
Grondlegger nucleair programma Pakistan Khan (85) overleden
ISLAMABAD (ANP) - De Pakistaanse nucleaire wetenschapper Abdul Qadeer Khan is overleden, melden media in Pakistan. De grondlegger van het Pakistaanse kernprogramma werd 85 jaar.
Hij werkte in het verleden bij ultracentrifugefabriek Urenco in Almelo. De daar opgedane kennis over het verrijken van uranium gebruikte hij om in Pakistan een kernbom te ontwikkelen. Veel Pakistani zien Khan om die reden als held.
De Pakistaanse minister van Defensie, Pervez Khattak, noemde Khans overlijden een "groot verlies". Pakistan zal hem altijd eren voor de verdiensten die hij heeft verricht voor zijn land, aldus de bewindsman.
Kernwapenstaat
Hij was geliefd "vanwege zijn kritieke bijdrage om ons een kernwapenstaat te maken", twitterde premier Imran Khan. "Voor het Pakistaanse volk was hij een nationaal icoon." President Arif Alvi liet zich in soortgelijke bewoordingen uit. Khan wordt nog deze zondagmiddag begraven in de Faisal Moskee in Islamabad, zoals hij zelf wenste.
Khan klaagde vorige maand dat de premier noch andere regeringsleden naar zijn gezondheid hadden geïnformeerd terwijl hij in een ziekenhuis werd behandeld. Hij werd volgens Pakistaanse media eind augustus positief getest op het coronavirus en overleed in een ziekenhuis aan de gevolgen van Covid-19.
In 1983 veroordeelde de rechtbank in Amsterdam Khan bij verstek voor nucleaire spionage, maar in hoger beroep volgde vrijspraak vanwege een vormfout. Klokkenluider Frits Veerman, die in de jaren 70 aan de bel trok over de spionagezaak bij Urenco en daarvoor vorig jaar erkenning kreeg, overleed begin dit jaar op 76-jarige leeftijd.
Nucleaire technologie
In Pakistan ging lang het verhaal rond dat Khan in de jaren 90 op eigen initiatief technologie had doorverkocht aan Iran, Libië en Noord-Korea, maar in 2013 zei de kerngeleerde dat hij kennis over nucleaire technologie in opdracht van toenmalig premier Benazir Bhutto aan enkele landen had doorgespeeld.
Khan werd in 1936 geboren in India en emigreerde na de dekolonisatie van het subcontinent met zijn familie naar Pakistan. Hij studeerde in de jaren 60 in Berlijn, Delft en Leuven. Daarna deed hij onder meer onderzoek in het Fysisch Dynamisch Onderzoekslaboratorium in Amsterdam en bij Urenco. Hij heeft later in zijn vaderland een politieke beweging opgericht.
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering heeft Los Angeles aangeklaagd omdat de stad samenwerking met de federale immigratiedienst ICE zou hebben gedwarsboomd. Als gevolg daarvan ontstonden rellen in de stad, stelt het ministerie van Justitie in de aanklacht.
6 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse visum van het Britse rapduo Bob Vylan is ingetrokken. Op X deelt de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Christopher Landau, dat de Britten het land niet meer in mogen.
7 uur geledenTEL AVIV (ANP/RTR) - Israël geeft toe dat Palestijnse burgers gewond zijn geraakt bij hulpdistributiecentra in Gaza. Het leger zegt instructies te hebben gestuurd naar de troepen naar aanleiding van "geleerde lessen".
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag is eind vorige week getroffen door een "geavanceerde" en gerichte cyberaanval. Het gevaar is inmiddels geneutraliseerd, meldt het hof.
9 uur geledenTEHERAN (ANP/AFP/RTR) - Door de twaalf dagen van oorlog met Israël zijn in Iran zeker 935 mensen omgekomen. Onder hen zouden 132 vrouwen en 38 kinderen zijn, meldt het Iraanse staatspersbureau IRNA op basis van een woordvoerder van het ministerie van Justitie. Het dodental kan verder oplopen, want dit zijn alleen de geïdentificeerde slachtoffers.
13 uur geledenLONDEN (ANP/RTR/AFP) - Een Palestijnse mensenrechtenorganisatie heeft tevergeefs geprobeerd in het Verenigd Koninkrijk een verbod af te dwingen op de levering van F-35-onderdelen aan Israël. Een gerechtshof in Londen verwierp de zaak, die volgens de rechters draaide om de politieke vraag of het land zich moet terugtrekken uit het F-35-programma.
13 uur geledenLILLE (ANP/AFP) - Een rechtbank in het Franse Lille heeft celstraffen opgelegd na het vergaan van een boot met migranten. Zeven Afghanen en twee Iraakse Koerden kregen straffen van zeven of acht jaar.
15 uur geleden