Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Groep zakelijke klanten ING vraagt bank te stoppen met fossiel

Groep zakelijke klanten ING vraagt bank te stoppen met fossiel

AMSTERDAM (ANP) - Een groep van organisaties die een zakelijke bankrekening hebben bij ING, roept de bank op te stoppen met het financieren van olie- en gasprojecten. Ze hebben een paginagrote advertentie in de Volkskrant geplaatst waarin ze hun "grote zorgen over de klimaatcrisis" uiten. "De oplossing is helder: stop met fossiel en zet in op hernieuwbare energie", aldus de ondertekenaars. Daaronder zijn vakbond FNV, omroep VPRO, de Fietsersbond, de Amsterdamse scholengroep Esprit en hulporganisatie Cordaid.

ING is met gemiddeld zo'n 9 miljard euro per jaar de grootste financier van de fossiele sector van alle Nederlandse banken, verwijzen de organisaties naar een inventarisatie van de organisatie BankTrack. Die heeft eerder alle fossiele investeringen van grote banken tussen 2016 en 2021 op een rij gezet. Wereldwijd stond ING op de 28e plaats.

In een persbericht van Fossielvrij NL, dat betrokken is bij de campagne, leggen organisaties uit waarom ze willen dat hun huisbank stopt met fossiele investeringen. Cordaid-baas Kees Zevenbergen wijst er bijvoorbeeld op dat in de landen waar zijn organisatie actief is, van Jemen tot Zuid-Soedan, klimaatverandering nu al "enorme problemen" veroorzaakt. Als voorbeelden noemt hij bodemuitputting, extreme droogte en overstromingen. "Dit raakt het leven van vele miljoenen mensen." Financiële instellingen hebben volgens Zevenbergen "een sleutelpositie" om de uitstoot van broeikasgassen omlaag te krijgen.

De opstellers van de advertentie zeggen dat voor de omwenteling die zij graag zien "moed, trots en leiderschap" nodig is. "Precies dat waar de leeuw voor staat", zeggen ze. De leeuw is al jaren het symbool van de bank.

Meer uit Financieel

Rechter vraagt uitkeringsinstanties om 'oog voor menselijke maat'

UTRECHT (ANP) - Uitkeringsinstanties moeten meer rekening houden met de problemen die kunnen ontstaan bij de terugvordering of herziening van te veel betaalde uitkeringen. Ook moeten de instanties oog hebben voor hun eigen rol bij het ontstaan van die terugbetaling. In dat kader heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB), de hoogste bestuursrechter bij zaken over sociale zekerheid, donderdag uitspraak gedaan. De CRvB gaat voortaan "indringender" toetsen of instanties voldoende letten op de menselijke maat.

24 minuten geleden
Tesla schrapt honderden flexbanen in Duitse autofabriek

BERLIJN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla gaat het aantal tijdelijke werknemers in zijn enige Europese fabriek in de buurt van Berlijn met driehonderd verminderen. Het gaat om flexwerkers die via een uitzendbureau bij Tesla aan het werk waren.

40 minuten geleden
EU-leiders streven naar meer financiële kennis bij burgers

BRUSSEL (ANP) - De regeringsleiders van de Europese Unie streven naar grotere financiële kennis bij burgers. Dat staat in een concept-akkoord voor de EU-top in Brussel over het versterken van de Europese interne markt.

1 uur geleden
Export Zwitserse horloges daalt flink door minder vraag China

BIEL (ANP/BLOOMBERG) - De export van Zwitserse horloges, van bekende merken als Rolex, Patek Philippe, Breitling, Swatch en Omega, is in maart fors gedaald. Dat kwam doordat de vraag naar dure polsklokken in onder meer China en Hongkong afnam. De export daalde met 16 procent in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder tot 2 miljard Zwitserse frank, omgerekend ongeveer 2,1 miljard euro. Dat maakte de Zwitserse federatie van horlogemakers donderdag bekend.

1 uur geleden
Meerderheid internationaal handelende bedrijven gebruikt AI

DEN HAAG (ANP) - Het merendeel van de Nederlandse ondernemers die internationaal handelen gebruikt kunstmatige intelligentie (AI) in de bedrijfsvoering. Dat komt naar voren uit een peiling door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) onder ruim duizend bedrijven. Bijna 60 procent van de bedrijven maakt gebruik van AI en 56 procent van de ondernemers zegt AI belangrijk te vinden voor zakendoen in de toekomst.

1 uur geleden
Overslag haven Rotterdam daalt licht in eerste kwartaal

ROTTERDAM (ANP) - De overslag in de Rotterdamse haven is in de eerste maanden van dit jaar met 1,4 procent gedaald vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Volgens Havenbedrijf Rotterdam komt dat vooral door minder overslag van kolen, ruwe olie en olieproducten. Over heel 2023 kwam de afname nog uit op ruim 6 procent, als gevolg van geopolitieke spanningen, lage economische groei en hoge inflatie.

2 uur geleden
Chipfabrikant TSMC ziet weer groei door sterke vraag AI-chips

HSINCHU (ANP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese TSMC, 's werelds grootste chipfabrikant, heeft voor het eerst in lange tijd de winst weer zien groeien. Het concern profiteerde vooral van een grote vraag naar chips voor toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).

2 uur geleden