
Groep plattelandsgemeenten ziet stikstofplannen niet zitten
GORREDIJK (ANP) - Een groep van dertig plattelandsgemeenten keert zich tegen de stikstofplannen van het kabinet. "De aanpak van het kabinet leidt tot polarisatie en brengt het doel verder weg", vindt samenwerkingsverband P10, dat dertig gemeenten op het platteland vertegenwoordigt. Het netwerk vreest dat de plannen van het kabinet nadelige gevolgen zullen hebben voor "de leefbaarheid op het platteland".
"Dat er een transitie naar een duurzame landbouw moet plaatsvinden staat buiten kijf, maar het gaat om de manier waarop", stelt de organisatie. "De agrarische sector heeft perspectief nodig zodat de transitie samen met de boeren ingezet kan worden."
De kabinetsplannen, die nader uitgewerkt moeten worden door de provincies, komen er in het kort op neer dat in de omgeving van beschermde natuurgebieden drastisch moet worden ingegrepen. Dan gaat het in het bijzonder om de uitstoot van ammoniak (NH3, een verbinding van stikstof en waterstof). Die stof komt vooral van veehouderijen en draagt onder meer bij aan verzuring van de bodem, waar zowel planten- als diersoorten last van hebben.
P10
Ook diverse provincies, zoals Overijssel, Gelderland en Friesland, hebben kritisch - of zelfs ronduit afwijzend - gereageerd op de plannen. Verantwoordelijk minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft al duidelijk gemaakt dat ze desnoods zelf kan ingrijpen als provincies dwarsliggen.
In de zogeheten Natura 2000-gebieden zelf moet volgens de vorige week gepresenteerde plannen de ammoniakuitstoot 95 procent omlaag, in de ring eromheen moet die met 70 procent worden verminderd. Zo wil het kabinet bereiken dat in 2030 bijna driekwart van de natuurgebieden die gelden als 'stikstofgevoelig' niet meer worden blootgesteld aan te hoge concentraties stikstof.
De P10, waar gemeenten als Medemblik, Schouwen-Duiveland, Midden-Drenthe, Opsterland en Horst aan de Maas lid van zijn, pleit voor een "vitaal platteland met een gezonde agrarische sector". Volgens het netwerk moet in het stikstofdossier vooral "van onderop" worden gewerkt. De P10 wijst er verder op dat de landbouw naast een "belangrijke rol als voedselproducent" ook een grote rol speelt in het beheren van gebieden. "Als er in sommige plattelandsdelen een hele agrarische sector als pijler wordt weggetrokken, ontstaat er instabiliteit waarbij het onduidelijk wordt hoe het platteland er uiteindelijk uit komt te zien", klinkt het.
Meer uit Binnenland
OUDE PEKELA (ANP) - In de omgeving van de hennepverwerker in Oude Pekela waar sinds maandagavond een grote brand woedt, is geen asbest gevonden. Dat meldt de veiligheidsregio. Er zijn wel roetdeeltjes vrijgekomen, maar rondom het pand is geen asbest aangetroffen.
10 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De pas bijgestelde rijksbegroting voldoet niet volledig aan de Europese begrotingsregels. De uitgaven nemen de komende jaren sterker toe dan is toegestaan. Dat schrijft de Raad van State in een rapport over de voorjaarsnota die het kabinet vorige maand heeft ingediend.
34 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De politie gebruikte vorig jaar bij ruim 36.000 incidenten geweld, ongeveer even vaak als in het jaar ervoor. De inzet van een vuurwapen door agenten daalde ten opzichte van eerdere jaren, meldt de politie dinsdag.
3 uur geledenOUDE PEKELA (ANP) - Een scholencomplex in Oude Pekela blijft dinsdag dicht door de grote brand die sinds maandagavond woedt bij een hennepverwerker in de Groningse plaats. Volgens de gemeente zijn er op het terrein van het complex asdeeltjes gevonden.
3 uur geledenUTRECHT (ANP) - Door de wegafsluiting van de A12 tussen Veenendaal en Utrecht is het dinsdagochtend druk op de omleidingsroutes. Ook maandagochtend zorgde dat daar al voor drukte.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Schrijver en acteur Paul Haenen is deze zomer te zien in een nieuw toneelstuk over de actuele Nederlandse politiek. In het stuk Pieter komt ook! gaan de coalitiepartners van het kabinet-Schoof op heidag. Haenen vertolkt zelf de rol van premier Dick Schoof, maakte hij dinsdag aan het ANP bekend.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dakloze mensen moeten makkelijker een urgentieverklaring voor een woning krijgen, vindt een collectief van organisaties onder de naam Dakloosheid Voorbij! Dinsdag bieden de organisaties een manifest aan bij de Tweede Kamer.
4 uur geleden