Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Groep zakelijke klanten ING vraagt bank te stoppen met fossiel

Groep zakelijke klanten ING vraagt bank te stoppen met fossiel

AMSTERDAM (ANP) - Een groep van organisaties die een zakelijke bankrekening hebben bij ING, roept de bank op te stoppen met het financieren van olie- en gasprojecten. Ze hebben een paginagrote advertentie in de Volkskrant geplaatst waarin ze hun "grote zorgen over de klimaatcrisis" uiten. "De oplossing is helder: stop met fossiel en zet in op hernieuwbare energie", aldus de ondertekenaars. Daaronder zijn vakbond FNV, omroep VPRO, de Fietsersbond, de Amsterdamse scholengroep Esprit en hulporganisatie Cordaid.

ING is met gemiddeld zo'n 9 miljard euro per jaar de grootste financier van de fossiele sector van alle Nederlandse banken, verwijzen de organisaties naar een inventarisatie van de organisatie BankTrack. Die heeft eerder alle fossiele investeringen van grote banken tussen 2016 en 2021 op een rij gezet. Wereldwijd stond ING op de 28e plaats.

In een persbericht van Fossielvrij NL, dat betrokken is bij de campagne, leggen organisaties uit waarom ze willen dat hun huisbank stopt met fossiele investeringen. Cordaid-baas Kees Zevenbergen wijst er bijvoorbeeld op dat in de landen waar zijn organisatie actief is, van Jemen tot Zuid-Soedan, klimaatverandering nu al "enorme problemen" veroorzaakt. Als voorbeelden noemt hij bodemuitputting, extreme droogte en overstromingen. "Dit raakt het leven van vele miljoenen mensen." Financiële instellingen hebben volgens Zevenbergen "een sleutelpositie" om de uitstoot van broeikasgassen omlaag te krijgen.

De opstellers van de advertentie zeggen dat voor de omwenteling die zij graag zien "moed, trots en leiderschap" nodig is. "Precies dat waar de leeuw voor staat", zeggen ze. De leeuw is al jaren het symbool van de bank.

Meer uit Financieel

FNV staakt eerste kwartaal 2023 net zo vaak als normaal in jaar

DEN HAAG (ANP) - FNV heeft in de eerste drie maanden van dit jaar al in 23 sectoren en bedrijven gestaakt. Volgens de vakbond is dat bijna net zo veel als het jaargemiddelde van de laatste tien jaar, dat op 24 ligt. Er is een recordaantal van dertig ultimatums verstuurd. Daaruit concludeert de bond dat "FNV-leden op meer werkvloeren bereid zijn actie te voeren voor een goede cao."

3 uur geleden
Bioscoopketen AMC hard omhoog op Wall Street na overnamegeruchten

NEW YORK (ANP) - Bioscoopketen AMC is op de beurs in New York 13 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een artikel van nieuwssite Intersect waarin staat dat webwinkelconcern Amazon het bedrijf overweegt te kopen. Er zou nog geen bod zijn gedaan, maar het techbedrijf zou AMC-bioscopen willen gebruiken om door Amazon geproduceerde films onder de aandacht te brengen.

8 uur geleden
Senatoren uiten harde kritiek op toezichthouders banken in VS

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Amerikaanse financieel toezichthouders hebben van zowel Democraten als Republikeinen harde kritiek gekregen op hun optreden rond het omvallen van enkele regionale banken. Tijdens een hoorzitting in de Senaat kregen ze onder andere de vraag waarom ze niet eerder ingrepen bij de Silicon Valley Bank, die de risico's van stijgende rentes niet goed had afgedekt.

8 uur geleden
FTX-oprichter ook verdacht van omkoping Chinese beambten

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De van fraude verdachte oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, heeft er nog een aanklacht bij gekregen. Openbaar aanklagers in New York betichten hem er nu ook van Chinese overheidsfunctionarissen te hebben omgekocht.

9 uur geleden
Voormalig Audi-baas krijgt mogelijk voorwaardelijke celstraf

MÜNCHEN (ANP/DPA) - De voormalige topman van Audi, Rupert Stadler, krijgt mogelijk een voorwaardelijke celstraf voor zijn aandeel in grootschalig gesjoemel met dieselauto's van het merk. Dan moet hij wel schuld bekennen, maakte de rechtbank van München bekend.

10 uur geleden
Vijlbrief: krachtmeting in EU over rol kernenergie in vergroening

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen zitten opnieuw in "een soort krachtmeting" over de rol van kernenergie in de Europese klimaatmaatregelen. Frankrijk en een aantal medestanders stellen alles in het werk om die rol te vergroten, zegt staatssecretaris Hans Vijlbrief na overleg met de energieministers van de EU.

10 uur geleden
Veel mis met veiligheid afhandelaars op Schiphol, ziet inspectie

DEN HAAG (ANP) - Bij het werk van grondpersoneel op Schiphol is nog veel mis met de veiligheid. Regels die het werk rond gelande vliegtuigen veiliger moeten maken, werden vorig jaar vaak niet nageleefd. Ook meldden betrokkenen lang niet alle risicovolle situaties bij een bureau dat deze voorvallen analyseert, terwijl dit wel verplicht is.

10 uur geleden