Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Groepsknuffel op Malieveld is provocatie rechtsstaat'

'Groepsknuffel op Malieveld is provocatie rechtsstaat'

HILVERSUM (ANP) - De grote groepsknuffel die de demonstranten op het Malieveld in Den Haag elkaar zondag gaven, "is een provocatie voor de Nederlandse rechtsstaat en de samenleving". Dat heeft hoogleraar algemene rechtswetenschap Jan Brouwer zondagavond gezegd in het NPO radioprogramma Dit is de Dag.

"Daar kun je weinig waardering voor hebben. Je kan het oneens zijn met regels en deze regels zijn ook nog eens ondemocratisch tot stand gekomen, maar je moet wel respect hebben voor de rechtsstaat", aldus Brouwer.

Volgens de hoogleraar moeten de betogers hard worden aangepakt. "Wij hebben in Nederland een belangrijk vrijheidsrecht, dat is betogingsrecht. Maar als je daar zo misbruik van maakt, dan bederf je het voor de mensen die goedwillend zijn. Er was een cumulatie van strafbare feiten en niemand was bereid zich aan de regels te houden."

Waardering

Brouwer: "Je komt al snel op drie, vier strafbare feiten. Een demonstratie verbod is geschonden, een beëindigingsopdracht genegeerd, er waren handtastelijkheden, openlijke geweldpleging".

Brouwer liet verder weten waardering te hebben voor de manier waarop de Haagse waarnemend burgemeester Johan Remkes met de situatie is omgegaan. "Hij stond met de rug tegen de muur. Er waren duizenden mensen. Als je de demonstratie dan beëindigt, dan stel je je politie bloot aan fysiek gevaar."

Volgens de hoogleraar is justitie nu aan zet: "Er zal een groot aantal mensen een proces-verbaal krijgen. Ik denk niet dat het OM dit over zijn kant laat gaan. En terecht. Als je er zo een potje van maakt als hier zal er stevig gestraft gaan worden."

Meer uit Binnenland

Voor tweede keer fossa's geboren in Nederlands dierenpark

OVERLOON (ANP) - Voor de tweede keer zijn in een Nederlands dierenpark fossa's geboren. In ZooParc Overloon kwamen de twee fossa's of fretkatten ter wereld. De eerste keer was in 2021, eveneens in Overloon.

7 minuten geleden
Vrouw komt om bij botsing scooter en auto in Vught

VUGHT (ANP) - Een 33-jarige vrouw uit Den Bosch is om het leven gekomen door een botsing in Vught. De vrouw reed op een scooter en kwam donderdag rond 22.00 uur op de Boxtelseweg in botsing met een auto, meldt de politie.

1 uur geleden
Politie behandelt dinsdag geen asielaanvragen als onderdeel actie

BAARN (ANP) - Politiemedewerkers van de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) op de locaties in Ter Apel en Budel nemen komende dinsdag geen asielaanvragen in behandeling. Ze sluiten zich aan bij de acties voor een structureel vroegpensioen, meldt het Landelijk Actiecentrum Politieacties (LAC).

3 uur geleden
Politie vraagt om 'evenementluwe periode' rondom NAVO-top

DEN HAAG (ANP) - De politie vraagt om een 'evenementluwe periode' rondom de NAVO-top die volgend jaar in Nederland wordt georganiseerd. Verder geldt voor alle politiepersoneel in de periode een verlofbeperking. Dit is nodig omdat de top "een van de grootste veiligheidsoperaties ooit" is in Nederland, aldus de politie in een verklaring.

3 uur geleden
Hof doet uitspraak in zaak tegen Haagse politicus Richard de Mos

DEN HAAG (ANP) - Het gerechtshof in Den Haag doet vrijdag uitspraak in de zaak tegen de onder meer van omkoping verdachte Haagse politicus Richard de Mos en zes medeverdachten. Dat is bijna vijf jaar nadat de politie bij de fractievoorzitter van Hart voor Den Haag binnenviel. De Mos heeft alle beschuldigingen altijd ontkend.

4 uur geleden
FlixBus ziet 'Swift-effect', ook pendelbus in trek voor concert

AMSTERDAM (ANP) - Busbedrijf FlixBus ziet in aanloop naar het concert van Taylor Swift in de Amsterdamse Johan Cruijff ArenA een klein "Taylor Swift-effect", met een toename van 8 tot 13 procent in het aantal boekingen rond de concertdagen vergeleken met een normale periode. Ook de Twentse busvervoerder Brookhuis merkt dat er veel vraag is naar vervoer van en naar Amsterdam. Het busbedrijf brengt van 4 tot en met 6 juli ruim tweehonderd Taylor Swift-fans van en naar het concert van de popster. Er zijn nog maar enkele plaatsen vrij, laat het bedrijf donderdag weten.

4 uur geleden
Kookadvies verlengd voor Goor, ook waarschuwing voor IJhorst

N i e u w bericht, ook kookadvies voor IJhorst in kop en 2e alinea

7 uur geleden