Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Groep schuldeisers vraagt faillissement moederbedrijf HEMA aan

Groep schuldeisers vraagt faillissement moederbedrijf HEMA aan

AMSTERDAM (ANP) - Een groep schuldeisers heeft het faillissement aangevraagd van de moederonderneming van winkelketen HEMA vanwege een juridische strijd. Dat bevestigde een woordvoerster van HEMA naar aanleiding van berichtgeving door Het Financieele Dagblad. Ze benadrukte dat die juridische strijd tussen schuldeisers geen gevolgen heeft voor de normale bedrijfsvoering van de warenhuisketen en dat HEMA zelf buiten schot blijft.

Het FD meldt op basis van documenten en anonieme bronnen dat het gaat om een groep professionele beleggers, die 54 miljoen euro aan HEMA's moederbedrijf hebben geleend. Deze lening had vorige week maandag afgelost moeten worden, maar dit is niet gebeurd. Zij hebben daarom eind vorige week het faillissement van HEMA's moederonderneming aangevraagd. Ook hebben zij beslag laten leggen op de aandelen van drie HEMA-bv's, waaronder het warenhuis zelf. Volgens de zakenkrant kan een snelle verkoop van HEMA hierdoor worden verstoord.

Eerder deze maand werd bekend dat HEMA in handen komt van schuldeisers in ruil voor het verlagen van de schuld. Daardoor verloor miljardair Marcel Boekhoorn de zeggenschap bij de warenhuisketen. Volgens het FD valt een deel van de schuldeisers echter buiten de boot en willen ze veel ruimere financiële compensatie of eventueel aandelen HEMA. Ook zouden ze vinden dat de nieuwe eigenaren van HEMA onvoldoende oog hebben voor hun belangen. Met de faillissementsaanvraag en de beslaglegging hopen deze "opstandige" schuldeisers hun positie te verbeteren, aldus het FD.

De woordvoerster van HEMA verklaarde dat deze juridische stappen rond schuldverlichting in de lijn der verwachtingen liggen en dat het gaat om buitengewoon complexe processen. "Voor HEMA zelf heeft dit verder geen betekenis", aldus de zegsvrouw.

Meer uit Financieel

Afvalfonds: meer extra statiegeldmachines, niet alleen in supers

LEIDSCHENDAM (ANP) - Bij supermarkten moeten komende jaren honderden extra statiegeldmachines komen, om ervoor te zorgen dat mensen meer plastic flessen gaan inleveren. Dat staat in een nieuw plan dat het Afvalfonds Verpakkingen heeft ingediend bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

4 uur geleden
Krant: ongeveer helft Duitse intercitytreinen arriveert te laat

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn (DB) heeft in november de slechtste punctualiteitscijfers in acht jaar neergezet met zijn langeafstandstreinen. Vorige maand arriveerde ongeveer de helft van de ICE's en normale intercity's van de onderneming te laat op bestemming, schrijft de Duitse krant Bild am Sonntag.

6 uur geleden
Beursweek in teken van banenrapport VS, bezoek China en top Dubai

AMSTERDAM (ANP) - In de nieuwe beursweek gaat de aandacht van beleggers vooral uit naar het belangrijke banenrapport uit de Verenigde Staten. In de agenda staat ook een bezoek van voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen aan China. De financiële markten zullen daarnaast met een schuin oog kijken naar de klimaattop in Dubai en de inmiddels weer in volle hevigheid voortwoedende oorlog in de Gazastrook.

6 uur geleden
Duitse kerstmarkten klagen over hoge kosten voor muziek

BERLIJN (ANP/DPA) - Veel exploitanten van kerstmarkten in Duitsland klagen over de buitensporige kosten voor muziek. Ze moeten namelijk voor de muziekrechten betalen bij het Gesellschaft für musikalische Aufführungs- und mechanische Vervielfältigungsrechte (GEMA). Die auteursrechtenorganisatie heeft zijn tarieven soms flink verhoogd omdat kerstmarkten eerder onjuiste gegevens doorspeelden om kosten te drukken.

10 uur geleden
Macron: toezeggingen voor handelsverdrag Mercosur niet voldoende

DUBAI (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De onderhandelingen voor een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en vier Zuid-Amerikaanse landen lijkt extra vertraging op te lopen. Volgens de Franse president Emmanuel Macron zijn de toezeggingen op het gebied van milieu die Brussel heeft gekregen, namelijk niet voldoende. Daarmee boort hij recente hoop op een spoedig akkoord weer de grond in.

11 uur geleden
Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

1 dag geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

1 dag geleden