Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Groep plattelandsgemeenten ziet stikstofplannen niet zitten

Groep plattelandsgemeenten ziet stikstofplannen niet zitten

GORREDIJK (ANP) - Een groep van dertig plattelandsgemeenten keert zich tegen de stikstofplannen van het kabinet. "De aanpak van het kabinet leidt tot polarisatie en brengt het doel verder weg", vindt samenwerkingsverband P10, dat dertig gemeenten op het platteland vertegenwoordigt. Het netwerk vreest dat de plannen van het kabinet nadelige gevolgen zullen hebben voor "de leefbaarheid op het platteland".

"Dat er een transitie naar een duurzame landbouw moet plaatsvinden staat buiten kijf, maar het gaat om de manier waarop", stelt de organisatie. "De agrarische sector heeft perspectief nodig zodat de transitie samen met de boeren ingezet kan worden."

De kabinetsplannen, die nader uitgewerkt moeten worden door de provincies, komen er in het kort op neer dat in de omgeving van beschermde natuurgebieden drastisch moet worden ingegrepen. Dan gaat het in het bijzonder om de uitstoot van ammoniak (NH3, een verbinding van stikstof en waterstof). Die stof komt vooral van veehouderijen en draagt onder meer bij aan verzuring van de bodem, waar zowel planten- als diersoorten last van hebben.

P10

Ook diverse provincies, zoals Overijssel, Gelderland en Friesland, hebben kritisch - of zelfs ronduit afwijzend - gereageerd op de plannen. Verantwoordelijk minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft al duidelijk gemaakt dat ze desnoods zelf kan ingrijpen als provincies dwarsliggen.

In de zogeheten Natura 2000-gebieden zelf moet volgens de vorige week gepresenteerde plannen de ammoniakuitstoot 95 procent omlaag, in de ring eromheen moet die met 70 procent worden verminderd. Zo wil het kabinet bereiken dat in 2030 bijna driekwart van de natuurgebieden die gelden als 'stikstofgevoelig' niet meer worden blootgesteld aan te hoge concentraties stikstof.

De P10, waar gemeenten als Medemblik, Schouwen-Duiveland, Midden-Drenthe, Opsterland en Horst aan de Maas lid van zijn, pleit voor een "vitaal platteland met een gezonde agrarische sector". Volgens het netwerk moet in het stikstofdossier vooral "van onderop" worden gewerkt. De P10 wijst er verder op dat de landbouw naast een "belangrijke rol als voedselproducent" ook een grote rol speelt in het beheren van gebieden. "Als er in sommige plattelandsdelen een hele agrarische sector als pijler wordt weggetrokken, ontstaat er instabiliteit waarbij het onduidelijk wordt hoe het platteland er uiteindelijk uit komt te zien", klinkt het.

Meer uit Binnenland

MOB eist dat provincies vergunningen 40 'piekbelasters' intrekken

NIJMEGEN (ANP) - Provincies moeten de vergunningen intrekken van veertig veehouderijen waarvan duidelijk is dat ze veel stikstof uitstoten die in natuurgebieden terechtkomt, eist milieuorganisatie MOB. De organisatie heeft de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel en Limburg daar dinsdag over aangeschreven, bevestigt raadsman Valentijn Wösten na berichtgeving door NRC. Dit is de eerste stap in een juridische procedure.

2 uur geleden
Verdachten doden hulpverlener Emmen ook verdacht van overval

ASSEN (ANP) - De drie jeugdige verdachten van de fatale steekpartij in jeugdzorginstelling Yorneo in Emmen in januari, worden ook verdacht van andere incidenten. Dit meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. Zo worden twee van hen verdacht van een gewelddadige overval op de McDonald's in Emmen eerder die maand. Het drietal blijft langer vastzitten.

2 uur geleden
Jumbo roept stollen terug vanwege verkeerd etiket

VEGHEL (ANP) - Jumbo roept per direct een bepaald soort stol terug omdat op dat product een verkeerd etiket zit. Daarop staat niet vermeld dat in de stol de allergenen ei, melk en noten zitten. Dit kan een gevaar opleveren voor mensen die allergisch zijn voor ei, melk en/of noten.

3 uur geleden
Gemeente Amsterdam gaat TikTok weren op werktelefoons

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam wil apps als TikTok weren van werktelefoons van ambtenaren. Dat schrijft verantwoordelijk wethouder Touria Meliani in een brief aan de gemeenteraad.

3 uur geleden
Gemeente Amsterdam wil af van overlast toeristen: 'Stay Away'

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam wil af van de overlast van toeristen en begint daarom een campagne: Stay Away. De ontmoedigingscampagne maakt deel uit van het maatregelenpakket dat de gemeenteraad in december aannam.

3 uur geleden
Kinderen vinden cocaïne bij basisschool en proeven ervan

TEGELEN (ANP) - Vier kinderen van een basisschool in Tegelen, gemeente Venlo, hebben vorige week een zakje met restjes cocaïne gevonden en er vervolgens van geproefd. Volgens een woordvoerster van de politie vonden ze het zakje met de restjes coke in de struiken net buiten de school. Op school zag een surveillerende medewerker de kinderen ervan proeven, greep in en haalde de politie erbij. De kinderen werden naar het ziekenhuis gebracht en konden niet veel later in goede gezondheid weer naar huis, bevestigde de woordvoerster van de politie berichtgeving in De Limburger dinsdag.

4 uur geleden
OM eist 4 jaar cel voor opruiing tegen complotdenker Micha Kat

DEN HAAG (ANP) - Complotdenker Micha Kat (59) hoorde dinsdag in de rechtbank in Den Haag een celstraf van vier jaar tegen zich eisen voor opruiing en bedreiging. In totaal wordt hij verdacht van zes gevallen van opruiing.

5 uur geleden