwing en uitbreiding van een andere opvangplek in de stad klaar is. De jonge asielzoekers komen onder meer uit Syrië, Eritrea, Somalië, Iran, Irak en Jemen.

Groningen zegt dat de tijdelijke locatie nodig is, omdat het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel vrijwel vol is. "Er is vooral behoefte aan opvanglocaties voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Met behulp van deze locaties kan het aanmeldproces sneller en meer gestructureerd verlopen en voorkomen we dat Ter Apel de asielinstroom niet meer kan verwerken."

Gouda

Gouda vangt twaalf jonge asielzoekers op en is op zoek naar een tweede locatie waar nog eens twaalf minderjarige vluchtelingen terechtkunnen. De Zuid-Hollandse gemeente geeft gehoor aan een oproep van asielstaatssecretaris Eric van der Burg.

De Friese gemeente Ooststellingwerf vangt maximaal 190 statushouders op. Zij kunnen rond de jaarwisseling verhuizen naar een leegstaand deel van zorgcentrum Rikkingahof in de plaats Oosterwolde en mogen er tot eind volgend jaar blijven. Statushouders zijn erkend als vluchteling en hebben dus te horen gekregen dat ze in Nederland mogen blijven. Door woningnood kunnen zij het asielzoekerscentrum nog niet verlaten. Daardoor kan hun plek niet vrijkomen voor nieuwe asielzoekers. In totaal wachten duizenden statushouders op een woning.

Meer uit Binnenland

Gebruik huishoudelijke hulp via Wmo flink gestegen

DEN HAAG (ANP) - In de eerste helft van dit jaar kregen meer dan 485.000 mensen hulp bij het huishouden betaald uit de Wmo-pot, bedoeld voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Het aantal is 27 procent hoger dan in de eerste helft van 2019, becijferde statistiekbureau CBS.

23 minuten geleden
Zwaargewonde door steekpartij in parking Vinkeveen

VINKEVEEN (ANP) - In een parkeergarage in het Utrechtse Vinkeveen is maandagavond iemand zwaargewond geraakt door een steekpartij. Het incident gebeurde rond 18.40 uur aan de Pijlstaartlaan, meldt de politie.

4 uur geleden
Gemeente kan noodlijdende Rotterdam Pride niet financieel helpen

ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Rotterdam kan de noodlijdende stichting die de Rotterdam Pride organiseert niet financieel ondersteunen. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. De Stichting Rotterdam Pride (SRP) had aan de gemeente om financiële steun gevraagd, omdat er een tekort is ontstaan en de stichting niet meer aan de betalingsverplichtingen kan voldoen.

6 uur geleden
Negen mensen met link met Nederland verlaten Gazastrook

DEN HAAG (ANP) - Negen mensen met een link met Nederland die in de Gazastrook verbleven zijn maandag via de grens met Rafah aangekomen in Egypte. Ze worden daar opgevangen door vertegenwoordigers van België en naar de Egyptische hoofdstad Caïro gebracht, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

6 uur geleden
Onderzoek: supermarkten gooien minder voedsel weg

WAGENINGEN (ANP) - Supermarkten gooien minder eten en drinken weg. Ongeveer 1,4 procent van al het voedsel in de schappen komt niet bij de consument terecht. De verspilling daalt, constateren onderzoekers van de universiteit in Wageningen.

7 uur geleden
Burgemeester Westerwolde: gemeenten moeten nu in actie komen

WESTERWOLDE (ANP) - Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is, wil dat politiek Den Haag gemeenten oproept om meer opvangplekken voor statushouders vrij te maken. "De gedachte is bijna onbestaanbaar dat politieke leiders hun bestuurders niet oproepen om in beweging te komen, dat is wat nu nodig is", zegt hij in het radioprogramma EenVandaag op NPO Radio 1.

7 uur geleden
Deskundigen: tbs voor Vlijmense leraar in zedenzaak

DEN BOSCH (ANP) - Gedragsdeskundigen die basisschoolleraar Bas G. hebben onderzocht, vinden dat hem tbs met dwangverpleging moet worden opgelegd. De man wordt verdacht van een forse lijst zedenmisdrijven, waarvan veelal jonge tieners, maar ook aanmerkelijk jongere kinderen het slachtoffer zouden zijn geworden. G. was ruim twintig jaar leraar op een school in Vlijmen. Maandag stond hij terecht voor de rechtbank in Den Bosch.

8 uur geleden