Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Groepsimmuniteit tegen coronavirus nog ver weg

Groepsimmuniteit tegen coronavirus nog ver weg

DEN HAAG (ANP) - Van zogeheten groepsimmuniteit tegen het coronavirus is in Nederland nog lang geen sprake. Uit een eerste onderzoek onder bloeddonoren blijkt dat zo'n 3 procent van de onderzochte bloedmonsters antilichamen tegen het virus bevat. "Daarmee ben je er nog lang niet", bevestigt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

"Maar het is ook niet niks." Alle beetjes helpen, maar om echt groepsimmuniteit op te bouwen, moet een veel groter deel van de bevolking besmet zijn geweest. Naarmate meer mensen immuun zijn geworden voor een ziekte, wordt het risico op verspreiding kleiner. Premier Mark Rutte haalde de term groepsimmuniteit aan in zijn toespraak tot de bevolking van vorige maand. Hij omschreef het als een "beschermende muur" die nieuwe besmettingen voorkomt.

Wie een virus heeft gehad, maakt daarna antilichamen aan in het bloed die het virus onschadelijk maken wanneer het nog eens binnendringt in het lichaam. Bij het coronavirus is het nog maar de vraag wanneer iemand echt immuun is. Het RIVM vermoedt dat mensen die slechts milde ziekteverschijnselen hebben gehad door het coronavirus daarna ook minder antilichamen aanmaken - en dus mogelijk nog een keer besmet kunnen raken.

Het precieze percentage van de bevolking dat besmet moet zijn geweest om groepsimmuniteit te bereiken, is voor dit virus nog niet heel hard te zeggen. Bloedbank Sanquin, die het onderzoek samen met het RIVM uitvoert: "Experts stellen dat wanneer 60 procent van de Nederlandse bevolking immuun is voor corona, het virus geen kans meer heeft zich te verspreiden."

Meer uit Gezond

Mogelijk stapje in de bestrijding van de symptomen van ALS

AMSTERDAM (ANP) - De Europese medicijnwaakhond EMA geeft zijn fiat aan een middel dat de symptomen van amyotrofische laterale sclerose (ALS) bestrijdt. De gevolgen van de ziekte, die tot verlamming leidt en niet te genezen is, kunnen volgens het EMA in een aantal gevallen worden behandeld met Qalsody van Biogen Nederland B.V.

5 uur geleden
Chiropractoren zonder vergunning met röntgen in de weer

DEN HAAG (ANP) - Chiropractoren gebruiken nogal eens röntgentoestellen zonder dat ze daar een vergunning voor hebben, constateert de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). De 'krakers' mogen ze niet (meer) toepassen voordat ze dergelijke toestemming hebben gekregen.

1 dag geleden
AI spoort 40 procent meer poliepen in darmen op

NIJMEGEN (ANP) - Dankzij Artificial Intelligence (AI) ofwel kunstmatige intelligentie kan er 40 procent meer aan poliepen in de darmen worden opgespoord, zo heeft het Radboudumc in Nijmegen vastgesteld. Poliepen kunnen een voorloper zijn van kanker.

1 dag geleden
Ernst Kuipers duikt op bij universiteit in Singapore

DEN HAAG (ANP) - Ernst Kuipers, voormalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, gaat per 1 mei aan de slag aan de Nanyang Technological University (NTU) in Singapore. Dat heeft die universiteit donderdag bekendgemaakt. Een woordvoerder van D66 bevestigt dat dit zijn nieuwe baan is.

1 dag geleden
Verzuim door griep bereikt piek in januari

SON (ANP) - Het aantal nieuwe ziekmeldingen heeft in januari het hoogste punt van het griepseizoen tot nu toe bereikt, melden arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. In de eerste maand van het jaar kwam het aantal ziekmeldingen uit op 85 per 1000 medewerkers. In voorgaande maanden varieerde dit aantal van 55 in september tot 83 in november 2023. De stijging houdt verband met een toename in het aantal griepgevallen, maar volgens de arbodienst lijkt de piek inmiddels bereikt.

1 dag geleden
Ook Lidl roept koekjes terug

HUIZEN (ANP) - Ook de Lidl roept koekjes terug, omdat er mogelijk metaaldeeltjes in zitten. Het gaat om Sondey Triple chocolate en McEnnedy Nougatelli met de respectievelijke houdbaarheidsdata 12-12-2024 en 10-12-2024.

2 dagen geleden
Dijkstra niet in beroep om kinderhartchirurgie, koerst op akkoord

DEN HAAG (ANP) - Demissionair zorgminister Pia Dijkstra gaat niet in hoger beroep tegen een uitspraak van de rechter, die een streep zette door een besluit om de kinderhartchirurgie te beperken tot twee centra. In plaats daarvan wil ze dat alle betrokken partijen afspraken maken over de kwaliteit en toegankelijkheid van deze hoogspecialistische zorg. Op de langere termijn ziet Dijkstra toch een vorm van concentratie voor zich, waarover een bestuurlijk akkoord moet worden gesloten.

2 dagen geleden